Trollkraft virker bedre enn kull og kaldt vann

- Innhold fra Spirea.no -
I gamle dager var det vanlig å få fjell til å sprekke ved å tenne opp bål og deretter kaste på kaldt vann. Vi har prøvd det i dag. Et par sprekker ble det. Men metoden var mest effektiv til å lage middag!

Vi har nå i hele sommer jobbet jevnt og trutt med å bli kvitt flere kubikkmeter grunnfjell som er fryktelig i veien når vi skal bygge en bod. Til dette har vi brukt ekspansjonsmørtelen Hey’di Trollkraft, som er en norsk oppfinnelse som gjør det mulig å sprenge fjell selv uten å tilkalle fagfolk.

I denne artikkelen kan du lese mer og se video om hvordan Trollkraft fungerer.

- Innhold fra Spirea.no -
På dette feltet har vi ikke fått Trollkraft til å virke så godt som vi hadde håpet. Problemet er at fjellet ikke har noe sprekke opp mot, slik at du må bore mange hull tett i tett for å få laget sprekker.
På dette feltet har vi ikke fått Trollkraft til å virke så godt som vi hadde håpet. Problemet er at fjellet ikke har noe sprekke opp mot, slik at du må bore mange hull tett i tett for å få laget sprekker.
Dypere = hardere…

Hittil har vi klart å bli kvitt i hvert fall 85 % av berget som må bort ved hjelp av Trollkraft, samt en kraftig Bosch borhammer med meisel. Problemet er at desto lenger du kommer ned i fjellet, desto hardere er det.

På et lite område ønsket vi derfor å teste en alternativ metode for å få fjellet til å sprekke. Vi tømte utover noen sekker grillkull og briketter vi hadde liggende i kjelleren, tok på godt med tennvæske og tente på.

Grillkull og briketter kan også brukes til å varme opp fjellet for å få det til å sprekke.
Grillkull og briketter kan også brukes til å varme opp fjellet for å få det til å sprekke.

Etter at det har tatt fyr skal du bare la grillkullet gløde i noen timer, til steinen er blitt glovarm. For å utnytte «geriljagrillen» kjøpte vi en diger flintstek som vi la på en rist og grillet. Det fungerte perfekt.

Perfekt stekt flintstek fikk vi i det minste, selv om grillkullet ikke var så effektivt for fjerne fjellet.
Perfekt stekt flintstek fikk vi i det minste, selv om grillkullet ikke var så effektivt for fjerne fjellet.

Når fjellet er blitt veldig varmt, kaster du på store mengder kaldt vann. Da skal fjellet sprekke opp, er teorien.

Ingen særlig effekt

Konklusjonen vår var at dette var et morsomt forsøk, men det hadde liten effekt på sprekking av fjellet. Det ble bare et par små sprekker, så dette var ikke til stor hjelp. Det hadde sikkert fungert bedre på mer porøst fjell, men for hardt grunnfjell anbefales andre metoder.

Så for å bli kvitt det siste av fjellet, vil vi fortsatt bruke Trollkraft, det er mest effektivt.

Det er fortsatt litt mer jord igjen som må graves vekk for å være sikker på at huset står på frostfri grunn. Men det nærmer seg slutten.
Det er fortsatt litt mer jord igjen som må graves vekk for å være sikker på at huset står på frostfri grunn. Men det nærmer seg slutten.
Overskuddet av sand og grus bruker vi som fyllmasse før vi skal legge heller på en ny uteplass.
Overskuddet av sand og grus bruker vi som fyllmasse før vi skal legge heller på en ny uteplass.
2016_08_20_7259
Selv om det gjenstår en del jobb, er det enorm forskjell på dette området fra tidlig i vår.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"*" indicates required fields

Navn*
Personvern*