På Kiviks Musteri blir epler til godt drikke

Nesten alle svenske epler dyrkes i Skåne, og en god del av dem blir presset til eplemost og cider på Kivik Musteri.

Under vår nylige rundtur i i Skåne fikk vi besøke eplemostfabrikken Kiviks Musteri, som ligger i Simrishamn kommune i området som kalles Østerlen.

Dette er vi ikke alene om – hvert år blir fabrikken besøkt av 200.000 mennesker som har lyst til å lære mer om hvordan eplemost og cider blir til.

2016_06_13_4497
Det er minst like stor forskjell på epler som det er på vindruer. De fleste slagene setter sitt eget preg på sluttproduktet.

Sveriges eldste

Kiviks Musteri har historie helt tilbake til 1888, da Henric Åkesson plantet de første epletrærne.

Dette la grunnlaget for Sveriges første kommersielle epleproduksjon. Henric forsto at den mineralrike, sandholdige jorden i Østerlen ville være perfekt for å dyrke frukt.

Og den dag i dag er det her i dette området at nesten alle svenske epler dyrkes.

Disse epletrærne ble plantet av Henric Åkesson for godt over 100 år siden.
Disse epletrærne ble plantet av Henric Åkesson for godt over 100 år siden.

Den første eplemosten ble produsert i 1935, da Henrics sønn Ivar fikk installert en hånddrevet eplepresse. I dag kan Kiviks Musteri presse åtte tonn epler til eplemost på to timer!

Kiviks Musteri produserer vin og cider midt i Sveriges eplelandskap i Skåne.
Kiviks Musteri produserer vin og cider midt i Sveriges eplelandskap i Skåne.

Med årene er virksomheten stadig blitt utvidet og modernisert, og Kiviks Musteri produserer i dag eplemost, cider og musserende vin, samt andre produkter som syltetøy, saft, chutney og geleer.

De selger også eplebrennevinet Calvados under sitt varemerke, men dette blir produsert i Normandie i Frankrike.

I visningsfabrikken kan du se hvordan moderne eplemostproduksjon foregår.
I visningsfabrikken kan du se hvordan moderne eplemostproduksjon foregår.

Besøk Eplehuset

140 mennesker er sysselsatt i bedriften, som er hjørnesteinsbedriften i lille Kivik med knappe 1000 innbyggere.

Musteriet har også blitt et velkjent besøksmål for turister som vil se og lære om epledyrking og ciderproduksjon.

I Eplehuset har de laget et eget musteri-museum, med blant annet en visningsfabrikk. Det er også fabrikkutsalg av epleprodukter og suvenirer.

På de andre siden kommer det ut ferdig eplejuice.
På de andre siden kommer det ut ferdig eplejuice.

Inne på området finnes to kafeer der du kan nyte en god lunsj – Stinas kafé og Restaurang Kärnhuset.

Nyt gjerne en "fika" ute i ly av epletrærne.
Nyt gjerne en «fika» ute i ly av epletrærne.

Like forskjellig som druer

Under vårt besøk fikk vi en omvisning av Malena Borgström, som er besøksmålssjef hos Kiviks Musteri. Hun forklarte at det er stor forskjell på smaken av et eple, alt etter hvilken sort det er. En most laget av Aroma har en litt annen smak enn en Åkerø-most, for eksempel. Det blir det samme som med druer – vinen avhenger av hvilken druesort du bruker.

I eplehagen kan du lese informasjon om de ulike eplesortene som dyrkes her.
I eplehagen kan du lese informasjon om de ulike eplesortene som dyrkes her.

For å skjønne hva hun snakker om, fikk vi også smake på noen ulike eplemoster. Det var helt klart forskjell i smaken, men alle smakte kjempegodt. Det er en veldig frisk og fin smak på ferskpresset eplemost, det kan aldri bli helt det samme med eplejuice laget fra konsentrat, slik de fleste som selges i butikkene er.

Prøvesmaking hører med når vi besøker et "musteri".
Prøvesmaking hører med når vi besøker et «musteri».

Omvisning i eplehagen

Siden vi var på hagetur, fikk vi naturligvis også en omvisning i eplehagen. Her er det både frittstående epletrær og trær som er espaliert på ulike måter. Det er nemlig mulig å tvinge et epletre til å vokse nærmest i hvilken form som helst, bare du vet hvordan du skal gjøre det.

Frittstående epletrær, beskjært for å gi best mulig fruktavling.
Frittstående epletrær, beskjært for å gi best mulig fruktavling.
Epletrær espaliert inn til en vegg.
Epletrær espaliert inn til en vegg.

Og, vi kunne ikke dy oss for å skyte inn et lite spørsmål om beskjæring av epletrær:

– Hovedbeskjæringen av epletrærne gjør vi på senvinteren. Dette er fordi vi tror at det skader trærne minst, sier vår guide Malena.

Vår dyktige guide Malena Borgstrøm ga oss et godt innblikk i historien og driften til Kiviks Musteri.
Vår dyktige guide Malena Borgstrøm ga oss et godt innblikk i historien og driften til Kiviks Musteri.

Spirea.no besøkte Kiviks Musteri i forbindelse med en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.

Les også disse sakene:

Sofiero – Sveriges vakreste slottshage

Blomstervandring i Ystad

Fredriksdal – Sverige i miniatyr

2016_06_13_4512
Nå kan du også få økologisk eplejuice fra Kiviks Musteri.
2016_06_13_4509
I musteributikken får du kjøpt alle produktene Kiviks produserer.
2016_06_13_4490
I tilknytning til musteriet er det en planteskole som produserer epletrær for salg.

2016_06_13_3160

2016_06_13_4459
I Eplehuset er det stilt ulike produkter av eple som er laget gjennom tidene hos Kiviks.
2016_06_13_3161
Så store (eller rettere sagt små) var noen av eplene da vi var på besøk i juni.

2016_06_13_3176