Bli kvitt ugress mellom belegningsstein

Ugress mellom belegningsstein er en av de vanligste irritasjonsmomentene for hageeiere. Vi har testet noen nye redskaper som virker ganske effektivt.

En oppkjørsel med belegningsstein gir et ryddig og ordentlig førsteinntrykk av eiendommen. Men det er ikke særlig pent hvis fugene belegningssteinen er gjengrodd av gress og ugress. Det er ikke lett å bli kvitt det heller, og jobben er både tidkrevende og kjedelig.

Dra muspekeren/fingeren over bildet og se forandringen foran vårt eget hus:

← DRA →

Vi spurte derfor den norske hageredskapsprodusenten Fiskars om de har et produkt som kan brukes til nettopp å fjerne ugress mellom belegningsstein og heller. Og det har de.

Fiskars har en serie redskaper i noe de kaller QuickFit-sortimentet, der du kan bruke samme skaft og enkelt klipse av og på redskaper til ulike bruksområder. Vi fikk teste et såkalt rensejern og en rensekost til å bli kvitt ugress mellom belegningsstein.

Seriøst ugressproblem

Etter at vi har drevet med et voldsomt utgravingsprosjekt i hagen i sommer, har vi fått et seriøst ugressproblem. På grunn av jordsøl har det festet seg ugress praktisk talt over alt. Det hjelper heller ikke at belegningssteinen ligger veldig ujevnt flere steder på grunn av røtter og telehiv.

Det største problemet med å fjerne ugress mellom belegningsstein er arbeidsstillingen. Det blir fort både slitsomt og vondt å sitte på huk eller stå på knærne for å lirke ugresset ut av sprekkene. Vondt i fingrene får du også.

Et rensejern som dette kan brukes til å få vekk ugress nede i fugene.
Et rensejern som dette kan brukes til å få vekk ugress nede i fugene.

Med Fiskars-redskapene kan du stå oppreist mens du fjerner ugresset, og slipper vond rygg og knær. Både rensejernet og rensekosten fungerer slik at du mekanisk skraper vekk både ugress og mose, og kan løse opp jord som har gjemt seg i sprekkene.

Disse redskapene gjør det definitivt lettere å bli kvitt ugresset, selv om jobben fortsatt er både tidkrevende og kjedelig.

Hvis du heller på kokende vann, drepes røttene, og det tar lengre tid før ugresset vokser opp igjen.
Hvis du heller på kokende vann, drepes røttene, og det tar lengre tid før ugresset vokser opp igjen.
Hvordan fjerne røttene?

For at mekanisk fjerning av ugress skal være effektiv også på lengre sikt, er det viktig at du får fjernet så mye som mulig av røttene. Hvis ikke kommer ugresset fort opp igjen, og du må gjøre hele jobben en gang til.

Et triks da er å helle kokende varmt vann på røttene, da vil de dø. Men obs: Dette vil også ta livet av andre planter, så ikke bruk kokende vann rett ved siden av et bed.

Etter at du har fjernet alt ugresset, er det lurt å ta en runde med høyttrykksspyleren, slik at du får fjernet mest mulig planterester og enda mer av jorda som ligger i fugene. Og helt til slutt koster du ned litt ekstra fugesand i sprekkene. Da er oppkjørselen nesten like fin som da den var ny. Helt til ugresset vokser opp igjen…

Selv med gode hjelpemidler er det både tidkrevende og kjedelig å fjerne ugress mellom belegningsstein.
Selv med gode hjelpemidler er det både tidkrevende og kjedelig å fjerne ugress mellom belegningsstein.
Andre tips

Et tips som mange har delt de siste årene er å bruke eddik mot ugress. Du blander 35 % eddik med vann i blandingsforholdet 1:2, eller ufortynnet 7 % eddik. Dette vil ganske raskt gjøre at ugresset blir gult/brunt, og du kan plukke vekk det døde ugresset.

Eddik-trikset er både billig og enkelt, men mange har erfart at heller ikke dette er evigvarende. Selv om plantene tilsynelatende ser døde ut, er det liv i røttene, og ugresset kommer opp igjen.

Glyfosat-sprøytemidler som Roundup vil også fungere. Men da bør du sprøyte mens ugresset er i god vekst, helst før sankthans, og ikke nå på høsten.

Noen bruker salt for å fjerne ugress, det anbefaler vi ikke da det kommer ut i naturen og skader andre planter. Salt kan også skade betongen, og faktisk tiltrekke seg elg!

Sånn vil vi ikke ha det foran inngangspartiet.
Sånn vil vi ikke ha det foran inngangspartiet.
Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!