Urban dyrking er trendy som aldri før, og mange ønsker å prøve seg som «balkongbønder». Vi har mange års erfaring med å dyrke chili og tomater i store krukker på terrasse – her er våre tips til hvordan du også kan lykkes med dette.
Både chili og tomater kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, og er derfor vant med adskillig varmere temperaturer enn det vi kan by på i Norge. Men det går likevel fint an å lykkes med å dyrke både chili og tomater i hagen eller på balkongen.
Vi har en solrik, sørvendt terrasse der vi har dyrket både tomater og chili i flere år, og alltid fått god avling. Etter utplanting lar vi plantene stå i potter på 15-20 liter, og gjør ikke noe annet hokus-pokus med dem enn å gjødsle og vanne når det trengs.
Les også disse sakene om tomatdyrking:
Tid for ompotting av tomatplanter
Når er det trygt å sette ut tomatplantene?
Begynn tidlig innendørs
Både tomater og chili krever en ganske lang vekstsesong for å klare å bli modne. Det er forskjell på de ulike sortene, men skal du dyrke frem fra frø, må du så innendørs i februar-mars. Chili bør i jorda først, mange sår disse allerede i begynnelsen av januar.
I år sådde vi både tomater og chili i begynnelsen av mars. Da kunne vi begynne å plukke modne tomater i begynnelsen av juli, chiliene er fortsatt grønne nå i begynnelsen av august. Årets sommer har ikke vært den beste for tomatdyrking utendørs, så foreløpig er det ikke den store avlingen, men vi plukker noen hver dag.
Vekstlys er avgjørende
Både tomater og chili trenger som nevnt mye lys. Derfor trenger du ekstra vekstlys de første ukene, helst helt til du kan flytte plantene ut. Uten vekstlys vil du få lange og tynne planter.
Les også: Derfor skal du bruke vekstlys når du sår
Har du ikke mulighet til å bruke vekstlys inne, bør du heller kjøpe ferdige småplanter i hagesenteret når det er varmt nok til å sette plantene ut.
I tillegg til at du må starte tidlig, er det også viktig å velge riktig sort frø, det har vi skrevet om i dette blogginnlegget.
Vi har i år valgt sorter som ikke blir så lange/høye, og som er busktomater. I en krukke på terrassen er det mye mer praktisk med en busk på maks 1 meter, enn en 2-3 meter høy tomatplante som må bindes opp. Men har du en lun vegg du kan dyrke inntil, kan du fint ha lange planter, se for eksempel på bildet under her hvordan Anne på Moseplassen har gjort det.
Våre beste tomattips:
- Bestill frø på nett.
- Velg sorter med kort utviklingstid, for eksempel russiske sorter.
- Bruk vekstlys når du sår innendørs. Så frøene i begynnelsen av mars.
- Bland inn 1/3 kugjødselkompost i jorda, og bruk potter som er minst 15-20 liter. Du kan også dyrke i egenprodusert kompost fra matavfall.
- Topp tomatplantene når de har fått 4 blomsterklaser, så bruker de energien på å lage tomater, ikke bladverk.
- Bruk automatisk vanning hvis du reiser bort mer enn et par dager midt på sommeren. Når plantene er ferdig utvokst trenger de vanning hver dag hvis det ikke regner store mengder. Husk at planter som står i krukker tørker fortere ut enn de som står direkte i bakken.
- Gjødsle med pelletert hønsegjødsel som du legger oppå jorda, da får plantene litt næring ved hver vanning.
- Tomater som ikke rekker å bli modne før det blir høst med lave nattetemperaturer, kan du høste grønne og legge til modning i vinduskarmen. La dem helst henge på klasene.
- Vi har aldri opplevd å få sykdom på tomatene. Sørg for jevnlig vanning og gjødsling, samt at de står på et lunt, solrikt sted, så vil de trives.
- Spis tomater rett fra busken! Smaken er fantastisk! Ved å høste etterhvert stimulerer du også busken til å produsere mer tomater.
Våre beste chilitips
- Så frø tidlig, helst før 1. mars. Bruk vekstlys.
- Chili og andre Capsicum-planter har lett for å bli angrepet av bladlus. Sørg for at plantene får vann og næring slik at de trives. Fjern lus ved å sprøyte med grønnsåpevann.
- Sett chiliplantene inn når det blir kaldt om nettene, så kan fruktene modne ferdig innendørs. Du kan også høste grønn chili, de smaker det samme, bare litt mildere.
- Hvis det er mange blomster på chiliplanten mot slutten av sesongen, kan du klippe dem av, de vil ikke rekke å modne, men bare trekke energi ut av planten.
- Chili du ikke bruker med en gang kan tørkes eller fryses.
- De fleste chiliplanter er i utgangspunktet flerårige, men krevende å få til å overvintre innendørs. De tåler ikke frost, og må lagres lyst og kjølig gjennom vinteren. Har du en vinterhage kan det funke, men det er vanskelig å få dem til å trives i vanlig stuetemperatur gjennom vinteren. Vi har prøvd flere ganger, men gitt opp, plantene har bare mistet bladene og blitt ganske stusslige. Chiliplanter gir god avling første sesong, så dyrk dem heller som ettårige.
- Eksperimenter gjerne med ulike sorter og bruk dem i matlagingen.