Vi fjerner fjell med Trollkraft!

Du trenger ikke å sprenge med dynamitt eller å pigge for å fjerne fjell. Spirea.no tester for tiden ut ekspansjonsmørtelen Hey’di Trollkraft.

OBS! Her er artikkelen som viser hele prosessen.

Denne sommeren har vi et stort prosjekt på gang i hagen, som blant annet innebærer at vi skal bygge en bod. Men før vi kan begynne å bygge, har vi en god del jobb med forberedelse av tomta.

Etter å ha gravd ut jord, stein og røtter i flere uker, kom vi for noen dager siden helt ned til grunnfjellet. Det viste seg naturligvis at det var en god del mer berg der enn vi hadde trodd/håpet, men sånn er det jo alltid…

- Kjøp tidligere utgaver av Hageguiden - Hageguiden
Har du fått en sprekk i fjell, kan du slå ned en kile ved hjelp av slegge, og på den måten få løs store biter.
Har du først fått en sprekk i fjell, kan du slå ned en kile ved hjelp av slegge, og på den måten få løs store biter.

Dyrt og tidkrevende

Det å bli kvitt fjell og stein er noe av det dyreste og mest tidkrevende du kan gjøre i «byggebransjen». Siden vi bor bokstavelig talt i en fjellskrent, har vi med egne øyne og ører sett og hørt hvor lang tid diverse naboer har brukt på å bli kvitt noen skarve steinknauser.

Vanligvis bruker man enten dynamitt for å sprenge vekk fjell, eller en gravemaskin med en «pigger» til å banke vekk bit for bit.

Vi er litt skeptiske til å bruke dynamitt her hos oss, da vi frykter at dette kan sprenge vekk mer enn ønskelig. Blant annet naboens gamle og dårlige mur, som står helt inntil berget som skal fjernes.

Det å leie inn et entreprenørfirma til en sånn jobb, blir dessuten fort veldig kostbart. Vi har et begrenset budsjett for vårt prosjekt, og vil ha byggebudsjettet til å vare så lenge som mulig.

Bjørnhild og Andreas kan konstatere at Trollkraft har gjort jobben med å sprekke opp fjellet. Da er det bare å gyve løs med spett og slegge.
Bjørnhild og Andreas kan konstatere at Trollkraft har gjort jobben med å sprekke opp fjellet. Da er det bare å gyve løs med spett og slegge.

Løsningen ble Trollkraft!

Nå synes vi også det er litt morsomt å få til ting selv, så vi begynte å lete etter alternative metoder for å fjerne fjell/stein.

Den mest effektive og gjennomførbare måten å fjerne fjell på egen hånd, er ifølge diverse «handymen på internettet» å bruke et produkt som heter Hey’di Trollkraft. Dette er en såkalt ekspansjonsmørtel som sakte, men sikkert sprenger fjellet i biter slik at du enkelt kan fjerne det.

Den største delen av jobben med å bruke Hey’di Trollkraft er at du må bore hull i fjellet. Vi leide en elektrisk bormaskin og et bor med dimensjon på 35 millimeter, og fikk boret 30 hull. Disse hullene fylte vi med ekspansjonsmørtel, og så var det bare å vente på at det skulle begynne å sprekke opp.

Og grunnfjellet slo sprekker! Allerede dagen etter hadde det blitt ganske mange sprekker i fjellet, og etter et par dager til kunne vi fjerne masse løs stein. Vi måtte riktignok hjelpe litt med spett og slegge, men Hey’di Trollkraft er definitivt en effektiv og enkel måte å fjerne fjell på egen hånd.

Klarer vi å fjerne alt?

I løpet av de neste ukene skal vi få boret enda flere hull som vi skal helle Hey’di Trollkraft i, og håpet er at vi klarer å bli kvitt mesteparten av berget uten å leie inn hjelp. Vi har allerede gjort en del nyttige erfaringer, og kommer tilbake med fyldig reportasje med instruksjoner, flere bilder og video om noen dager. Følg med!

Spirea.no har blitt sponset med Hey’di Trollkraft av produsenten. 

Der det har dannet seg sprekker, kan du bruke spett og bryte opp biter av fjellet.
Der det har dannet seg sprekker, kan du bruke spett og bryte ut biter av fjellet.

OBS! Her er artikkelen som viser hele prosessen.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut