Sjekk om du har en humlevennlig hage

Nå på sensommeren er det mye som blomstrer i hagen vår. Det gjør at vi får besøk av massevis av insekter. Se bilder av noen av våre mest humlevennlige planter.

Vi synes det er hyggelig å få besøk av bier og humler i hagen vår, og har derfor ganske mange såkalt humlevennlige planter som blomstrer gjennom hele sesongen.

Det at en plante er humlevennlig betyr at dette er planter som insektene gjerne besøker for å samle nektar. Det gjelder veldig mange av de vanligste blomstrende staudene.

Blomster hele sesongen

Ønsker du å ha en summende hage, er det viktig at du har noe å tilby de små gjestene helt fra tidlig vår til sent på høsten.

Har du et seljetre i eller nær hagen er dette kjærkomment for de flittige honningprodusentene. Tidlige løkblomster som krokus pleier også å tiltrekke seg mange humler og bier.

Lammeøre har ganske unnselige blomster, men er svært populær blant humlene.
Lammeøre har ganske unnselige blomster, men er svært populær blant humlene.

I vår hage er det alltid noe som blomstrer, fra krokusen til oktoberbergknappen. Og nå på sensommeren er det et svært summende liv i staudebedene. En klar favoritt er lammeøre, der sitter det tett i tett med humler!

Purpursolhatt er også populær, det samme gjelder lavendel og stjerneskjerm (Astrantia). Flekktvetann har tidligere vært en humlefavoritt i vår hage, men dessverre også brunsneglenes favoritt, så planten bukket rett og slett under etter heftig snegleangrep i fjor.

Den nydelige purpursolhatten er hyppig besøkt av insekter.
Den nydelige purpursolhatten er hyppig besøkt av insekter.
Humler = bier

Visste du forresten at humle er en slags bie? Det finnes cirka 2000 ulike biearter i Europa, 208 av disse er observert i Norge. Og det finnes 35 sorter humler her i landet.

De fleste biene du kan se i hagen din er antagelig villbier, men hvis du som oss har birøktere i nabolaget kan du også få besøk av «tamme» bier, eller honningbier som de gjerne kalles.

Villbier og humler samler pollen og nektar og lager honning de også, men bare et lite lager til mat for larvene sine. Derfor trenger de jevn tilgang på blomster gjennom hele sesongen.

Du trenger ikke å være redd for å bli stukket selv om du har mange humler og bier i hagen, de stikker ikke med mindre de føler seg truet.
Du trenger ikke å være redd for å bli stukket selv om du har mange humler og bier i hagen, de stikker ikke med mindre de føler seg truet.

Grøftekanter, blomsterenger og privathager er en viktig ressurs for disse insektene. Til gjengjeld hjelper de oss med bestøvning.

Giftfri hage

Det viktigste du kan gjøre for å ha en bie- og humlevennlig hage er som nevnt at du har mange planter som blomstrer gjennom hele sesongen. Men det er også svært viktig at du ikke bruker sprøytemidler i hagen din, da kan humlene dø.

Melding fra tårnet: Du er klarert for landing på dette lammeøret.
Melding fra tårnet: Du er klarert for landing på dette lammeøret.

Vi mener også at det burde være unødvendig å bruke sprøytemidler i en privat hage som bare er ment til kos og rekreasjon. Det er ingen krise om en plante får utøy eller sykdom. Dette skjer også fra tid til annen hos oss.

Hvis en av plantene for eksempel bli angrepet av et skadeinsekt eller får stygge blader, klipper vi den helt ned og ser om problemet gjentar seg neste år. Kan hende prøver vi med litt grønnsåpevann først.

Dersom det fortsatt er samme problem året etter, kaster vi rett og slett planten; da er det ikke meningen vi skal ha denne i vår hage.

I disse bedene har vi flere humlevennlige planter.
I disse bedene har vi flere humlevennlige planter.

Noen er redde for at sykdom eller skadedyr på én plante skal spre seg til hele hagen, men vår erfaring er at dette sjelden skjer.

Det er vanligvis bare én plantesort som blir rammet, uten at vi er noen eksperter på hvorfor dette er tilfelle. Men visstnok er for eksempel meldugg sortsspesifikk; den som angriper en plante er ikke den samme som kommer på en annen.

Unntaket er dessverre brunsneglene, de liker å variere menyen…

Lammeøre er en veldig grei plante å ha på områder der det ikke gjør noe om den sprer seg litt utover.
Lammeøre er en veldig grei plante å ha på områder der det ikke gjør noe om den sprer seg litt utover.

Det er i den store sammenhengen viktigere å ha en levende hage, med alle slags kryp, enn at det ikke er et eneste krøllete blad å se. Med nok gjødsel og vann trives de fleste planter.

Vil du lære mer om hvordan du kan få en humlevennlig hage, anbefaler vi nettsiden Summende hager fra Hageselskapet. Der finner du blant annet en liste over humlevennlige planter.

 

2016_08_03_6113-2

Støtt oss med 25,- hvis du likte artikkelen

Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg summen du vil støtte oss med, trykk på "Handlekurv" og deretter "Klar til å betale" i Vipps-appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!