Det er kjedelig å luke ugress, men adskillig lettere å gjøre det nå i høst enn å vente til neste sommer…
Høsten har startet med frostnetter og sur, kald vind her hos oss på Høyenhall i Oslo. Det nærmer seg definitivt slutten på hagesesongen, men det er lurt å gjøre unna et par ting nå før vinteren kommer for alvor.
Luking av ugress er en av arbeidsoppgavene i høsthagen det lønner seg å prioritere. Hvis du tar en skikkelig rufs nå, vil du nemlig spare deg for massevis av jobb til våren.
Det er også mye lettere å luke ugress nå som jorda er fuktig, og plantene har avsluttet vekstsesongen.
Spar tid til våren
Vi kan ikke love at du ikke trenger å luke ugress til våren, men det blir garantert en mindre tidkrevende jobb dersom du gjør en innsats nå.
Det er særlig staudebedene som bør lukes nå på høsten. Hvis du ikke gjør det, vil nemlig ugress og stauder bli vanskelig å skille fra hverandre i bedet til våren. Småplantene kan se til forveksling like ut, og du risikerer å luke vekk staudene og la ugresset stå. Alternativt må du vente til ugresset har vokst seg større, ergo enda vanskeligere å fjerne.
OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Pass på å få med så mye som mulig av røttene når du luker vekk ugresset, helst hele rota hvis det går. En løvetannstikker kan være et godt hjelpemiddel.
Hvorfor luke ugress?
Du lurer kanskje på hvorfor det er så farlig å fjerne ugresset? Kan man ikke bare la det vokse sammen med de andre plantene?
Problemet» med ugress er at det er planter som ofte er bedre tilpasset norsk klima enn mange hageplanter. Løvetann, skvallerkål, brennesle og tistel klarer seg utmerket uten tilførsel av verken ekstra gjødsel eller vann. Derfor er det en fare for at de utkonkurrerer hageplantene, og tar all næringen som egentlig var beregnet på stauder og prydbusker.
Skal du unngå ugress i bedene, er det noen triks du kan gjøre:
- Være nøye med grunnarbeidet, og sørge ugressfri jord før du anlegger bedet. Bruk for eksempel duk i bunn, og fyll på med et godt lag ugressfri matjord i et opphøyd bed.
- Plante tett, slik at det ikke er så mange steder for ugressfrø å feste seg. Plant heller litt for tett til å begynne med, så kan du flytte noen planter etter et par år hvis det blir for trangt. Dette er det man gjør i en Cottage Garden.
- I buskbed kan du bruke dekkbark, dekorflis eller dekorstein, gjerne i kombinasjon med duk.
Rydd i oppkjørselen
En annen oppgave det er lurt å gjøre i høst, er å fjerne ugress mellom belegningsstein og betongheller.
Begynner det å bli trangt i bedene kan du også dele stauder. Vårblomstrende stauder kan deles om høsten, høstblomstrende venter du til våren med å dele.