Fuglene storkoser seg i Spirea-hagen

Selv om vi bor nesten midt i Oslo, er det mye fugle- og dyreliv i hagen og nabolaget. Nå har vi satt opp fôringsstasjoner for småfuglene, og de første gjestene har allerede kommet flyvende.

Nå om vinteren er det ikke så mye fuglesang å høre, og da er det ekstra hyggelig å få besøk av meiser og gråspurv på fuglebrettet. Tore syntes det var på tide at vi fikk hengt opp de to fuglematerne vi har hatt liggende i kjelleren i flere år – og nå er de på plass med mat og det hele.

Fra kontorvinduet har Tore god utsikt til den ene fuglemateren, en glass-sak fra Eva Solo som vi har fylt opp med epler og rosiner. Småfugler liker nemlig frukt, har vi lest.

Denne fuglemateren har vi fått fra Nelson Garden. Den er fin til å fylle med fuglefrø eller brødsmuler.

Skjærer og kjøttmeis

Den første dagen kom ingen småfugler, kun to skjærer som prøvde å hjelpe hverandre med å få ut noe av det fristende innholdet. Men dagen etter kom det en kjøttmeis og spiste, og på dag 3, altså i dag, var det flere flyvende gjester innom restauranten vår. Spennende!

Skjærene er trolig noen av de smarteste fuglene som finnes. De klarer for eksempel å samarbeide om å skaffe seg mat. Her lurer de på hvordan de skal få tak i den fristende frukten vi har lagt i fuglemateren,

Skal du tiltrekke deg ulike typer fugler, er det lurt å legge ut litt forskjellig mat. Solsikkefrø er velkjent fuglemat, men småfuglene liker også godt andre typer frø. Du kan også legge brødsmuler i fuglemateren.

Om vinteren trenger småfuglene fett for å holde varmen. Meiseboller av smult er derfor lurt å henge opp. Du kan også lage egen fuglemat og blande inn fett, men det er viktig at det ikke inneholder salt.

Etter en stund fant flere kjøttmeiser veien til fôringsplassen. Zoom inn og sjekk de klørne!

Busker gir trygghet

For småfuglene er det mange farer som lurer, for eksempel rovfugler og katter. Skjærer er ikke så farlige for dem, men de jager mindre fugler vekk. Det er lurt å henge fuglebrett eller fuglemater et sted der fuglene kan gjemme seg vekk i busker eller trær, da føler de seg tryggere.

Meiser og andre småfugler føler seg tryggere hvis det er noen busker i nærheten av fôringsplassen.
Kråker er blant Norges vanligste fugler, og ganske flotte å se på i flukt.
Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!