Slik får du en flott uteplass med heller i betong

Heller i betong er perfekt for deg som vil ha et utegulv som ser pent ut, krever lite vedlikehold og tåler å bli brukt mye. Se så fin den nye uteplassen vår er blitt med Lava heller fra Asak Miljøstein!

Som tidligere omtalt i bloggen, jobber vi for tiden med å lage en ny uteplass i hagen. Plassen er ikke så stor, og underlaget må tåle både mye gangtrafikk og vær og vind. Vi ønsker oss også et utegulv som er mest mulig vedlikeholdsfritt.

I videoklippet over ser du nærmere 2 timers jobb redusert ned til 7 sekunder. Vi skulle ønske hellelegging gikk så fort…

Valget falt derfor på noen veldig lekre betongheller av typen Lava fra Asak Miljøstein. Dette er 4 cm tykke heller som er laget av grov betong på undersiden og finere betong på oversiden. Hellene har en flott, grå finish som gjør at det nesten ser ut som vi har fått en flislagt uteplass!

Lava heller fra Asak Miljøstein
Det fine med disse Lava hellene fra Asak Miljøstein, er at de er laget med grov betong på undersiden og finere betong på oversiden.

Hellene har vi fått sponset av produsenten Asak Miljøstein, som er Norges største produsent av utemiljøprodukter i betong. Bedriften fyller faktisk 100 år i 2016, og de produserer på Fetsund i Akershus.

Vi er som dere kanskje skjønner veldig fornøyde med resultatet. Med dette underlaget har vi fått en uteplass som tåler mye trafikk, kan spyles ren og som nesten ikke krever vedlikehold.

Kunsten å legge heller

Det å legge betongheller er ikke så fryktelig vanskelig; det er en jobb du fint kan gjøre selv hvis du er sånn noenlunde handy. Det er imidlertid tungt arbeid, og det krever også at du er tålmodig og nøyaktig for å få et godt sluttresultat.

Før du begynner å legge hellene, les denne saken om godt grunnarbeid.

Våre heller er 60 X 40 cm store, og vi valgte å legge dem slik at skjøtene ikke kommer kant i kant. På forhånd tenkte vi at store heller ville gjøre leggejobben lettere, fordi vi da trengte færre heller. Det stemte ikke helt…

Så store heller har også tilsvarende høy vekt; våre veier 21,9 kg hver. Dette er tungt å håndtere når du skal stå på kne en hel dag og legge heller. Med store heller er det også svært viktig at underlaget er helt rett, slik at hellene ikke vipper. Det skal ikke mer til enn en liten stein, så blir det ujevnt.

Hellene er lagt.
Her er hellene lagt og resultatet ble ganske jevnt og fint.
Vi skal ikke påberope oss å være verdensmestre i hellelegging, men noen triks lærte vi underveis i prosessen:
  • Vær ekstremt nøyemed at underlaget er rett før du begynner å legge en rad. Bruk vater og rettholt.
  • Slipp hver helle rett ned på det stedet de skal ligge, ikke skyv dem på plass fra siden. Da unngår du å flytte på sanden og skape ujevnheter. Pass på at det ikke skaller av i hjørnene.
  • Hvis en helle vipper eller er skjev etter legging må du ta den helt vekk og avrette underlaget på nytt.
Kappe hellene

For å få leggingen til å gå opp, er det lurt å måle opp på forhånd slik at du slipper mest mulig kapp. Du bør i hvert fall ikke ende opp med en liten bit helt ytterst der det er mye trafikk.

Vinkelsliper
Med en vinkelsliper som dette kan du lage et par millimeter dypt spor i hellene. Da vil de knekke akkurat der du vil.

For å kappe hellene, kan du enten leie en egen kutter til formålet på en byggvareforretning, eller du kan bruke vinkelsliper. Vi kjøpte vinkelsliper for noen år siden, nettopp fordi den er veldig kjekk å bruke til slike oppgaver. Det er bare å måle opp og tegne en strek der hellen skal kappes, så lager du et lite spor på oversiden med vinkelsliperen.

Da kan du enkelt dele hellen i to med en slegge/hammer, den går rett av der du har laget streken. Det lille sporet skaper en svakhet i hellen som gjør at den knekker akkurat der du ønsker.

Fugesand til slutt

Etter at alle hellene er lagt, bør det kostes fugesand ned i sprekkene. Fugesanden brukes for å gjøre hellene enda mer stabile, og for å hindre at det brekker av skall i hjørnene ved belastning. Det vil også hindre at ugress fester seg i sprekkene.

For å holde hellene pene i mange år, bør de impregneres med et eget middel for nettopp heller.
Les mer om impregnering av heller

Spirea.no har en samarbeidsavtale med Asak Miljøstein og har fått sponset steinproduktene som er brukt i denne artikkelen.

Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!