I friluftsmuseet Fredriksdal i Helsingborg kan du oppleve å gå tilbake til hvordan landskapet i Skåne så ut i gamle dager. For eksempel finnes alle treslag som vokser i Sverige her i parken.
Fredriksdal var opprinnelig en herregård fra 1787 som ble brukt som landsted utenfor byen Helsingborg. Nå har byen vokst seg større, slik at Fredriksdal i praksis ligger midt i byen.
Vi besøkte Fredriksdal museer og trädgårdar for første gang nå i sommer. Vi vil varmt anbefale et besøk dit, enten du er hageinteressert, historieinteressert eller barnefamilie.
Rommer et helt landskap
Under vårt besøk fikk vi en guidet omvisning av museets sjef, Cecilia Wånge. Hun er meget kunnskapsrik og engasjert, og gjorde at vi lærte veldig mye nytt i løpet av spaserturen rundt på området.
– Fredriksdal kan fra utsiden se ut som en park, men den er så mye mer. Her inne har vi et museum som rommer hele Skånes landskap, forteller Cecilia.
Og siden Skåne sies å være Sverige i miniatyr, er museet også meget representativt for Sverige.
Samler ville vekster
De siste årene har mange ville vekster forsvunnet fra landskapet i Skåne, akkurat som det har gjort i Norge. Moderne jordbruk med bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel har fortrengt mange av vekstene som tidligere satte sitt preg på landskapet.
Derfor har man på Fredriksdal laget en botanisk hage der disse ville vekstene er samlet. Når du går gjennom området kan det se ut som om det hele er naturlig, men alt er plantet og nøye gjennomtenkt.
– Vi har for eksempel samlet minst ett eksemplar av alle treslag som vokser i hele Sverige, forteller Cecilia.
Og trærne er ikke plantet på rekke og rad som i en planteskole, men satt ned der de hører naturlig hjemme. Noen treslag passer i engen, andre i skogen.
370 ulike roser
Kulturplantene er også viet stor plass på Fredriksdal. Det første som møter deg når du kommer inn er en stor rosehage der det er samlet 170 ulike historiske roser og 200 moderne roser. Det å gå inn mellom rosebuene når alle de historiske rosene blomstrer og dufter, er virkelig en opplevelse for livet.
Også i kjøkkenhagen er det historisk mangfold. Fredriksdals kjøkkenhage er inspirert av det mangfold som fantes på 1800-tallet, da det var et langt større antall sorter å få kjøpe enn nå. For eksempel gulrøtter i ulike farger, eller reddiker med polkagrismønster.
– Disse gamle grønnsakene er ikke mulig å få tak i lenger. Og det er synd, for de er kjempegode. Vi har begynt å dyrke dem igjen, og nå begynner flere å etterspørre dem, sier Fredriksdals museumssjef.
Hun understreker at alt som er gammelt naturligvis ikke skal tas vare på. Men de sortene som er motstandsdyktige mot sykdom, som smaker godt og gir god avling, de vil det være et tap om vi mister.
Spiselig ugress
Museet formidler også kunnskap om ville vekster i naturen som er spiselige, og i løpet av vår vandring får vi smake på både spansk kjørvel og ramsløk.
Og så er det naturligvis dyr på friluftsmuseet. For eksempel Linderødsvin, en gammeldags type gris som kan gå ute hele året. Til glede for store og små er det også høner, gjess, geiter, kyr og hester som man kan hilse på. Mange av dyrene er av sorter som var nesten utryddet før museet bestemte seg for å ta vare på dem.
Besøke Fredriksdal
Fredriksdal museer og trädgårdar ligger i Helsingborg, cirka én times kjøring fra København og 500 km fra Oslo.
Museet holder åpent fra april til desember.
Inngang: 70 SEK for voksen, barn gratis.
Det finnes en kafé på området som serverer deilige, kortreiste retter, og hagesenteret Flora Linnea for deg som vil kjøpe med deg noe hjem.
Spirea.no besøkte Sofiero i forbindelse med en pressetur der reise og opphold ble betalt av Visit Sweden.