Hvis du sprengfyrer en steinovn ved første gangs bruk, kan den sprekke. Derfor er det viktig å herde den først.
tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD
Vi har akkurat fått levert en håndlagd, portugisisk steinovn fra Forno. Det var ikke akkurat enkelt å få den på plass, men nå er den her!
Før ovnen kan brukes til å steke pizza, brød og andre godsaker, må den gjennom en herdingsprosess.
Dette gjøres ved at man fyrer med gradvis høyere temperatur fem dager på rad.
Du starter med 150 grader de første 3 dagene, øker deretter til 230 grader, før du fyrer opp til 300 grader på dag 5.
Etter dette er ovnen ferdig herdet og den tåler å varmes opp til 500 grader. Med andre ord kan vi lage vår første italienske pizza på søndag!
Drive ut fukt
Poenget med herdingsprosessen er å drive fukt ut av ovnen. Det vil alltid være igjen litt fukt i en murt ovn, uansett hvor godt den er tørket. Hvis du fyrer opp til 500 grader med en gang, risikerer du at ovnen sprekker.
Under selve herdingsprosessen vil det også kunne bli noen små sprekker i ovnen. Da vi kjøpte ovnen fulgte det med en reparasjonssett som vi kan bruke til å male over disse sprekkene.
Juster med ved
Det er viktig at du kun bruker tørr ved i steinovnen, bjørkeved er best. For å klare å holde temperaturen så lav som 150 grader, må du følge nøye med og bare legge på en og en vedkubbe. Hvis du ser at temperaturen plutselig går over 150 grader, kan du prøve å justere varmen ved å rake utover bålet litt.
Det må aldri brukes tennvæske, grillkull eller briketter i en steinovn, kun ved.
Vi gleder oss til å bruke ovnen til å lage spennende matretter. Følg med videre på Spirea.no.
Les også disse sakene om steinovner:
Lag verdens beste pizza i vedfyrt steinovn
Slik lager du perfekt italiensk pizza
Spirea.no har en samarbeidsavtale med Forno AS som innebærer at vi har fått kjøpe steinovnen til redusert pris.