Nesten alle svenske epler dyrkes i Skåne, og en god del av dem blir presset til eplemost og cider på Kivik Musteri.
Under vår nylige rundtur i i Skåne fikk vi besøke eplemostfabrikken Kiviks Musteri, som ligger i Simrishamn kommune i området som kalles Østerlen.
Dette er vi ikke alene om – hvert år blir fabrikken besøkt av 200.000 mennesker som har lyst til å lære mer om hvordan eplemost og cider blir til.

Sveriges eldste
Kiviks Musteri har historie helt tilbake til 1888, da Henric Åkesson plantet de første epletrærne.
Dette la grunnlaget for Sveriges første kommersielle epleproduksjon. Henric forsto at den mineralrike, sandholdige jorden i Østerlen ville være perfekt for å dyrke frukt.
Og den dag i dag er det her i dette området at nesten alle svenske epler dyrkes.

Den første eplemosten ble produsert i 1935, da Henrics sønn Ivar fikk installert en hånddrevet eplepresse. I dag kan Kiviks Musteri presse åtte tonn epler til eplemost på to timer!

Med årene er virksomheten stadig blitt utvidet og modernisert, og Kiviks Musteri produserer i dag eplemost, cider og musserende vin, samt andre produkter som syltetøy, saft, chutney og geleer.
De selger også eplebrennevinet Calvados under sitt varemerke, men dette blir produsert i Normandie i Frankrike.

Besøk Eplehuset
140 mennesker er sysselsatt i bedriften, som er hjørnesteinsbedriften i lille Kivik med knappe 1000 innbyggere.
Musteriet har også blitt et velkjent besøksmål for turister som vil se og lære om epledyrking og ciderproduksjon.
I Eplehuset har de laget et eget musteri-museum, med blant annet en visningsfabrikk. Det er også fabrikkutsalg av epleprodukter og suvenirer.

Inne på området finnes to kafeer der du kan nyte en god lunsj – Stinas kafé og Restaurang Kärnhuset.

Like forskjellig som druer
Under vårt besøk fikk vi en omvisning av Malena Borgström, som er besøksmålssjef hos Kiviks Musteri. Hun forklarte at det er stor forskjell på smaken av et eple, alt etter hvilken sort det er. En most laget av Aroma har en litt annen smak enn en Åkerø-most, for eksempel. Det blir det samme som med druer – vinen avhenger av hvilken druesort du bruker.

For å skjønne hva hun snakker om, fikk vi også smake på noen ulike eplemoster. Det var helt klart forskjell i smaken, men alle smakte kjempegodt. Det er en veldig frisk og fin smak på ferskpresset eplemost, det kan aldri bli helt det samme med eplejuice laget fra konsentrat, slik de fleste som selges i butikkene er.

Omvisning i eplehagen
Siden vi var på hagetur, fikk vi naturligvis også en omvisning i eplehagen. Her er det både frittstående epletrær og trær som er espaliert på ulike måter. Det er nemlig mulig å tvinge et epletre til å vokse nærmest i hvilken form som helst, bare du vet hvordan du skal gjøre det.


Og, vi kunne ikke dy oss for å skyte inn et lite spørsmål om beskjæring av epletrær:
– Hovedbeskjæringen av epletrærne gjør vi på senvinteren. Dette er fordi vi tror at det skader trærne minst, sier vår guide Malena.

Spirea.no besøkte Kiviks Musteri i forbindelse med en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.
Les også disse sakene:
Sofiero – Sveriges vakreste slottshage
Blomstervandring i Ystad
Fredriksdal – Sverige i miniatyr





Meld deg på og motta gratis hagekalender
Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!"Må fylles ut" indicates required fields