Åbergs Trädgård – er det et hagesenter eller en opplevelse?

Vanligvis besøker du et hagesenter for å kjøpe planter. Åbergs Trädgård i Skåne besøker du for å få en opplevelse for alle sanser.

Med sitt sortiment på over 2000 ulike planter er det 144 år gamle hagesenteret utenfor Ystad i Skåne virkelig noe for seg selv. For hvor ellers kan du velge mellom 40 ulike typer rabarbra? Eller 50 sorter chili og et hundretalls tomatsorter?

Dette er bare noen eksempler på det rett og slett enorme sortimentet som finnes hos Åbergs Trädgård. Sortimentet inkluderer for eksempel 1200 ulike sorter stauder! 

Bildetekst kommer her
Alle skilt er håndskrevne, og det er absolutt ingen ting som minner om en «kjøpemaskin» som de fleste andre hagesentre.

Odlar nesten alt selv

De fleste norske hagesentre produserer i liten grad planter selv. Hos Åbergs Trädgård produserer de nesten alt selv. Det vil si, de produserer ikke, de «odlar». Det innebærer at de ikke bruker noen kjemiske forkortningsmidler, kun manuell arbeidskraft. I tillegg dyrker de plantene frem i lavere temperaturer slik at de ikke vokser så fort, men blir desto mer motstandsdyktige og tilpasset det lokale klimaet.

Kjell Åberg er kvart norsk (aner i Drammen), men har aldri vært i Norge. Han liker seg best i Skåne, hvor han kan være Sveriges "grønnsaks-cowboy".
Kjell Åberg er kvart norsk (aner i Drammen), men har aldri vært i Norge. Han liker seg best i Skåne, hvor han kan være Sveriges «grønnsaks-cowboy».

– Når vi har så mange sorter er det ingen krise om for eksempel ti sorter går ut på grunn av sykdom eller skadedyr. Vi har fortsatt veldig mange igjen, sier innehaver Kjell Åberg, som har jobbet i hagesenteret i 52 år.

Norske kunder

Åbergs Trädgård regnes i dag som det ledende hagesenteret i Skåne, og tiltrekker seg kunder fra et stort omland. Mange kjører langt for å komme til Åbergs fantastiske sortiment.

– Det hender det er nordmenn her også og handler. Men det er ikke lov å ta med planter til Norge, påpeker Åberg.

Regelverket sier nemlig at det ikke er lov å ta med planter over grensen til Norge. Det vil si, du kan ta med deg fem potteplanter, men ingen ting som skal plantes ut i hagen. Dette er for å hindre at skadedyr og plantesykdommer skal spres over grensen.

2016_06_12_4143
Den som i sin tid plasserte denne stolen her, tenkte neppe over at en norsk fotograf ville elske at den sto der i 2016.

Hvis du er på de trakter, vil vi likevel på det sterkeste oppfordre til å ta turen til Åbergs Trädgård. Det er en drøm for planteelskere å kunne gå rundt mellom de flotte plantene, for eksempel det fantastiske bedet med én sommerblomst av hver eneste sort de har i sortimentet.

Bildetekst kommer her
Kjell Åberg insisterte på at vi smakte på hans «spesialodlade nypotatis». Han hadde rett, du finner ikke sånne poteter i butikken. Med sånne poteter trenger du ikke noe annet for å bli både mett og fornøyd.

Og når du er ferdig med hagevandringen, kan du ta en «fika» i kafeen. Her serveres nydelig, «nærodlat» mat, grønnsakene hentes fra egen avling.

Gamle sorter

Åbergs Trädgård dyrker mange sorter grønnsaker, urter og bær du ikke får tak i andre steder. For eksempel poteter. Kjell Åberg har en spesiell forkjærlighet for de gamle potetsortene, som ikke blir regnet som gode nok til dagens moderne produksjon.

Kjell rister løs noen poteter han har tenkt å servere fruen til middag samme kveld. Ferskere blir det ikke.
Kjell rister løs noen poteter han har tenkt å servere fruen til middag samme kveld. Ferskere blir det ikke.

– Det er ingen «potatis» som smaker så godt som mine nypoteter, mener Åberg.

Han viser oss også blomkål i ulike farger, som definitivt vil vekke oppsikt på sommertallerkenen.

Bildetekst kommer her
Blomkål er ikke bare hvit, men også limegrønn og lilla.

Spirea.no besøkte Åbergs Trädgård i forbindelse med en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.

VI BESØKTE ÅBERGS FOR NOEN ÅR SIDEN OGSÅ SE REPORTASJE HER
Bildetekst kommer her
Kjell henter selv frem de beste grønnsakene som skal serveres i kafeen.
Bildetekst kommer her
Gamle paller fungerer like bra som plantebord.
Bildetekst kommer her
Kundene elsker å vandre her mellom radene med ulike spennende stauder og sommerblomster.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut