Grønnsaksdyrking blir noe helt annet med GrowCamp

Det å dyrke egne grønnsaker er trendy som aldri før. Med det overbygde høybedet GrowCamp vil du få en større avling og unngå at brunsneglene spiser opp grønnsakene. Perfekt for økologisk dyrking!

SPONSET INNLEGG

De fleste moderne hager er ganske små, men eiernes hagedrømmer er gjerne store og håpefulle likevel. Vi ønsker å dyrke frisk salat, knasende sprø gulrøtter og supersøte tomater, selv om plassen er begrenset og jordsmonnet heller ikke helt ideelt for dyrking.

En GrowCamp er løsningen for deg som gjerne vil dyrke egne grønnsaker, men som ikke har plass til drivhus eller en stor kjøkkenhage på friland. Har du  brunsnegler i hagen, vil GrowCamp gjøre at du får spise salaten i fred.

GrowCamp er modulbasert høybed med overbygning i ulike størrelser, spesielt beregnet til grønnsakdyrking.
GrowCamp er modulbasert høybed med overbygning i ulike størrelser, spesielt beregnet til grønnsakdyrking.

Tidligere kunne du få kjøpt GrowCamp i en del hagesentre i Norge, men nå kan du i stedet bestille på nettsiden www.growcamp.no og få det sendt direkte hjem til deg.

En annen god nyhet er at prisen er blitt lavere – du får nå en GrowCamp hovedmodul for 1899 danske kroner, som tilsvarer cirka 2300 norske kroner.

Det er ikke gangareal i en GrowCamp, dermed kan du bruke all plassen til dyrking.
Det er ikke gangareal i en GrowCamp, dermed kan du bruke all plassen til dyrking.

Mer enn et drivhus

For å forklare litt først: Hva er egentlig en GrowCamp? Jo, dette er et konsept først og fremst beregnet for dyrking av grønnsaker. Det er på en måte et lite (kaldt) drivhus, men det skiller seg fra et vanlig drivhus/veksthus på flere måter.

Det er ikke noe gangplass inne i det, og veggene er laget av et avtagbart mykt, gjennomsiktig plastmateriale.

GrowCamp har også insektsnetting i vegger og tak. Slik kan du unngå å få besøk av glupske skadedyr i kjøkkenhagen din.

Du kan fint sette GrowCamp på terrassen.
Du kan fint sette GrowCamp på terrassen. Dette er en modell beregnet for plassering inntil vegg.

Er GrowCamp også sneglesikker, er det sikkert mange som lurer på. Svaret på det er at, ja, det er den, dersom du tar nødvendige forhåndsregler.

For det første er det viktig at all jord som brukes inne i GrowCamp er fri for både snegler og egg. Hvis ikke vil GrowCamp fort fungere som en ”sneglefarm”.

For å være på den sikre siden bør du også bruke en spesiell kobbertape rundt hele høybedet. Brunsnegler liker ikke å gå over kobber eller annet metall.

Vi i Spirea.no har hatt GrowCamp i noen år, og har meget god erfaring med løsningen, også med tanke på brunsnegler. Vi har blant annet dyrket brokkoli og salat i GrowCamp, det har fått stå i fred.

I vår GrowCamp har blant annet brokkoliplantene "teltet".
I vår GrowCamp har blant annet brokkoliplantene «teltet».

Hva kan du dyrke i GrowCamp?

Svaret er at du kan dyrke alle slags grønnsaker: Salat, reddiker, erter, gulrøtter, poteter, purre og krydderurter.

Det finnes også en egen versjon med høyere tak for deg som vil dyrke typiske ”drivhusplanter” som tomater, agurk, chili og aubergin.

Fordi GrowCamp er et høybed vil jorden holde seg mer porøs, og du vil også få en høyere jordtemperatur enn om du dyrker på friland. Derfor vil du få en større avling pr areal enn i en åker, noe som er et veldig godt poeng for deg med liten hage.

Brokkoli og andre kålvekster kan med fordel dyrkes i GrowCamp, beskyttet mot insekter.
Brokkoli og andre kålvekster kan med fordel dyrkes i GrowCamp, beskyttet mot insekter.

Ønsker du å dyrke økologisk er GrowCamp nærmest en nødvendighet, takket være insektsnettingen holder du kålfluer og andre flygende insekter borte.

Plasseres hvor som helst

GrowCamp kan plasseres hvor som helst, i et bed, på en gressplen, på belegningsstein eller annet hardt underlag, eller på terrassen.

Den har ikke gulv/bunn, men mange velger å sette inn jordbakker i galvanisert stål for å dyrke i.

Du trenger ikke å gjøre noe grunnarbeid før du setter opp GrowCamp, den kan plasseres hvor som helst bare det er flatt.
Du trenger ikke å gjøre noe grunnarbeid før du setter opp GrowCamp, den kan plasseres hvor som helst bare det er flatt.

Det går også an å fylle hele GrowCamp-en med jord, og plante direkte. Da kan du dyrke alle mulige grønnsaker, også store rotgrønnsaker. Med jordbakker begrenser det seg til ting som vokser over jorda, eventuelt små rotgrønnsaker som reddiker.

Du velger selv om du sår inne og planter småplantene i GrowCamp, eller om du sår direkte i GrowCamp. For eksempel salat går det fint å så direkte.

Du trenger cirka 650 liter jord for å fylle en hovedmodul med 50 cm rammehøyde, som er den Spirea.no har testet. Det finnes også en modell med 30 cm rammehøyde.

I tillegg kan du kjøpe plantebrett der du kan sette for eksempel småplanter i potter. Med plantebrett får du en ekstra etasje å dyrke i, veldig smart!

Bruker du jordbakker kan du dyrke alle slags grønnsaker som vokser over jorda. Du kan også sette pottene rett i dem.
Bruker du jordbakker kan du dyrke alle slags grønnsaker som vokser over jorda. Du kan også sette pottene rett i dem.

Arealet på en hovedmodul er 120 X 120 cm. For de som ønsker større kjøkkenhage, er det mulig å bygge på med tilleggsmoduler. De fleste vil nok synes at plassen hovedmodulen er litt i snaueste laget for å kunne romme hele kjøkkenhagen.

Men har du lite areal å boltre deg på, er det glimrende at det er mulig å sette opp et «drivhus» på bare en drøy kvadratmeter.

Og ønsker du å ha større kjøkkenhage, kjøper du bare flere moduler og bygger på.

Hovedmodulen kan bygges ut med flere tilleggsmoduler, så langt du ønsker.
Hovedmodulen kan bygges ut med flere tilleggsmoduler, så langt du ønsker.

Flere bruksområder

Selv om GrowCamp først og fremst markedsføres for bruk til kjøkkenhage, tenker vi at det kan ha andre bruksområder også.

For eksempel til herding av sommerblomster før utplanting om våren – plastveggene skjermer jo for trekk, samtidig som insektsnettingen demper sollyset litt.

Insektsnettingen kan rulles opp og festes med borrelås når du skal inn og høste.
Insektsnettingen kan rulles opp og festes med borrelås når du skal inn og høste.

En annen fordel med GrowCamp er at insektsnettingen skjermer mot sterk sol og hardt regn. Insektsnettingen slipper dessuten inn 90 prosent av regnvannet, slik at det i praksis ikke blir noe ekstra vanning sammenlignet med å plante på friland eller i krukker ute.

GrowCamp kan også forlenge grønnsakshagesesongen i begge ender. Bruker du plastveggene/-taket, vil du klare å holde temperaturen litt høyere enn ute, samt skjerme for vind og trekk. Du bør likevel ikke plante ut skjøre planter når det er fare for nattefrost, men det kan du jo heller ikke i et vanlig kaldt drivhus.

Det tar bare et par timer å montere, men vær nøye med å følge bruksanvisningen fra punkt til punkt.
Det tar bare et par timer å montere, men vær nøye med å følge bruksanvisningen fra punkt til punkt.

Enkel montering

Det er ikke spesielt vanskelig å montere en GrowCamp, selv om det er mange deler. Men det er svært viktig å følge bruksanvisningen til punkt og prikke. Gjør du noe feil er det trolig nærmest umulig å rette det opp igjen. Det er ingen vanlige skruer, kun spesialtilpassede plastskruer du setter inn med et medfølgende verktøy.

Dersom du bor et sted der det kommer mye snø, anbefales det at du tar av plasten og nettingen om vinteren.

Da slipper du å risikere skader på grunn av tung snø som legger seg på taket. Dette vil øke levetiden på din GrowCamp.

I sortimentet er det kommet både høye og lave veggmodeller av GrowCamp.
I sortimentet er det kommet både høye og lave veggmodeller av GrowCamp.

Ulike modeller

De siste årene har stadig flere fått øynene opp for GrowCamp. Dette gjelder spesielt blant de som ønsker å dyrke økologiske grønnsaker til eget forbruk.

Produsenten har også forbedret produktet ved at plastovertrekket har fått bedre passform.

Plasten har fått en mer holdbar kvalitet enn på de første modellene som kom på markedet.

Den største nyheten er at du nå kan få selvvanningsløsninger til GrowCamp. Dette gjør at du trygt kan reise på ferie uten å frykte for at grønnsakene tørster i hjel.

Les mer og se bilder på nettsiden til Growcamp

I tillegg har de utviklet en rekke nye modeller, blant annet en høyere GrowCamp for tomatdyrking og veggmodeller til bruk på terrasse.

Du kan også få GrowCamp med en ramme i sibirsk lerk i stedet for plast.