Brutalt, men effektivt: Klipp sneglene i to!

Det er stort sett hyggelig å få besøk i hagen, med ett unntak: Brunsnegler. Vi har funnet ut at det mest effektive for å holde bestanden nede er å gå ut og plukke snegler hver kveld.

Folk bruker ulike taktikker for å bli kvitt brunsnegler; nematoder, Ferramol, ølfeller eller salt. Det finnes også diverse kjerringråd, som for eksempel å legge kaffegrut rundt de plantene brunsnegler er kjent for å spise mest av.

Vi har dessverre også brunsnegler i vår hage, og har prøvd de fleste tips og triks for å bekjempe disse uønskede hagegjestene.

Plukke, plukke, plukke

Vår erfaring er at det helt klart mest effektive rett og slett er å plukke sneglene for hånd. Det vil si, vi plukker dem ikke, men bare tar en runde med saksa og klipper dem i to, og så lar vi dem ligge. De blir fort borte når sola kommer uansett.

Det går også an å samle dem i en boks eller en pose, og så legge dem i fryseren over natta.

Salt, som mange bruker, er vi ikke tilhengere av. Du skal ikke strø salt rundt i hagen eller naturen, dette er skadelig for planter.

Hvis du skal bruke salt, kan du lage deg en bøtte med saltlake som du slipper sneglene oppi etter plukking.

Vi har hørt om folk som plukker tusen brunsnegler hver kveld. Vi plukker nok mellom 20 og 100 når vi er ute på vår kveldsrunde, flere hvis det har vært regnvær. Trøsten er at det faktisk hjelper å plukke! Det er definitivt blitt færre brunsnegler i vår hage fordi vi har plukket hver dag i hele sommer. Vi merker det for eksempel på at det ikke er så mye spising på plantene lenger.

Våre beste triks

Uansett, brunsnegler er nok kommet for å bli, og vi må derfor finne noen tips og triks for å likevel kunne nyte hagelivets gleder. Her er våre erfaringer:

  • Velg plantesorter sneglene ikke liker så godt. I vår hage ser vi at det er noen planter som stadig blir spist på, mens andre får stå i fred. For eksempel Hosta er sneglesnadder, mens alunrot rører de ikke. Lammeøre, storkenebb, stormarikåpe, lavendel og bispelue får også stå i fred. Iris, akssøyleblomst og flekktvetann er tre sorter som blir veldig mye spist på. Hvis det er planter vi ser at blir «beitet ned», velger vi heller noe annet neste gang vi er i hagesenteret.
  • Plant «sneglegodbiter» som georginer og salat i krukker, gjerne på en terrasse der sneglene ikke kommer seg. Men obs: Pass på at det ikke er med egg eller småsnegler i jorda når du planter.
  • Sett ølfeller i utkanten av tomta, slik at sneglene ikke så lett kommer inn i hagen. Vi bruker rett og slett en isboks som vi fyller med litt øl. Når sneglene kommer seg på «puben», vil drukne. Etterhvert som det ligger flere døde snegler
  • Det siste, men viktigste trikset: Rydd opp! Hvis plenen klippes jevnlig, og du ikke har noen skyggefulle gjemmesteder, vil det også være dårligere forhold for brunsnegler i din hage. Er du veldig plaget av snegler kan du vurdere å kompostere hageavfall og plenklipp i en varmkompostbinge fremfor å legge det i en haug.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut