Fargelegg hagen med blomsterløk

De fleste tenker på løkblomster som vårblomster. Men hvis du planlegger riktig, kan du ha blomstrende løkplanter i hagen helt fra tidlig vår til august måned.

Nå i høst har vi fått 645 løker fra produsenten Nordic Garden. Disse har vi plantet i ulike bed og krukker i hagen. Dersom alt går bra vil de første begynne å blomstre allerede i mars.

Det finnes utrolig mange forskjellige typer blomsterløk, og de fleste sortene er lette å lykkes med over hele landet. Det som er lettest å få til er løker som settes om høsten; de kan settes fra august måned til frosten kommer.

OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE

Noen velger å ta opp løkene og sette dem på nytt igjen hver høst, men det er heller ikke noe problem å bare la løkene ligge i jorda i år etter år. Så fremt du har god matjord i hagen, vil løkene blomstre igjen og igjen i mange år fremover.

Vi fikk 645 blomsterløk fra Nordic Garden, og kan glede oss til et fantastisk blomsterflor til våren.
Vi fikk 645 blomsterløk fra Nordic Garden, og kan glede oss til et fantastisk blomsterflor til våren.

Løk kan sette både i bed og krukker, og vår erfaring er at du gjerne kan sette litt tettere enn det står på pakningen. Men pass på å få løkene så dypt som anbefalt, og fyll gjerne på litt ekstra jord mens du først holder på. Kompost er fint.

Løkblomster er lite utsatt for sykdom og skadedyr, bortsett fra rådyr. Tulipanløker er dessverre favorittmaten til rådyrene.

Les også:
Snøstjerner og villtulipaner

De tidligste løkene vi har satt er minnesnøstjerne (Chionodoxia lucilae «Alba»). Mange steder begynner disse å blomstre allerede i februar måned, men i vår hage kommer våren ganske seint, så det blir nok ikke før mars-april. Ikke lenge etter lager russeblåstjernen (Scilla siberica) et vakkert blått teppe.

Oktober har startet ganske surt og kaldt, og vi benyttet søndagen til å få løkene i jorda. Løk må settes før det blir tele i bakken, forståelig nok.
Oktober har startet ganske surt og kaldt, og vi benyttet søndagen til å få løkene i jorda. Løk må settes før det blir tele i bakken, forståelig nok.

Tulipaner er vakre og velkjente løkblomster, og her finnes det et utall sorter med ulike blomstringstider. Botaniske tulipaner, også kalt villtulipaner, blomstrer litt tidligere enn andre tulipaner. I pakken fra Nordic Garden fulgte det med hele 256 løker av typen Tulipa humilis «Pulchelle Violacea», som bare blir 10 cm høye. Det kommer til å bli et flott, rødlilla blomsterflor til våren.

Tips: Når du planter tidlige løker går det fint å sette dem innimellom busker og stauder. Da har du noe som gir farge og liv i bedene lenge før staudene setter i gang.
Husk å sette løkene riktig vei, med spissen opp.
Husk å sette løkene riktig vei, med spissen opp.
Ved hjelp av en løksetter, lager du enkelt hull i riktig diameter til store løker.
Ved hjelp av en løksetter, lager du enkelt hull i riktig diameter til store løker.

Tulipaner i samplanting

Høyere tulipaner trenger litt mer tid, og de pleier å blomstre fra 17. mai og utover i vår hage. Mange andre steder vil de komme tidligere, men på grunn av beliggenheten tar det sin tid før jorda blir varmet opp i vår hage. Ønsker du tidlig blomstring er det et tips å sette løk i en sørvendt, lun og solrik krok av hagen.

Vi har satt tulipaner både i krukker og bed. De frynsete hvite «Smirnoff» har fått selskap av de doble rosa «Queensland», og de nesten svarte «Paul Scherer» står i samplanting med oransje «Orange Emperor».

Svibler har store løker, men kan settes med inntil 10 cm mellom løkene.
Svibler har store løker, men kan settes med inntil 10 cm mellom løkene.

Svibler, eller hyansinter som de også kalles, er i Norge mest kjent som en juleblomst. Det finnes imidlertid også vårblomstrende svibler, og de lilla Hyacinthus orientalis «Woodstock» har blomstringstid samtidig med tulipaner.

Staselige Allium

Når tulipanene er på hell, kommer en annen av våre løkfavoritter, nemlig Allium, eller prydløk som den også heter. Vi har en rekke med Allium fra før som har blomstret flott i flere år, og nå har vi satt noen flere.

Et triks når du skal sette Allium-løker er å plassere dem et sted der det vokser noe annet rundt «beina» deres. Bladverket blir nemlig ganske stygt, så det er greit å sette dem et sted der dette blir skjult. Allium blomstrer fra begynnelsen av juni og noen uker utpå sommeren, litt avhengig av temperatur og værforhold.

Allium blir cirka 80 cm høye, og kan plantes på et sted der andre stauder dekker til bladverket.
Allium blir cirka 80 cm høye, og kan plantes på et sted der andre stauder dekker til bladverket.

Liljer fra løk

Alle de løkblomstene vi har nevnt til nå, er å regne som vårblomstrende planter. Men det finnes også høstblomstrende løk.

Liljer er høyreiste og flotte planter som selges både som stauder i potte, og som løk. Løkene kan settes nå om høsten, eller om våren etter at telen har godt. Avhengig av sort og hvor du bor i landet blomstrer liljer i juli-august.

BESTILL NÅ OG VÆR KLAR TIL SESONGEN!
Komplett byggesett på hagestue hos Grønt Fokus
(Annonselenke)

Det finnes også en hel del løker som skal settes om våren, men dette er i all hovedsak løker som ikke tåler frost. Det er for eksempel georginer og gladioler.

For å gi ekstra næring til løkene kan du strø litt beinmel på jorda for å gjødsle.
For å gi ekstra næring til løkene kan du strø litt beinmel på jorda for å gjødsle. Dette er særlig et poeng i krukker, der jorda blir fortere utarmet.