Sommermat: Blåskjell og pommes frites

Blåskjell er utrolig enkelt å tilberede, men du verden så godt! Nyt sommerkvelden på terrassen med fantastiske «Moules frites».

Når været er så fint som det har vært de siste ukene, frister det ikke å stå over grytene i timesvis inne på kjøkkenet. Nettopp derfor er blåskjell genial sommermat!

Moules frites er faktisk Belgias nasjonalrett, og består av noe så enkelt som blåskjell og pommes frites.

Server gjerne blåskjellene rett fra kjelen.
Server gjerne blåskjellene rett fra kjelen, med en god hvitvin til.

Blåskjell kan tilberedes på ulike måter, for eksempel hvitvinsdampet, med en kremet saus eller i fiskesuppe. Blåskjellene damper du i en stor, vid kjele med rist, eller du kan ta dem på grillen i aluminiumsfolie.

Skjellene ble solgt som norske, men da vi så nærmere på etiketten oppdaget vi at de var fra Sverige. Etterspørselen etter blåskjell er nok størst om sommeren, selv om skjellene tradisjonelt smaker enda bedre når det er kaldere i vannet.
Skjellene ble solgt som norske, men da vi så nærmere på etiketten oppdaget vi at de var fra Sverige. Etterspørselen etter blåskjell er nok størst om sommeren, selv om skjellene tradisjonelt smaker enda bedre når det er kaldere i vannet.
Kremede blåskjell

Her om dagen kjøpte vi 2 nett (2 kilo) blåskjell som vi tilberedte sammen med en kremet, hvitvinsbasert blåskjellbase fra Jacobs. Til denne basen tilsatte vi også litt frisk koriander, oregano og lime. Det smakte helt fantastisk! Blåskjellbasen fra Jacobs får du kjøpt blant annet på Meny.

OBS: I Norge anbefales det vanligvis en halv kilo blåskjell per porsjon. Bestiller du moules frites på en belgisk restaurant, får du gjerne 1,5 kilo per porsjon…
Det er lov å spise blåskjell med fingrene, i hvert fall hjemme på din egen terrasse.
Det er lov å spise blåskjell med fingrene, i hvert fall hjemme på din egen terrasse.

Her er en oppskrift fra Matprat.no på hvordan du lager kremede blåskjell uten å bruke en ferdig base:

Ingredienser:
  • 1kg friske blåskjell
  • 3 fedd finhakket hvitløk
  • 1 finhakket sjalottløk
  • 1 gulrot i strimler
  • 0,5 stk rød chili , finhakket
  • 4 ss olivenolje
  • 1 dl hvitvin
  • 2 dl kremfløte
  • 3 ss crème fraîche orginal, 35 %
  • 2 ss frisk kruspersille

 

Den hvitvinsbaserte blåskjellbasen blir en god saus.
Den hvitvinsbaserte blåskjellbasen blir en god saus.
Fremgangsmåte:
  • Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg hvis du «kakker» på dem, eller skjell som er skadet.
  • Fres  hvitløk, sjalottløk, gulrot og chili i olivenolje i en gryte. Tilsett blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.
  • Ta ut blåskjellene, men la kraften ligge igjen i gryta. Tilsett kremfløte og crème fraîche og kok ned til sausen er passe tykk.
  • Ha blåskjellene tilbake i gryta og vend dem inn i kremsausen.
  • Pynt med kruspersille og server med godt brød.
Med en sånn kutter er det enkelt å lage hjemmelaget pommes frites. Vi beholder skallet på når vi bruker nypoteter.
Med en sånn kutter er det enkelt å lage hjemmelaget pommes frites. Vi beholder skallet på når vi bruker nypoteter.
Hjemmelaget pommes frites

Ferske nypoteter kuttes til pommes frites, enten med kniv eller i foodprosessor.

Kok de ferdig kuttede potetstripene i vann, salt og og en liten skvett hvitvinseddik i 10 minutter.

En liten skvett hvitvinseddik i potetvannet gir pommes frites en ekstra spiss.
En liten skvett hvitvinseddik i potetvannet gir pommes frites en ekstra spiss.

Legg dem over i en ildfast form med litt rapsolje, stek på 225 grader i et kvarters tid.

Dryss litt grovt salt over før servering.

Vel bekomme!

 

2016_06_08_3580

Alle liker blåskjell, også familiens yngste. 14-åringen Henrik har skrevet særoppgave om Belgia, og synes det er spennende å smake på landets nasjonalrett.
Alle liker blåskjell, også familiens yngste. 14-åringen Henrik har skrevet særoppgave om Belgia, og synes det er spennende å smake på landets nasjonalrett.