Etter fem dager med herding, kunne vi i helga ta i bruk vår nye vedfyrte steinovn til det den er ment som: Pizza! Det ble full klaff på første forsøk.
Ekte italiensk pizza skal stekes i en vedfyrt steinovn, og det har vi fått oss nå! I vår steinovn fra Forno kan temperaturen komme opp i 500 grader, noe som gjør at du kan steke en pizza på et par minutter.
Les også: Steinovner må herdes før bruk
Så hardt har vi ikke fyrt ennå, men vi fikk den opp i 430 grader. Fordelen med å steke pizza en i glovarm steinovn kontra å bruke vanlig stekeovn, er at du klarer å få bunnen veldig sprø samtidig som toppingen blir passe stekt.
Det blir også en helt egen smak når du steker i vedovn, som du ikke klarer å gjenskape selv om du bruker pizzasteiner i komfyren.
Våre første pizzaer fra steinovnen ble toppet med tomatsaus, kjøttdeig, bacon, chorizo og selvfølgelig mozzarella-ost. Etter steking danderte vi litt serranoskinke og ruccola-salat på toppen. Kjempegodt!
Få bunnen tynn nok
Trikset når du skal steke pizza i steinovn er at du må få bunnen så tynn som mulig. Dette er lettest å få til hvis du lager deigen dagen i forveien, og lar den stå og heve i kjøleskapet. Deigen bør også være ganske fast slik at den er enkel å forme.
Her er oppskriften vi bruker på å lage pizzabunn:
900 g pizzamel (tipo 0 hvetemel)
5 dl vann
25 g salt
2 g tørrgjær
Skal du bruke deigen samme dag bruke lunkent vann og la deigen heve i 2-3 timer. Vil du ha den til å heve fortere kan du øke mengden gjær. Men det beste å bruke lite gjær og kaldt vann, og heller la deigen stå til heving over natten.
Når du skal forme pizzabunnene, bruk helst ikke kjevle, men klapp og strekk deigen med fingrene.
Etter at vi var ferdige med pizzastekingen, stekte vi brød, mer om brødbaking i steinovn kommer senere.
Les også disse sakene om steinovner:
Lag verdens beste pizza i vedfyrt steinovn
Slik lager du perfekt italiensk pizza
Spirea.no har en samarbeidsavtale med Forno AS som innebærer at vi har fått kjøpe steinovnen til redusert pris.