10 julegavetips til hageinteresserte

Lurer du på hva du skal gi til din hageinteresserte venn i julegave? Eller hva du skal ønske deg selv? Her er noen forslag til «grønne» julegaver i ulike prisklasser.

Er du så heldig at den skal kjøpe julegave til er interessert i hage og planter, er det sjelden vanskelig å finne på noe. Hagefolk blir helt sikkert glade for en sammenplanting med juleblomster, eller en flott bukett. Med sine grønne fingre kommer de ikke til å ta livet av gaven med det første heller.

Har du imidlertid lyst til å gi noe mer varig, har vi samlet sammen noen gode forslag her:

1. Drivhus

20130412-_DSC9003Vi kjenner en som kjøpte drivhus i 50 årsgave til kona. Nå sitter de begge i drivhuset hver fredag kveld etter jobb og koser seg med drivhuset og hverandres selskap.

Et drivhus er en stor investering som krever både en egnet plass i hagen, og ikke minst at mottakeren virkelig ønsker seg et drivhus. Men hvis dette stemmer for dere, er et drivhus den perfekte gaven. Litt stort til å pakke inn og legge under treet, da…

Skal du først kjøpe drivhus, bør du kjøpe et som er så stort at det går an å bruke det som en hagestue. De minste, billigste drivhusene kan bare brukes til dyrking, og da blir de ofte i praksis bare brukt de første par årene.

Den norske nettbutikken Solfang selger drivhus i sedertre, for eksempel modellen Classic Vision som du nå kan få kjøpt på tilbud for 108.000 kroner.

2. GrowCamp

2012_08_01_3861Hvis budsjettet eller plassen ikke tillater å kjøpe drivhus, er GrowCamp høybed et godt alternativ. Dette er en veldig god løsning for deg som vil ha en kjøkkenhage med god avling per kvadratmeter, uten at godsakene blir oppspist av skadeinsekter og snegler.

GrowCamp hovedmodul koster fra 2300 norske kroner i denne nettbutikken.

3. Frø

2013_07_31_6198Det å så frø selv blir stadig mer populært, og siden frø har lang holdbarhet kan det gjerne kjøpes til julegave. De fleste frøene skal i jorda i mars-april, men det er også noen som for eksempel chili som med fordel kan såes allerede i romjula.

Vi har laget en oversikt over noen norske og utenlandske nettbutikker som tilbyr et godt utvalg frø.

En frøpose kan koste fra en tier til flere hundre kroner – det kommer an på sort og antall i pakken. Sett for eksempel sammen en pakke med ulike frøsorter, og foreslå at dere har «såverksted» sammen. OBS: Husk at hvis du skal så frø før 1. april, trengs det vekstlys.

Ekstratips: Kanskje du har samlet en del frø selv fra egen hage? Putt dem i noen fine poser, og vips har du en veldig personlig gave!

4. Engelske hageredskaper

Burgon & BallDen stilbevisste hageeieren overlater ingen ting til tilfeldighetene. Det er ikke bare planter og hagemøbler som skal matche, det skal også hageredskapene. De tradisjonsrike Joseph Bentley og Burgon & Ball har begge produsert spader, river og hakker i rustfritt stål og solid  treverk i generasjoner. En eksklusiv vannkanne fra Haws vil garantert også falle i smak.

Burgon & Ball og Haws forhandles i Norge av Vien Compagniet AS, du får også kjøpt produktene i en del hagesentre.

Joseph Bentley får du blant annet hos Garden Living.

5. Kompostbinge

kompost1_D33A2049-1024x604Det er kanskje ikke alle koner som blir glade for å få en varmkompostbinge til jul. Men noen blir det!

Med en kompostbinge kan du lage jord av alt matavfall i stedet for å la det fylle opp søppelkassa.

Vi har testet en veldig god varmkompostbinge fra Hasselfors Garden – den fungerer veldig bra. Veiledende pris er 5000 kroner, men til gjengjeld får du massevis av fin jord hvert år, som du for eksempel kan dyrke ekstra smakfulle grønnsaker i.

6. Dyrk grønnsaker som en romfarer

Fresh GardenAeroponisk og hydroponisk dyrking er eldgamle metoder for dyrking uten bruk av jord. Metoden er den senere tid utviklet av NASA for å muliggjøre effektiv dyrking av grønnsaker på turer i verdensrommet. Nettbutikken Den Lille Gartner selger hydroponiske vekstsystemer for stue og kjøkkenbenk.

Har du en miljøvennlig venn som helst vil dyrke all mat selv, er dette gaven til ham! Prisen for et slikt dyrkingssystem er fra 1500 kroner.

7. Abonnement på Hagetidend

Reportasjen fra Finn Schjølls hage ble coversak i Hagetidend nr 8, 2016.

Norsk Hagetidend er Norges største hageblad og utgis 10 ganger i året av Det norske hageselskap. Her kan du lese reportasjer fra hager rundt omkring i Norge, og få mange gode tips om nyheter og hagestell. Vi som lager Spirea.no leverer jevnlig reportasjer til Hagetidend, og gjennom våre mange besøk hos hagefolk lærer vi stadig noe nytt som vi gjerne deler med våre lesere.

Les mer om Hagetidend her.

8. Gavekort på hagedesign

hageplanlegging_1500Noen ganger kan det være greit å få litt hjelp til å finne gode løsninger for hagen. Mange hagedesignere tilbyr idétimer, som betyr at de kommer på besøk og gir råd om videre hageplanlegging. Bjørnhilds mor driver Fosen Hagedesign, som tilbyr gavekort i alle prisklasser. Hun holder til Trøndelag. Bor du et annet sted i landet, ta kontakt med en lokal hagedesigner og spør om de har gavekort.

9. Hagerobot

farm_robotEr du langt over gjennomsnittet nevenyttig, og har i tillegg til en venn som er langt over gjennomsnittet arbeidssky? Da har vi løsningen; en hagerobot! Med denne trenger du ikke å gjøre noe som helst for å dyrke grønnsaker, roboten fikser alt. «Ulempen» er at du må bygge roboten først. Se video om roboten her.

10. Gaver fra egen hage

2016_09_18_8510-jpgHjemmelagde gaver slår faktisk nesten alltid an hos mottakeren, selv om det kanskje kan diskuteres når det gjelder dorullnisser.

Har du egen hage kan du bokstavelig talt høste julegaver. Syltetøy og saft er alltid fint å få, eller hva med for eksempel et glass hjemmelaget tomatsaus?

Et tips vi fikk fra Venstre-leder Trine Skei Grande var å lage chiliolje. Da får du brukt opp alle chiliene, og du har julegaver til venner. Frø er fint å gi bort, har mottakeren en kald kjeller kan du gi bort overskudd av georgineknoller eller pelargonia. Det er egentlig bare fantasien som setter grenser for hva som passer som julegaver.

Lykke til, og god jul!

Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!