Slik sprenger du fjell med Trollkraft

Det er slett ikke nødvendig å leie en sprengningsekspert for å «sprenge» vekk stein og fjell fra tomta. Vi har fått vekk flere kubikk med grunnfjell ved hjelp av Hey’di Trollkraft. Her forklarer vi hvordan det virker.

tekst: BJØRNHILD FJELD - foto: TORE FJELD

Har du en fjellknaus på tomta du gjerne vil bli kvitt? Det er faktisk et mye mindre problem enn du tror.

Det å leie inn en som er ekspert på å sprenge med dynamitt koster mye penger. I vårt tilfelle ville det heller ikke vært mulig å sprenge på det aktuelle området, på grunn av nærhet til andre bygninger og en mur. Pigging med gravemaskin kunne vært en løsning, men det er både tidkrevende og veldig bråkete. Og dyrt.

Den gode nyheten er at du faktisk kan fjerne fjell og stein forholdsvis raskt og rimelig, helt selv. Du lurer sikkert på hvordan? Les videre!

Hey’di Trollkraft er en såkalt ekspansjonsmørtel som virker slik at den sprenger fjell i stykker ved at den utvider seg (ekspanderer). Alt du trenger å gjøre er å bore en hel del hull i fjellet, fylle disse med Trollkraft, og så er det bare å vente på at fjellet begynner å sprekke.

Bruk et skikkelig bor

Det første du må skaffe er en kraftig bormaskin. Vi brukte en Bosch GBH 8-45DV SDS Max elektrisk borhammer i kombinasjon med kvalitetsbor fra Bosch. Dette er en bormaskin med en effekt på 1500 watt og lav vibrasjon, som vi opplevde som meget effektiv og komfortabel å bruke. Det var i praksis bare å stå og holde maskinen, så gjorde den jobben av seg selv.

For å kunne bore i fjell, trenger du en kraftig bormaskin. Når du skal bruke Trollkraft anbefales det at hullene har en diameter på 25 til 45 mm. Vi har brukt 32 mm og 35 mm.
For å kunne bore i fjell, trenger du en kraftig bormaskin. Når du skal bruke Trollkraft anbefales det at hullene har en diameter på 25 til 45 mm. Vi har brukt 32 mm og 35 mm.

OBS: Ikke len deg mot boret, la maskinen jobbe av seg selv, da går det fortere å bore hvert hull, og du sliter mindre på boret.

Særlig hvis du skal bore mange hull er det viktig med en kraftig maskin. Vi prøvde oss først med en litt mindre Bosch-maskin som vi leide på Maxbo, der det fulgte med et standard betongbor. Dette gikk greit til å begynne med, men etterhvert som boret ble slitt og vi støtte på hardere fjell, begynte maskinen å slite mer og mer. Det var også veldig tungt å holde maskinen på plass fordi den strengt tatt ikke var kraftig nok til å bore i fjell. Og etter 30 hull var boret ferdig.

Den første bormaskinen vi leide var ikke kraftig nok for jobben, og dermed veldig slitsom å bruke. Vi erfarte også at du ikke bør bruke Trollkraft i regnvær.
Den første bormaskinen vi leide var ikke kraftig nok for jobben, og dermed veldig slitsom å bruke. Vi erfarte også at du ikke bør bruke Trollkraft i regnvær.

Derfor: Lei eller lån en kraftig bormaskin hvis du skal bore i fjell. Enten en kraftig elektrisk som den vi har brukt, eller et trykkluftbor. 

Bor dypt og tett nok

Det er også et poeng at du bruker et langt bor, slik at du får skikkelig dype hull. Dersom du borer for grunt vil du kunne oppleve at fjellet bare sprekker opp i det øverste laget, og du må bore flere ganger for å få bort alt.

Vi kjøpte først et 40 cm langt Bosch 32 millimeter bor, det varte i 65 hull før det ble utslitt. Neste gang kjøpte vi et 80 cm langt bor med en diameter på 35 millimeter, også dette fra Bosch.

LES OGSÅ: Slik får du byggesøknaden godkjent
For at trollkraften skal virke optimalt, må du bore hullene tett nok, og dypt nok.
For at trollkraften skal virke optimalt, må du bore hullene tett nok, og dypt nok.

Du vil kanskje rynke på nesen over prisen på bor. Men her får du det du betaler for. Et skikkelig bor koster fort over 2000 kroner, men det gjør jobben mye lettere for deg enn om du kjøper et billigbor som ikke fikser fjellboring.

Har du en kraftig nok maskin er det ikke noe problem å bore 80 cm ned i fjellet. Og da blir effekten av Trollkraft også større enn om du borer grunnere hull.

Det er også viktig at du borer hullene så tett at fjellet sprekker opp i håndterbare biter. Produsenten anbefaler at avstanden mellom hullene er 5 til 10 ganger diameteren på hullene. Hvis du bruker 35 mm hull bør du med andre ord ha 17-35 cm mellom hvert hull.

Vi ønsker å fjerne fjell på hele dette området.
Vi ønsker å fjerne fjell på hele dette området.

Fyll hullene med Trollkraft

Etter at du har boret en del hull, kan du klargjøre Hey’di Trollkraft og begynne å fylle i hullene.

Det er viktig at du følger bruksanvisningen til punkt og prikke når du blander ut Trollkraft. Produktet selges i forpakninger på 2,5 og 10 kilo. Trollkraften størkner fort etter utblanding, så ikke lag mer enn 5 kilo om gangen. Bruk hansker og beskyttelsesbriller.

Vær nøyaktig når du måler opp Trollkraft-pulver og vann. Og bruk en drill med visp og bland ut i en murerbøtte i cirka 2 minutter.
Vær nøyaktig når du måler opp Trollkraft-pulver og vann. Og bruk en drill med visp og bland ut i en murerbøtte i cirka 2 minutter.

5 kilo skal blandes med cirka 1,3 liter vann. Dette rører du ut i en murerbøtte ved hjelp av drill og sementvisp. Rør i cirka 2 minutter. OBS: Til å begynne med vil det se ut som det er alt for lite vann i blandingen, men ikke hell oppi mer! Etter to minutter er konsistensen slik den skal være, omtrent som en litt tykk vaffelrøre.

5 kilo Trollkraft er nok til cirka 5 hull 35 mm/80 cm dybde, eller 10-12 hull 32 mm/40 cm.

Etter et par minutter med røring har blandingen fått ønsket konsistens.
Etter et par minutter med røring har blandingen fått ønsket konsistens.
Fyll hullene forsiktig med Trollkraft med en gang etter at du har blandet ut pulveret. Middelet størkner fort, så ikke bland ut mer enn 5 kilo om gangen.
Fyll hullene forsiktig med Trollkraft med en gang etter at du har blandet ut pulveret. Middelet størkner fort, så ikke bland ut mer enn 5 kilo om gangen.

Fyll hullene helt opp, og dekk eventuelt til dersom det er fare for regn. Dersom det er direkte sol bør hullene også dekkes til for å hindre ukontrollert utblåsing. OBS: Det bør ikke være over 20 grader i hullene.

LES OGSÅ: Fjellkiler får fjellet til å sprekke opp
Allerede dagen etter at vi fylte hullene med Trollkraft begynte fjellet å sprekke opp.
Allerede dagen etter at vi fylte hullene med Trollkraft begynte fjellet å sprekke opp.

Når sprekker fjellet?

Effekten av Trollkraft kommer vanligvis etter en dag eller to. Du vil oppdage sprekker som blir lengre og bredere etter som tiden går, og til slutt kan du bryte vekk fjellet bit for bit. Du må nok bruke spett og slegge i tillegg, men Trollkraften har gjort grovarbeidet for deg.

Et tips er også å sette en meisel på bormaskinen, da er det enda lettere å få løsnet biter fra fjellet.

Et spett er et nyttig hjelpemiddel når du skal fjerne løs stein fra fjellet.
Et spett er et nyttig hjelpemiddel når du skal fjerne løs stein fra fjellet.

Temperaturen spiller også en rolle for hvor fort Trollkraft virker. Desto varmere, desto fortere går det. Hvis det ikke har skjedd noe det første døgnet, ikke fortvil: Fjellet kommer til å sprekke opp.

Ikke bruk Trollkraft i regnvær

En erfaring vi gjorde oss, var at du ikke bør drive med sprenging med Trollkraft hvis det er regnvær. Da blir nemlig hullene fylt med vann, og det er et problem. Vi løste det ved å drenere ut vannet, men det går også an å bruke en tynn plastslange som en slags «kondom» som du trer oppi hullet.

Men dette er ganske mye styr, så vent heller til værvarselet spår varmt og tørt vær noen dager fremover.

Etter noen dager blir det store sprekker i fjellet.
Etter noen dager blir det store sprekker i fjellet på grunn av at Trollkraft ekspanderer og «sprenger» seg plass.

Rett og slett genialt

Oppsummeringen etter at vi har brukt 60 kilo Hey’di Trollkraft til å sprenge vekk flere kubikkmeter fjell, er at dette rett og slett er et genialt produkt. Det bråker ikke (bortsett fra boringen), det er trygt for deg selv og omgivelsene, og du kan gjøre jobben langt rimeligere enn ved å leie inn et firma til å sprenge eller pigge.

Med slegge kan du få løsnet mer fjell. Men husk beskyttelsesbriller.
Med slegge kan du få løsnet mer fjell. Men husk beskyttelsesbriller.

Den eneste forutsetningen for å kunne bruke Trollkraft er at du er i stand til å betjene en kraftig bormaskin, og det klarer de fleste som er noenlunde vant med fysisk arbeid. Det er faktisk lettere å bruke en stor bormaskin enn en liten.

Trollkraft kan brukes til å dele opp store steiner, fjerne deler av grunnfjell eller gammel betong. Det kan også brukes innendørs for eksempel for å grave ut en kjeller, der vanlig sprenging av naturlige årsaker er uaktuelt.

Når fjellet sprekker opp dannes det store mengder grus.
Når du fjerner stein dannes det store mengder grus som må kostes vekk fra arbeidsplassen.

Har du mye fjell som skal fjernes, vil det naturligvis ta litt tid og flere runder med boring for å få fjernet alt. Men vi har hørt om folk som har fjernet over 100 kubikkmeter solid fjell ved hjelp av Trollkraft!

Spirea.no har blitt sponset med Hey’di Trollkraft av produsenten. 

Ungdommene blir satt i sving med å kjøre vekk stein etterhvert som den løsner fra fjellet.
Ungdommene blir satt i sving med å kjøre vekk stein etterhvert som den løsner fra fjellet.
Produktet Isekk er veldig kjekt å bruke for å bli kvitt stein og andre tungmasser.
Produktet Isekk er veldig kjekt å bruke for å bli kvitt stein og andre tungmasser.
Hell forsiktig og unngå søl.
Hell forsiktig og unngå søl.
Slegge og metallkile brukes til å lage større sprekker.
Slegge og metallkile brukes til å lage større sprekker.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.