Dette skal snart bli vår drømmehage!

Akkurat nå minner store deler av hagen vår om et steinbrudd. Men bare vent, snart skal vi få en ny og større drømmehage!

Helt siden tidlig i vår har vi jobbet jevnt og trutt med et stort prosjekt på tomta. Akkurat nå ser det ikke akkurat ut som vi får tilbake hagen vår med det første…For der det tidligere var plen, ligger det nå én svær haug med stein og én haug med jord.

2016_08_02_5514
Alt det du ser på bildet har vi gravd, hakket og pigget ut for hånd. For å si det sånn, du bør ikke utfordre oss i håndbak…
Ekstra tomt gir muligheter

Foranledningen for vårt prosjekt, var at vi for noen måneder fikk tilbud om å kjøpe noen kvadratmeter ekstra tomt av en av våre naboer. Dette nye området skal vi bruke til to ting: Vi skal bygge en bod, og vi skal lage til en ny uteplass med blant annet vedfyrt steinovn.

Her skal det bygges en ny bod, når vi bare blir kvitt grunnfjellet.
Her planlegger vi å plassere vår nye vedfyrte steinovn.

«Problemet» var bare det at den nye tomta vår på ingen måte var klar til å ta i bruk da vi kjøpte den. For å få til det vi ønsket har vi derfor gjort en betydelig innsats i hele vår og sommer for å få området klart til bygging.

Det hører også med til historien at det på grunn av dårlig adkomst ikke er mulig å få inn store maskiner til å gjøre arbeider i vår hage. Derfor var det bare å ta spader og trillebår fatt og begynne å grave.

Her kan du se hvordan det så ut på tomta for to måneder siden.

Alt er gjort for hånd

Vi startet med å grave vekk jord og stein og legge i hver sin haug. Kvist, røtter og annet biologisk materiale ble kjørt bort. Fem løvtrær ble felt, og stubbene ble fjernet. For hånd, hvis noen lurte.

Les også: Stubbefjerning på gamlemåten

Disse to røttene er for store til å få i trillebåra, så de får vi noen til å kjøre vekk for oss.
Disse to røttene er for store til å få i trillebåra, så de får vi noen til å kjøre vekk for oss.
Da vi gravde i jorda fant vi mye rart. Blant annet den siste resten av en slipestein, vekkerklokke uten lyd, 2 x hestesko, en dørhengsel og en skomaker-lest.
Da vi gravde i jorda fant vi mye rart. Blant annet den siste resten av en slipestein, vekkerklokke uten lyd, 2 x hestesko, en dørhengsel og en skomaker-lest. I tillegg en veldig rusten bilfelg, men den har vi kastet.

Og så, etter ganske mange uker med graving i alle ledige stunder, kom vi ned til grunnfjellet.

Det var selvfølgelig mye mer fjell på det aktuelle området enn vi hadde håpet, men vi ga ikke opp av den grunn. Ved hjelp av ekspansjonsmørtelen Hey’di Trollkraft har vi klart å fjerne flere kubikk med solid fjell!

Vi er ikke helt ferdig med å fjerne fjellet, men det nærmer seg veldig. Et par-tre dager til med jobbing, så er vi i mål! Det føles veldig tilfredsstillende å ha klart alt dette uten å leie inn hjelp.

For å sprenge fjell selv, kan du bore dype hull, som du deretter fyller med ekspansjonsmørtelen Trollkraft.
For å sprenge fjell selv, kan du bore dype hull, som du deretter fyller med ekspansjonsmørtelen Trollkraft.
Ny, solrik uteplass

Som nevnt skal den nye drømmehagen også inneholde en helt ny uteplass. Denne ligger på  det stedet på tomta med best solforhold, så det blir perfekt. Her er det sol både morgen og kveld, takket være beliggenheten høyt i terrenget.

Her gleder vi oss til å få en ny uteplass!
Her gleder vi oss til å få en ny uteplass!

Stedet der den nye uteplassen skal ligge var tidligere et vilniss med en diger gullregn og ellers bare brennesle og ugress. Nå har vi ryddet vekk alt og gravd oss ned cirka 30 cm. Alle røtter er fjernet, og vi har begynt å gjøre grunnarbeid for å kunne legge heller.

Her benytter vi oss av at vi har overskudd av stein og grus fra «steinbruddet», og bruker dette til underlag. Da slipper vi å kjøpe så mye grus/subbus til å legge under hellene.

Før vi legger heller er det viktig å gjøre godt grunnarbeid. Vi bruker en del overskuddsgrus fra "steinbruddet" som underlag. På toppen legger vi et settelag med subbus.
Før vi legger heller er det viktig å gjøre godt grunnarbeid. Vi bruker en del overskuddsgrus fra «steinbruddet» som underlag. På toppen legger vi et settelag med subbus.
I stedet for gjerde eller rekkverk, tenker vi å bruke noen store plantekasser på kanten av uteplassen.
I stedet for gjerde eller rekkverk, tenker vi å bruke noen store plantekasser på kanten av uteplassen.

Alt i alt er vi meget godt fornøyd med vår egen innsats denne sommeren! Noen uker til nå, så er i hvert fall den nye uteplassen ferdig. Boden skal vi få noen til å bygge for oss, det er viktig å kjenne sin begrensning også. Noe må vi få proffer til å gjøre.

2016_08_02_5494

 

2016_08_02_5513
OBS, ikke tråkk på riva, da går det som i tegneseriene…

 

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.