Vi bygger 7 meter langt høybed fra norske BEDD

I stedet for å sette opp et stakittgjerde, har vi valgt å bruke et nesten 7 meter langt høybed som «gjerde» foran vår nye uteplass. Med de modulbaserte høybedene fra den norske produsenten BEDD har vi fått en løsning helt tilpasset vårt behov.

Opphøyde bed, også kalt høybed, er veldig smart både til dyrking av spiselige vekster og prydplanter. Ved å få plantene opp i høyden blir det mindre ugress, mindre brunsnegler og bedre arbeidsstilling når du skal plante og stelle.

Bjørnhild monterer BEDD
Dette er «Meccano for voksne». Du skrur sammen metallbiter. Vi valgte 2 etasjer, altså 50 cm.

Da vi begynte å planlegge vår nye uteplass, var vi på jakt etter noen store plantekasser som kunne fungere som et slags gjerde og gi skjerming. Løsningen vi valgte er noen modulbaserte høybed fra den norske produsenten BEDD.

Plantekasser i stål

BEDD er et ganske nytt konsept for plantekasser som kan brukes både ute og inne. Høybedene er i stål med ulike overflatebehandlinger. Vi valgte galvanisert stål, men de finnes også i Corten-stål (rust).

Stabilisatorstag i BEDD
Stabilisatorstag sørger for at metallplatene holder seg på plass når jorda fylles opp

Fordelen med BEDD er at det er modulbasert slik at du kan sette sammen og bygge plantekassen akkurat slik du ønsker det. Dette var en perfekt løsning for oss!

Til stauder og busker

Modulene finnes i ulike bredder og lengder. Vi valgte å bygge en kasse som er hele 6,6 meter lang, 40 cm bred og 50 cm høy. Dette gjør at kassen kan brukes til å plante også flerårige busker og stauder, og ikke bare sommerblomster. I og med at hele kassen henger sammen, blir den veldig stødig og solid når du fyller den med jord.

Duk i bunnen på høybed
Vi la en billig duk fra Biltema i bunnen av BEDDet.

OBS: BEDD for utendørs bruk har ikke bunn. Vi valgte derfor å legge duk helt nederst, siden kassen står rett på heller. 

Plantekassene leveres flatpakket, og du skrur enkelt sammen modulene ved hjelp av noen spesielle plastskruer. Hvis du har bygd Meccano som barn, fikser du dette lett.

Siden BEDD er laget av stål, er det praktisk talt vedlikeholdsfritt og langt mer holdbart enn for eksempel pallekarmer i tre.

Vater brukes for å se om det er rett.
Vi brukte vater fordi vi måtte bygge opp BEDDene på den ene siden. Muren til høyre ligger litt høyere enn hellene til venstre.

«Verdens lengste lyngbed»

I første omgang har vi plantet Calluna-lyng i ulike farger i vårt BEDD. Vi fikk sponset 64 lyngplanter av Primaflor, og det ble plass til alle sammen i høybedet. Det ble et veldig stilig høstbed!

De modulbaserte plantekassene fra BEDD kan bygges i to høyder. Den laveste delen blir urtekasse til våren.
De modulbaserte plantekassene fra BEDD kan bygges i to høyder. Den laveste delen blir urtekasse til våren.
Som avgrensing på vår nye uteplass har vi fått en nesten 7 meter lang plantekasse i galvanisert stål fra den norske produsenten BEDD.
Som avgrensing på vår nye uteplass har vi fått en nesten 7 meter lang plantekasse i galvanisert stål fra den norske produsenten BEDD.

Til våren er planen å fylle plantekassen med flerårige vekster. Når du planter i kasser, bør røttene få god tid til å etablere seg før den første vinteren.

Du bør også velge planter som tåler en eller to klimasoner høyere enn de plantene som skal stå i bed.

Hvis det for eksempel er sone H4 hos deg, bør stauder som skal stå i kasser eller krukker tåle H5 eller kaldere. Her kan du lese om hvilke hardføre stauder vi anbefaler.

Spirea.no har en samarbeidsavtale med BEDD som innebærer at vi har fått kjøpe produktene som er omtalt i artikkelen til redusert pris.