7 julegavetips til hageinteresserte

Lurer du på hva du skal gi til din hageinteresserte venn i julegave? Eller hva du skal ønske deg selv? Her er noen forslag til «grønne» julegaver i ulike prisklasser.

Er du så heldig at den skal kjøpe julegave til er interessert i hage og planter, er det sjelden vanskelig å finne på noe. Hagefolk blir helt sikkert glade for en sammenplanting med juleblomster, eller en flott bukett. Med sine grønne fingre kommer de ikke til å ta livet av gaven med det første heller.

Har du imidlertid lyst til å gi noe mer varig, har vi samlet sammen noen gode forslag her:

1. Abonnement på Hageguiden

Vi som lager Spirea lager også Hageguiden – et nytt norsk hageblad for norske forhold. Dette synes vi er en perfekt julegave til de som er interessert i hage – eller som ønsker å bli det.

Abonnementet koster 299 kroner for hele året (2022) hvis du bestiller før nyttår – bruk rabattkoden JUL21. Hvis du bruker denne linken https://spirea.no/nettbutikk/?kupong=jul21 kommer rabattkoden inn automatisk.

Du kan lese mer om tilbudet og hvordan du bestiller på nettsiden til Hageguiden.
2. Drivhus

20130412-_DSC9003Vi kjenner en som kjøpte drivhus i 50 årsgave til kona. Nå sitter de begge i drivhuset hver fredag kveld etter jobb og koser seg med drivhuset og hverandres selskap.

Et drivhus er en stor investering som krever både en egnet plass i hagen, og ikke minst at mottakeren virkelig ønsker seg et drivhus. Men hvis dette stemmer for dere, er et drivhus den perfekte gaven. Litt stort til å pakke inn og legge under treet, da…

Skal du først kjøpe drivhus, bør du kjøpe et som er så stort at det går an å bruke det som en hagestue. De minste, billigste drivhusene kan bare brukes til dyrking, og da blir de ofte i praksis bare brukt de første par årene.

Den norske nettbutikken Solfang selger drivhus i sedertre, de koster noen titusener, men er utrolig lekre!

3. GrowCamp

2012_08_01_3861Hvis budsjettet eller plassen ikke tillater å kjøpe drivhus, er GrowCamp høybed et godt alternativ. Dette er en veldig god løsning for deg som vil ha en kjøkkenhage med god avling per kvadratmeter, uten at godsakene blir oppspist av skadeinsekter og snegler.

GrowCamp hovedmodul koster fra 2300 norske kroner i denne nettbutikken.

4. Frø

2013_07_31_6198Det å så frø selv blir stadig mer populært, og siden frø har lang holdbarhet kan det gjerne kjøpes til julegave. De fleste frøene skal i jorda i mars-april, men det er også noen som for eksempel chili som med fordel kan såes allerede i romjula.

På grunn av nye regler lønner det seg å kjøpe frø fra norske nettbutikker – les om det her.

En frøpose kan koste fra en tier til flere hundre kroner – det kommer an på sort og antall i pakken. Sett for eksempel sammen en pakke med ulike frøsorter, og foreslå at dere har «såverksted» sammen. OBS: Husk at hvis du skal så frø før 1. april, trengs det vekstlys.

Ekstratips: Kanskje du har samlet en del frø selv fra egen hage? Putt dem i noen fine poser, og vips har du en veldig personlig gave!

5. Engelske hageredskaper

Burgon & BallDen stilbevisste hageeieren overlater ingen ting til tilfeldighetene. Det er ikke bare planter og hagemøbler som skal matche, det skal også hageredskapene. De tradisjonsrike Joseph Bentley og Burgon & Ball har begge produsert spader, river og hakker i rustfritt stål og solid  treverk i generasjoner. En eksklusiv vannkanne fra Haws vil garantert også falle i smak.

Burgon & Ball og Haws forhandles i Norge av Vien Compagniet AS, du får også kjøpt produktene i en del hagesentre.

6. Gavekort på hagedesign

hageplanlegging_1500Noen ganger kan det være greit å få litt hjelp til å finne gode løsninger for hagen. Mange hagedesignere tilbyr idétimer, som betyr at de kommer på besøk og gir råd om videre hageplanlegging.

 

7. Gaver fra egen hage

2016_09_18_8510-jpgHjemmelagde gaver slår faktisk nesten alltid an hos mottakeren, selv om det kanskje kan diskuteres når det gjelder dorullnisser.

Har du egen hage kan du bokstavelig talt høste julegaver. Syltetøy og saft er alltid fint å få, eller hva med for eksempel et glass hjemmelaget tomatsaus?

Et tips vi fikk fra Venstre-leder Trine Skei Grande var å lage chiliolje. Da får du brukt opp alle chiliene, og du har julegaver til venner. Frø er fint å gi bort, har mottakeren en kald kjeller kan du gi bort overskudd av georgineknoller eller pelargonia. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva som passer som julegaver.

Lykke til, og god jul!

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.