Ugressfritt bed på 10 minutter med dekorflis

For å unngå at bedet gror igjen med ugress, er det lurt å bruke noe som dekker jorda. Se hvor flott det ble i buskbedet vårt da vi dekket med nøttebrun dekorflis!

Skal du unngå ugress, må du unngå å ha åpen jord. Det finnes flere mulige dekkemetoder dersom du ønsker å legge grunnlaget for en mest mulig vedlikeholdsfri hage.

Dekkbark er en velbrukt metode til å dekke jorda i skråninger og store bed med busker, men etter en stund ser ikke barken så veldig pen ut. Bark blir også til jord ganske fort, og da blir det fort ugress likevel. Dessuten gir dekkbark sur jord.

← DRA →

Vi har fått noen sekker med nøttebrun dekorflis fra Hasselfors Garden. Dekorflis er laget av opphakket treverk av bartrær, som deretter er farget ved hjelp av jernoksid.

Dekorflis holder lenger

Fordelen med dekorflis vs bark er at dekorflis holder seg pen lenger, og ikke blir til jord så fort som bark.

2016_08_21_7309
Det å legge dekorflis er ingen stor jobb. Henrik og Bjørnhild dekket hele bedet bak seg på 10 minutter.

Vi la et lag med dekorflis i et bed der vi har plantet tre ulike blomstrende busker; en skjærsmin (Philadelphus), en fagerbusk (Kolkwitzia) og en blærespirea (Physocarpus opulifolius). Foreløpig er disse buskene ganske små, men siden de med tiden blir store busker er det viktig at de har en god del plass rundt røttene.

For å slippe en stor jobb med ugressluking, bør derfor overflaten på bedet dekkes. Noen velger å bruker duk under bark eller dekorflis, da slipper man problemet med at rotugress kommer opp fra undersiden, og det blir enda verre for frøugress å få festet seg.

Vi brukte ikke duk, men to lag avispapir under dekket. Dette vil naturligvis gå i oppløsning etter en viss tid, men innen det regner vi med at buskene er blitt så store at ugressproblemet ikke er så stort lenger.

Ved å legge avispapir under dekorflis, hindrer du ugress fra å komme opp fra undersiden.
Ved å legge avispapir under dekorflis, hindrer du ugress fra å komme opp fra undersiden.

En sekk dekorflis rommer 35 liter, og du trenger én sekk per kvadratmeter.

OBS: Hvis du allerede har fått ugress i bedet før du har fått dekket det, luk vekk så mye som mulig før du legger dekorflis.

Du kan naturligvis også legge dekorflis rett på jorda, men da er det viktig at du bruker ugressfri jord. Vi har gjenbrukt jord fra et annet sted i hagen, og der vil det nødvendigvis være en del ugressfrø. Derfor er det lurt å ha en barriere over jorda, slik at det ikke kommer opp ugress fra undersiden.

Dekorflis er spesielt godt egnet i bed med busker som skal bli store og derfor trenger godt med jord rundt røttene.
Dekorflis er spesielt godt egnet i bed med busker som skal bli store og derfor trenger godt med jord rundt røttene.
Mindre fordamping

I tillegg til at dekorflis minsker ugressproblemet, gjør det også at fordampingen fra jorda blir mindre, og jorda holder seg jevnere fuktig. Dette er særlig et poeng den første tiden etter planting, før røttene har fått etablert seg skikkelig.

Nøttebrun dekorflis fra Hasselfors Garden inneholder kun naturlige ingredienser og er ikke farlig for verken mennesker eller dyr. Produktet kan brukes til å dekke bed, men også for eksempel som underlag på gangstier. Eller du kan bruke det som et dekorelement i krukker eller kasser.

Dekorflis er laget av opphakket treverk av bartrær. Fargen er tilsatt ved hjelp av jernoksid.
Dekorflis er laget av opphakket treverk av bartrær. Fargen er tilsatt ved hjelp av jernoksid.
Andre bunndekkemetoder

Som nevnt er bark og dekorflis vanlige metoder for å dekke bed. Noen bruker i stedet stein som dekke, da gjerne med duk under.

Vi har tidligere brukt kakaoflis i noen av våre bed. Dette funker forsåvidt greit for å holde ugresset i sjakk, men det ser ikke spesielt pent ut da kakaoflis får et slags mugglag på toppen. Dessuten er kakaoflis giftig for hunder, ergo lite aktuelt å bruke hvis du har hund selv eller det er hunder i nabolaget som kan komme bort til bedet.

Bunndekkende planter er en annen metode for å dekke. Dette er både effektivt og ser bra ut, men det vil ta noen år før plantene klarer å dekke bedet helt. 100 prosent ugressfritt blir det nok heller ikke.

Og et siste tips til bunndekke har vi fått fra Gunnhild i bloggen Tante Grønns hage: Hun klipper rett og slett opp det visne bladverket på staudene om våren og lar dette ligge på bedene. Det går også an å bruke gressklipp som jorddekke.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.