Drastisk beskjæring av brudespirea

Hvis det går mange år uten beskjæring, blir brudespirea ofte brun og stygg i veksten. Da er det ingen annen utvei enn å gå drastisk til verks. Se forandringen da vi klippet ned et stort felt med brudespirea.

Vårblomstrende busker som brudespirea, syrin og gullbusk (Forsythia) skal beskjæres etter blomstring. Dette gjelder alle busker som blomstrer før sankthans. Med andre ord går det fint å klippe nå i sommer. Men ikke vent for lenge, da blomsteranleggene dannes året før blomstring.

På fellesområdet til vårt sameie har det i alle år stått en stor rabatt/hekk av brudespirea som bare har blitt styggere og styggere de siste årene. Den var stor og tett og brun i veksten, og det var bare så vidt den «gadd» å blomstre.

Klipp de eldste greiene

Det beste er å beskjære busker ved å tynne ut litt etter litt, altså at du klipper vekk de eldste greinene og får en lysere og luftigere busk. Men hvis det har fått for langt, må du gå mer drastisk til verks.

Vi foretok derfor en drastisk foryngelsesbeskjæring av hele brudespirea-rabatten. Alle de eldste greinene ble klippet nesten helt ned, og så lot vi bare noen tynne yngre greiner stå igjen.

Det tar nok et par år før brudespireaen blir fin igjen, men det er strengt tatt lenge siden den har vært særlig fin. Nå vil den få en ny start og bli grønn og fin igjen!

Brudespirea (Spiraea cinerea ‘Grefsheim’) er en hardfør busk som blomstrer i mai-juni, litt avhengig av hvor i landet den vokser. Hvis du utfører beskjæring ganske jevnlig, er den også pen og grønn i veksten når den ikke blomstrer. Hvis du bare lar den vokse fritt, vil den ofte bli veldig tett, og dermed blir den ofte brun nederst på greinene.

Brudespirea passer godt til en frittvoksende hekk eller rabatt for eksempel i en skråning eller et annet sted der du bare trenger noe som kan «fylle opp». Den vil blomstre mest hvis den står i sol, det gjelder forøvrig de fleste blomstrende busker.

Håndmakt eller motor?

Vi brukte en stor grensaks i kombinasjon med en liten beskjæringssaks for å klippe ned hele brudespirea-feltet. Er du mer utålmodig av deg kan du også bruke en elektrisk hekksaks eller til og med motorsag. Men det blir penere hvis du bruker manuell saks.

Støtt oss med 10,- hvis du likte artikkelen
Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg “Kjøp og betal” i appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!