Thuja occidentalis Brabant er Norges mest solgte hekkplante. Hurtigvoksende, vintergrønn og ikke alt for dyr gir Thuja Brabant bra innsynsbeskyttelse til hagen din som også kan tåle de kalde norske vintrene.
HELE ARTIKKELEN ER EN ANNONSE LAGET AV OG FOR PLANTINAVIA.NO
Derfor er det logisk at mange finner denne typen Thuja egnet som en hekk. Ofte står valget mellom Thuja Brabant eller Thuja Smaragd.
Smaragd har en større dekorativ verdi og vokser mer kompakt enn Thuja Brabant. Ifølge mange er Thuja Brabant «for glissen og buskete.»
Sammenlignet med liguster og agnbøk er en Thuja Brabant veldig tett allerede umiddelbart etter planting, men du må fortsatt ha noen faktorer i bakhodet når du skal skaffe deg en tujahekk.
Kvalitetsforskjeller Thuja Brabant
Som med alle produkter med høy etterspørsel finnes det problemer med overproduksjon. Dette gjelder også Thuja Brabant.
Gartneriarbeidere forsøker å dyrke så mange planter som mulig på så liten plass som mulig for deretter å få de til å vokse raskt opp til de mest populære høydene fra 125 til 200 cm. Det dyrkes ofte i utarmet jord hvor tujaen bokstavelig talt drives fram ved hjelp av nitrogen.
Fordi disse tujaene dyrkes så nærme hverandre, ikke beskjæres og ikke plantes om, er disse typene med Thuja Brabant svært ettertraktet av skandinaviske innkjøpere som ønsker å kjøpe så billig som mulig og selge så mye som de bare kan. De utnytter uvitenhet hos kunder som ofte ikke vet hvor stor forskjellen i kvalitet er hos en Thuja som i stedet er dyrket på riktig måte og til slutt bare er noen tiere dyrere.
Kjennetegn på «dårlig» dyrkede Thuja Brabant
Selv om de fleste kundene kanskje ikke har noen kunnskap om forskjellen som finnes mellom de ulike måtene å dyrke tujaer, kan du likevel lett gjenkjenne en dårlig dyrket Thuja Brabant:
- Siden tujaen aldri har blitt klippet er den glissen og buskete og du kan se hele stammen på planten.
- Stammen er ganske spinkel og tynn.
- Siden de har vokst veldig nærme hverandre på gartneriet har underdelen til planten fått mindre sollys. Dette betyr at omtrent 30 cm kan være helt nakent og uten nåler nederst.
- Den øvre halvmeteren er ofte bare en tynn, lang pinne med noen små greiner som ikke gir noen innsynsbeskyttelse.
Andre mulige ulemper ved en dårlig dyrket tuja er:
- Mer sannsynlig å få sykdommer, fordi de er dyrket i dårlig jord og for tett sammen.
- Større risiko for at den ikke klarer en omplanting siden den hverken har blitt underklipt eller plantet om på gartneriet og derfor har mindre røtter enn en riktig dyrket tuja.Den har ikke blitt underklipt eller plantet om siden dette gjør at dyrkingstiden blir lengre og at prisen dermed stiger.
- Lengre tid mellom innhøstingen og leveringen hjem til kunden fordi tujaen ikke transporteres direkte fra gartneriet til kunden. Dette øker belastningen på planten og risikoen for at den ikke vil etablere seg skikkelig i den nye hagen er stor.
Forebygging er bedre enn å kurere
Det finnes ikke noe verre enn å gjøre en stor investering i en ny hekk for så å måtte bytte ut halvparten av hekken etter seks måneder. Først fjerne de døde tujaene og så gjøre jobben igjen med å plante dem…
Dessverre finnes det for øyeblikket ingen regler som gjør at du som forbruker kan sjekke hvor tujaene dine kommer fra eller hvordan de har blitt dyrket. Men du kan ved å stille smarte spørsmål finne ut om de kommer fra et pålitelig gartneri som står for kvalitet:
- Be om referenser i nærområdet ditt på tujaer som har blitt plantet tidligere.
- Les anmeldelser på nettet om de selskapene du vurderer å kjøpe fra.
- Be om et opprinnelsessertifikat. Mange (online) leverandører sier at plantene kommer fra Nederland eller Tyskland siden disse landene har et godt rykte. Likevel virker det som enkelte leverandører faktisk kjøper tujaene sine fra andre land, men ikke nevner dette. I Nederland inspiseres alle profesjonelle gårder av det nederlandske mat- og forbrukerrådet (NAK Tuinbouw). Ved godkjenning gis et registreringsnummer. Dette garanterer at trærne er sykdomsfrie og dyrket i ren jord og at bruken av plantevernmidler følger er en veldig streng lov. Nederland har de strengeste reglene i Europa. Når du er i tvil, er det lurt å sjekke dette.
Konklusjon
Når du kjøper en ny tujahekk velger mange norske en Thuja Brabant. La deg ikke bare styre av prisen. Ofte er altfor billig dyrere til slutt.
Det behøver ikke å bety at alle billige tujaer dør, men vokseprosessen tar lengre tid og risikoen for å mislykkes er mye større. En fullvoksen Thuja Brabant-hekk er som et smykke i hagen din. Velg derfor kvalitet. Da vet du at du i løpet av de neste 15 til 30 årene ikke trenger å lete etter en ny hekk til hagen din.
HELE ARTIKKELEN ER EN ANNONSE LAGET AV OG FOR PLANTINAVIA.NO