Slik lager du en mur av naturstein

En litt røff natursteinsmur passer veldig godt inn i vår hage. Se den tøffe muren Tore og Henrik lagde på under en time!

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Vi jobber videre med vår nye uteplass i Spirea-hagen. Siste prosjekt var å lage en liten natursteinsmur som avslutning på et felt med heller.

Etter å ha hatt kontinuerlige «utgravninger» i hagen vår i flere måneder nå, har vi mer enn nok stein.

Hva med å bruke noen av de peneste steinene til å lage en liten mur i naturstein? Som tenkt, så gjort.

Naturstein og teglstein

Tore og Henrik tok på seg jobben, og lette gjennom steinhaugen etter noen egnede steiner. De la en stor stein i bunn, for å være sikre på at det ikke raste ut. Så fylte de på med mindre steiner, både noen gamle teglsteiner og naturstein fra tomta.

Henrik viser fram en liten murstein som vi har tatt vare på i mange år. Den ble funnet på en strand i Danmark i 2008. Nå ligger den i hullet på en slipstein vi murte inn.

For at steinene skulle holde seg på plass, brukte de ferdigbetong B20.

Dette er en mørtelblanding som er tilsatt sand, slik at du kun trenger å tilsette vann før du skal bruke den.

For en sekk på 25 kilo skal det tilsettes 2,5 til 3 liter vann. Produktet kalles litt forskjellig fra produsent til produsent, noen kaller det tørrbetong. Men det du skal bruke heter B20.

Mange mursteinsfabrikker hadde navnet sitt på produktet. Denne kommer fra Borgestad Fabrikker som begynte å lage murstein i Porsgrunn i 1889.

Bruk drill

For å blande ut mørtel/sement, trenger du en stor murerbøtte og en drill med rørevisp. Blandingen skal røres i 5-10 minutter, så det nytter ikke å stå og røre for hånd.

Den ferdige mørtelen blir ganske tyktflytende, så Tore brukte for det meste hånda for å få mørtelen på plass. (OBS: Husk hansker.) Han brukte også en liten murerskje.

Mørtel av denne typen må brukes innen to timer fra det er blandet ut, så ikke lag så mye om gangen.

Vi synes den ferdige muren ble veldig kul, og den passer bra inn i miljøet ellers i hagen