Trodde du rulleskitrening bare var for eliteløpere? Tvert imot – det er en fin treningsform som også mosjonister har mye nytte av. Det er for eksempel en super måte å trene overkroppen!
Er du lei av å løpe og sykle hele sommeren, er kanskje rulleski noe for deg?
– Fordelen med rulleskitrening er at du får trent hele kroppen, på samme måte som når du går på ski, sier Morten Tomter, som er skitrener i Rustad Idrettslag i Oslo, og en svært erfaren rulleskiinstruktør.
I Rustad IL er det mange ivrige damer som trener rulleski, Bjørnhild trener jevnlig sammen med damegruppa i Rustad IL, og vi fikk med oss en gjeng med både nybegynnere og mer erfarne ”rullere” i alderen 39 til 65 år til å demonstrere hvordan du får inn den rette teknikken helt fra start.
Mange synes det er litt skummelt i starten, men når du først mestrer rulleski er det en fartsfylt og morsom treningsform.
Tren overkroppen ute
Det finnes mange gode grunner til å gå på rulleski i sommerhalvåret, også om du ikke er noen ivrig skiløper. For mens du med sykling og løping trener beina mest, er rulleski en super måte å trene overkroppen på. Og når solen skinner, er det jo bedre å kunne trene utendørs, enn å svette over styrkeapparatene på et treningsstudio! Siden du bruker både armer og bein, vil du også få høy puls og dermed bedre effekt av treningen. Rulleskiløping gir altså både styrke- og kondisjonstrening.
– Når du løper, opplever du ofte at du får melkesyre i beina ganske raskt, du blir stiv. På rulleski bruker du overkroppen mer, og da skal det veldig mye til før du kjenner noe til melkesyre, sier treneren, som fremholder at variert trening er det beste skimosjonister. En kombinasjon av løping og rulleski, og gjerne også sykling og styrketrening i sommerhalvåret, er det beste for å unngå skader samtidig som du får styrket hele kroppen.
De som satser aktivt på langrenn har ”alltid” gått på rulleski, men de siste årene er denne treningsformen også blitt svært populær blant mosjonister. Og blant dem er det stadig flere kvinner.
– Produsentene har begynt å lage egne rulleski for damer. De er jo ofte litt lettere på foten enn mennene, og da kreves det andre egenskaper av skiene, sier Tomter.
God staketrening
– Rulleski er spesielt bra for å trene staking. Når du staker bruker du veldig mange forskjellige muskler i mage og rygg, tillegg til armene, forteller Morten Tomter.
Du kan bruke de samme teknikkene på rulleski som på ”snø-ski”, også diagonalgang og dobbelttak med fraspark.
– Det er veldig god balansetrening. Og på rulleski har du jo 100 prosent feste, så du trenger ikke å være redd for glipptak, sier treneren.
Klassiske rulleski har nemlig brems på bakhjulet slik at de ikke ruller bakover. Det er imidlertid ingen brems fremover…
Lær deg å bremse
Det finnes skrekkhistorier om folk som har gått skikkelig på trynet på rulleski og skadet seg. Men hvis du er fornuftig og kjører etter forholdene, er det svært liten risiko for ulykker.
– Det aller viktigste når du skal gå på rulleski, er at du føler deg trygg. Og da må du lære å bremse. Det er også bedre å ta av skiene og gå ned bakken hvis du synes det er for bratt, enn å ta unødvendige sjanser, understreker Morten Tomter.
Bremsing på rulleski foregår omtrent som når du skal ploge ned en bratt bakke på vinteren. Du står med bred beinføring og presser leggene ut, da vil du klare å stoppe på noen meter. Bråstopp er ikke mulig på rulleski, så det er viktig at du hele tiden løfter blikket og ser hva som er i vente lenger frem i veibanen. I verste fall kan du kjøre ut i grøften og ta en ”kontrollert nødbrems”, dersom det er mulig. Men det beste er altså å passe på at farten ikke er høyere enn at du har kontroll og klarer å bremse.
Helst ikke bilveier
Aller helst bør du gå på rulleski på steder uten biltrafikk. Noen steder finnes det egne rulleskiløyper, men det er dessverre ikke så mange av dem ennå. Det går som regel fint å gå på gang- og sykkelveier, bare husk å holde til høyre og ta hensyn til andre myke trafikanter. Finn deg gjerne en strekning der du kan gå frem og tilbake og trene teknikk, både oppover og nedoverbakke. Slake bakker er best, både oppover og nedover.
– Det er veldig lite skader i forbindelse med rulleskitrening. Når det skjer ulykker er det gjerne i lav fart, eller når folk står stille og ”glemmer” at de har på seg rulleskiene, forteller treneren.
Det å ramle på asfalt er aldri gøy, men vanligvis slipper du unna med skrubbsår. Og på den positive siden må det trekkes frem at rulleski gir svært liten risiko for belastningsskader. Mange opplever å få vondt i knærne av å løpe, dette skjer i liten grad på rulleski. Det finnes faktisk de som bruker rulleski som sommertrening nettopp fordi de ikke klarer å løpe på grunn av skader.
Liker fart og spenning
Ann-Mari Hjelle (39) er en av Rustad-damene som har mest erfaring med rulleski.
– Jeg begynte å gå på rulleski for tre år siden, og hadde aldri prøvd det før jeg hadde min første økt på lånte ski. Ustø og skjelven i bakkene… Men jeg liker fart og spenning og fant fort ut at dette var noe jeg likte godt. Det tok ikke lang tid før nye rulleski var i hus. Jeg gikk mange turer alene og læringskurven var bratt, forteller Ann-Mari, som hadde sitt første møte med asfalten i fjor. Det resulterte i stort skrubbsår og hull i den splitter nye tightsen, men hun tok ikke skrekken av den grunn.
– Rulleski er en super treningsform for meg som sliter med vonde knær når jeg løper. Jeg er sliten i mage, armer, rygg og bein når jeg kommer hjem fra en treningsøkt, så det er liten tvil om at jeg får trent hele kroppen, sier hun.
Hva slags utstyr trenger du
Et par gode rulleski til bruk for mosjonister koster 2-3000 kroner. Du kan bruke de samme skistøvlene som du bruker på vinteren. Stavene er også de samme, du må bare kjøpe egne rulleskipigger som du setter på i stedet for trinser.
Sikkerhetsutstyr er viktig: Hjelm er obligatorisk, sykkelhjelm funker fint. Går du om kvelden eller i trafikkert vei må du også ha refleksvest. Noen føler seg tryggest med kne- og albuebeskyttere, men de fleste føler ikke at det er nødvendig etter at de har øvd en stund.
Hansker er lurt for å unngå vannblemmer i hendene, og for å kunne ta deg for hvis du skulle være uheldig og ramle.
Skøyting eller klassisk?
Det går an å gå på rulleski både i skøyting og klassisk stil. Hvis du pleier å gå mest klassisk om vinteren, er det lurt å velge klassiske ski også til sommerbruk. Barn og ungdommer som lærer å gå på rulleski pleier å starte med skøyting for å få inn balansen skikkelig, men godt voksne kan like gjerne gå klassisk. Ønsker du å prøve begge deler bør du ha ett par ski til hver stilart – det finnes kombiski, men de fungerer dårlig.
Dette sier trafikkreglene
Når du går på rulleski, regnes du som gående, ifølge Vegtrafikkloven. Dermed skal du gå på venstre side av veibanen. Men som rulleskiløper har du normalt mye høyere fart enn en vanlig gående, og mange velger derfor å gå på høyre side ”med trafikken”.
Tips til nybegynnere på rulleski
- Lær deg å bremse før du setter avgårde på lengre turer.
- Husk sikkerhetsutstyr – hjelm, refleksvest og hansker.
- Gå helst på rulleski på steder uten biltrafikk, enten egne rulleskiløyper eller gang- og sykkelveier. Det er også best å gå på steder der asfalten ikke er alt for ruglete.
- Øv inn teknikken først som sist, få gjerne hjelp av noen som er mer erfarne. Det finnes også kurs du kan melde deg på, blant annet i regi av Skiforeningen og Learn2Ski.
- Bruk rulleskiene jevnlig slik at du ikke ”glemmer” teknikken fra gang til gang.
- Ta gjerne av skiene i nedoverbakkene og gå ned hvis du føler deg usikker.
- Vær obs på glatt veibane ved regnvær.
- Hold rulleskiene dine rene for smuss og skitt slik at hjulene ruller godt. Tørk dem gjerne med hårføner dersom du har vært ute i regn og søle med dem.
Artikkelen har tidligere stått på trykk i magasinet Tara Frisk.