Steinovner må herdes før bruk

Hvis du sprengfyrer en steinovn ved første gangs bruk, kan den sprekke. Derfor er det viktig å herde den først.

Vi har akkurat fått levert en håndlagd, portugisisk steinovn fra Forno. Det var ikke akkurat enkelt å få den på plass, men nå er den her!

Før ovnen kan brukes til å steke pizza, brød og andre godsaker, må den gjennom en herdingsprosess.

Disse ovnene er laget for hånd av en portugisisk familie som har gjort det siden 1945.
Disse ovnene er laget for hånd av en familie som har gjort det siden 1945.
Dette gjøres ved at man fyrer med gradvis høyere temperatur fem dager på rad.

Du starter med 150 grader de første 3 dagene, øker deretter til 230 grader, før du fyrer opp til 300 grader på dag 5.

Etter dette er ovnen ferdig herdet og den tåler å varmes opp til 500 grader. Med andre ord kan vi lage vår første italienske pizza på søndag!

Termometer på steinovn.
Det er faktisk litt jobb å passe på at temperaturen holder seg rundt 150 grader. Legger du på for mye ved, går det fort oppover.
Drive ut fukt

Poenget med herdingsprosessen er å drive fukt ut av ovnen. Det vil alltid være igjen litt fukt i en murt ovn, uansett hvor godt den er tørket. Hvis du fyrer opp til 500 grader med en gang, risikerer du at ovnen sprekker.

Under selve herdingsprosessen vil det også kunne bli noen små sprekker i ovnen. Da vi kjøpte ovnen fulgte det med en reparasjonssett som vi kan bruke til å male over disse sprekkene.

Vi fyrer forsiktig disse første dagene.
Vi fyrer forsiktig disse første dagene. Etter fem dager herding, er ovnen klar for temperaturer opp mot 500 grader!
Juster med ved

Det er viktig at du kun bruker tørr ved i steinovnen, bjørkeved er best. For å klare å holde temperaturen så lav som 150 grader, må du følge nøye med og bare legge på en og en vedkubbe. Hvis du ser at temperaturen plutselig går over 150 grader, kan du prøve å justere varmen ved å rake utover bålet litt.

Det må aldri brukes tennvæske, grillkull eller briketter i en steinovn, kun ved.

Vi gleder oss til å bruke ovnen til å lage spennende matretter. Følg med videre på Spirea.no.

Les også disse sakene om steinovner:
Lag verdens beste pizza i vedfyrt steinovn
Slik lager du perfekt italiensk pizza

Spirea.no har en samarbeidsavtale med Forno AS som innebærer at vi har fått kjøpe steinovnen til redusert pris.

Støtt oss med 10,- hvis du likte artikkelen
Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg “Kjøp og betal” i appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!