Alunrot er planten du MÅ ha i staudebedet

Vi har fem ulike typer alunrot og ønsker oss flere. Disse bladplantene setter prikken over i-en i ethvert staudebed.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Alunrot (Heuchera) er blitt skikkelig populære de siste årene, og det er ikke så rart. For maken til dekorative bladplanter skal du lete lenge etter.

Vi har gjennom årene samlet alunrot med ulike bladfarger; mørkerød, lime, marmelade (oransje), og et par ulike «marmorerte».

Vi hadde faktisk enda flere i fjor, men ikke alle tålte overvintring i krukker etter at vi måtte grave opp ett av staudebedene våre i fjor høst.

Denne alunrot-sorten heter Heuchera "Marmelade".
Denne alunrot-sorten heter Heuchera «Marmelade».

Høstfarger hele sesongen

Det som er så lekkert med alunrot er at bladene holder seg like fine gjennom hele sesongen. Det blir nærmest som å ha høstfarger i bedet fra tidlig vår til sen høst. Utpå sommeren kommer blomstene også, men det er i bladene prydverdien ligger hos disse plantene.

Alunrot blomstrer på høye spir. Dette er en av de få sortene der blomstene er mer iøynefallende enn bladene.
Alunrot blomstrer på høye spir. Dette er en av de få sortene der blomstene er mer iøynefallende enn bladene.

Vår erfaring er at alunrot er enkle planter å lykkes med. Vi har plantet dem litt ulike steder, både i sol og halvskygge, og de trives godt. De har ikke fått noen annen spesialforpleining enn litt gjødsel innimellom. 

Bladene visner ned sent på høsten, og så er det bare å klippe dem ned til våren når «babybladene» begynner å komme.

Denne limegrønne varianten ble plantet for noen år siden.
Denne limegrønne varianten ble plantet for noen år siden.
2016_08_08_6369
Her er noen av våre ulike Heuchera og Heucherella.
Passer i krukker

Alunrot er lekkert i krukker, for eksempel sammen med en annen staude som blomstrer. Men det kan nok være litt vanskelig å få dem til å overvintre i krukker, så det kan være lurt å plante ut i bed før vinteren. Det er uansett ikke noe problem å spa dem opp igjen til våren og sette på plass i krukken, det er lett å få med rotklumpen.

Noen sorter kan spre seg litt, dette gjelder for eksempel den med mørkerøde blader som vi har. Men da kan du jo bare ta småplantene og plante et annet sted hvis det ikke passer der de har frødd seg.

Rødbladet heuchera sammen med en oktoberbergknapp som har frødd seg selv.
Rødbladet heuchera sammen med en oktoberbergknapp som har frødd seg selv.

Planten vokser som en tue, og etter noen år kan du med fordel dele den.

Hardførheten varierer litt etter hvilken navnsort du har, men de fleste typer alunrot er hardfør til sone H6. Plantested bør være vanlig hagejord som er godt drenert. Alunrot liker ikke å bli stående i vann, heller ikke å tørke ut.

Heuchera eller Heucherella?

I hagesentrene kalles gjerne alle sorter for alunrot, men det er noen sorter som er Heuchera, og noen som er Heucherella. Heucherella er en krysning av Heuchera (alunrot) og Tiarella (skumblom). Alle variantene hører botanisk hjemme i sildrefamilien, og kommer opprinnelig fra Nord-Amerika.

2016_08_08_6377

En liten blomsterknopp fra limefarget alunrot.
En liten blomsterknopp fra limefarget alunrot.