Blåskjell er utrolig enkelt å tilberede, men du verden så godt! Nyt sommerkvelden på terrassen med fantastiske «Moules frites».
Når været er så fint som det har vært de siste ukene, frister det ikke å stå over grytene i timesvis inne på kjøkkenet. Nettopp derfor er blåskjell genial sommermat!
Moules frites er faktisk Belgias nasjonalrett, og består av noe så enkelt som blåskjell og pommes frites.
Blåskjell kan tilberedes på ulike måter, for eksempel hvitvinsdampet, med en kremet saus eller i fiskesuppe. Blåskjellene damper du i en stor, vid kjele med rist, eller du kan ta dem på grillen i aluminiumsfolie.
Kremede blåskjell
Her om dagen kjøpte vi 2 nett (2 kilo) blåskjell som vi tilberedte sammen med en kremet, hvitvinsbasert blåskjellbase fra Jacobs. Til denne basen tilsatte vi også litt frisk koriander, oregano og lime. Det smakte helt fantastisk! Blåskjellbasen fra Jacobs får du kjøpt blant annet på Meny.
OBS: I Norge anbefales det vanligvis en halv kilo blåskjell per porsjon. Bestiller du moules frites på en belgisk restaurant, får du gjerne 1,5 kilo per porsjon…
Her er en oppskrift fra Matprat.no på hvordan du lager kremede blåskjell uten å bruke en ferdig base:
Ingredienser:
- 1kg friske blåskjell
- 3 fedd finhakket hvitløk
- 1 finhakket sjalottløk
- 1 gulrot i strimler
- 0,5 stk rød chili , finhakket
- 4 ss olivenolje
- 1 dl hvitvin
- 2 dl kremfløte
- 3 ss crème fraîche orginal, 35 %
- 2 ss frisk kruspersille
Fremgangsmåte:
- Skyll og vask blåskjellene godt i rennende kaldt vann. Kast skjell som ikke lukker seg hvis du «kakker» på dem, eller skjell som er skadet.
- Fres hvitløk, sjalottløk, gulrot og chili i olivenolje i en gryte. Tilsett blåskjell og hvitvin, legg på lokk og damp til skjellene åpner seg.
- Ta ut blåskjellene, men la kraften ligge igjen i gryta. Tilsett kremfløte og crème fraîche og kok ned til sausen er passe tykk.
- Ha blåskjellene tilbake i gryta og vend dem inn i kremsausen.
- Pynt med kruspersille og server med godt brød.
Hjemmelaget pommes frites
Ferske nypoteter kuttes til pommes frites, enten med kniv eller i foodprosessor.
Kok de ferdig kuttede potetstripene i vann, salt og og en liten skvett hvitvinseddik i 10 minutter.
Legg dem over i en ildfast form med litt rapsolje, stek på 225 grader i et kvarters tid.
Dryss litt grovt salt over før servering.
Vel bekomme!