Slik sår vi tomat-frøene våre

Skal du rekke å få tomatplantene store og sterke innen det er tid for å plante ut, må frøene i jorda nå. Men hvis du sår før 1. april må du bruke vekstlys.

Tomater er noe av det morsomste du kan dyrke selv. Det tar sin tid, men det er veldig spennende å følge med på utviklingen fra frø til ferdig frukt.

Mange tror at man trenger drivhus for å kunne dyrke tomater i Norge. Men etter fem år som tomatdyrkere uten drivhus kan vi slå fast at dette er en myte. Det er faktisk ikke noe problem å dyrke både tomater og chili på balkongen.

I år har vi brukt fiberpotter fra Nelson Garden til å så tomatfrø. De kan plantes over i jorda, og omdannes raskt til jord.

Små, lave sorter

Det finnes utallige sorter tomater, og noen egner seg bedre til frilandsdyrking enn andre. Vår erfaring er at det er best å velge cherrytomater eller andre små tomatsorter, de blir raskest modne. Det er også veldig fint å kunne plukke ned litt tomater hver dag i stedet for å vente på at en diger bifftomat skal bli moden.

Hvis du som oss dyrker tomater i krukke på terrassen, eller i et bed på friland, er det også smart å velge en sort som ikke blir så veldig høy. Noen tomatsorter blir flere meter høye og passer best i store produksjonsdrivhus.

Tiny Tim, Tumbling Tom Yellow og Hundreds & Thousands er sorter vi har god erfaring med.

Les også: Velg riktig tomatsort når du kjøper frø.

For å holde på fuktigheten, har vi valgt å blande inn litt Perlite i jorda.

For å få en optimal vekstsesong bør tomatfrøene sås i mars, eller tidlig i april. Du kan også så i februar, men da bør du ha et drivhus å sette plantene i senere om våren før det blir varmt nok til å plante ut.

Begrens antall planter

Før du setter i gang med å så, er det lurt å huske på at mange tomatplanter = mye stell. Det er ikke noe stort problem når de er små, men etterhvert som de blir større krever de MYE plass.

Vi har hatt opptil 20 tomatplanter i potter på terrassen, og det krever mye vann.

Vårt tips er derfor at du sår 2-3 frø av hver sort, og heller litt flere sorter. I år har vi sådd disse sortene: Losetto F1, Chocolate Cherry, Tumbling Tom Yellow, Hundreds & Thousands, Black Russian, Pendulina Red, Udi og Timy Tim.

Tomatfrø synes vi er greiest å så i små potter, 1 eller maks 3 frø per potte. Da er det lettvint å prikle plantene over i større potter etterhvert som det blir behov.

TIPS: Tomatfrø er ganske dyre, så gå gjerne sammen med andre hvis dere vil prøve mange sorter. Frøene kan også lagres i noen år.

Etter såing er det lurt å sette pottene på badegulvet eller et annet varm sted. Da spirer de raskere.

Enkelte vekstlys har en litt pussig fargetemperatur, så det er fint å ha sitt eget sårom.

Trengs ekstra lys

Uten vekstlys vil plantene bli lange og svake. Har du ikke mulighet til å bruke vekstlys, bør du heller vente med å så til etter 1. april.

Les her om hvordan vekstlys fungerer.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.