Skjære – smartest av alle fuglene?

Ifølge Wikipedia er skjære en av de mest intelligente artene på kloden. Kan det være fordi de er så flinke til å samarbeide?

Skjære (Pica pica) er en svart og hvit kråkefugl som er blant Norges aller vanligste fugler. Mange irriterer seg over de skvatrende fuglene som roter i søpla og stjeler sølvtøy, men vi synes tvert imot de er veldig fascinerende fugler.

VAKTPOST: Denne skjæra er på vakt og varsler alle artsfrender hvis det oppstår fare. Vi har nemlig en hønsehauk i nabolaget som har totalt luftherredømme.

Her hos oss har vi daglig skjærer på besøk i hagen og på terrassen. For en stund siden satte vi opp noen fuglematere i et forsøk på å lokke flere småfugler inn i hagen. Det skulle være fuglematere som var «skjæresikre», men det var ikke skjærene enige i.

Etter flere forsøk utviklet de en teknikk som gjorde at de klarte å få ut maten fra fuglemateren!

Setter du fra deg en søppelpose på trappa, kan du være nokså sikker på at innholdet er spredt utover hele inngangspartiet neste morgen. Vi vet ikke om det er fordi skjærene har god luktesans, eller om det er fordi de vet at «plastpose på trappa = mat».

Med et slikt nebb kommer skjærer seg gjennom det meste. Også søppel-poser på trappa.
Består speiltesten

Som sagt, skjærer er regnet for å være intelligente, og er faktisk den eneste fuglen som har bestått «speiltesten». Med andre ord det er den eneste fuglen som har sett seg selv i et speil, og forstått at det er et speilbilde av seg selv den ser på!

Prøv samme trikset med for eksempel en gås: Den vil bli rasende og prøve å gå til angrep på «den andre gåsa» i speilet!

Av andre dyr er det bare aper, elefanter, spekkhoggere og delfiner som har bestått speiltesten.

FØRSTE FORSØK: Skjæra vet det er mat der. Klarer ikke å få tak i den. Endrer taktikk og får det til.
Likestilling i reiret

Det finnes ifølge Norsk Ornitologisk Forening mellom 100.000 og 200.000 skjærepar som hekker i Norge. Og apropos hekker: Skjærene har faktisk innført likestilling i reiret. Hunnen ruger på de 6-8 eggene, mens hannen mater henne. Skjærene er monogame, og noen par holder sammen i flere år. Men, som blant mennesker, en tredjedel skiller lag etter å ha vært sammen en sesong.

Det er mange skjærer. Mest sannsynlig fordi de er lurere enn sine konkurrenter om maten. De samarbeider og finner løsninger der de andre bare «lager litt lyd»…

Paret bygger også reiret sammen, og et skjærereir er en sinnrik innretning med flere innganger og tak over. Mens andre kråkefugler legger eggene i et åpent kvistreir, gjør skjærene seg mer flid.

Dødeligheten den første tiden er stor, men hvis den ikke blir utsatt for noe kan skjærer faktisk bli nærmere 20 år gamle. Det er derfor ikke tull å tro at det samme skjæreparet kommer tilbake år etter år.

Stjeler skjærer sølv?

Skjærer har et seiglivet rykte på seg for å elske blanke ting og at de til og med kan stjele sølvtøy og ta med seg til reiret. Men ifølge forskere som har prøvd å finne ut av om dette ryktet er sant, er det kun en myte.

Yngstesønn Andreas prøvde å lokke skjærene med en nypusset sølvskje, men det kom ingen…

Toni Shepperd og to kolleger ved University of Exeter er blant de som har prøvd å finne ut om det er sant at skjærene tiltrekkes av blanke ting. Deres konklusjon var at skjærene gir blanke i bling.

Så du kan kanskje ikke skylde på skjærene neste gang du mister en teskje?

Visste du forresten at det engelske fotball-laget Newcastle ofte kalles for “skjærene” The Magpies. Ikke så rart med tanke på de svarte og hvite klubbdraktene?

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut