Fra ugress til flott bed på noen timer

Det er ikke så vanskelig å lage et nytt bed. Vi forvandlet en skråning med ugress til et flott bed på to kvelder.

De fleste hageeiere har ett eller flere områder de ikke får helt skikk på. Det har vi også. Vi bestemte oss derfor for å lage et nytt bed i en liten skråning som tidligere har vært dominert av brennesle og annet ugress.

For å lage et nytt bed på et område som er helt gjengrodd av ugress, er det lurt å spa vekk det øverste torvlaget først. Du får nok ikke med deg absolutt alt, men du unngår i hvert fall at bedet blir helt gjengrodd med en gang etterpå.

Sånn så det ut før vi satte igang med å lage et nytt bed.
Sånn så det ut før vi satte igang med å lage et nytt bed.

Fjern gresstorv først

I vårt tilfelle var det veldig enkelt å få fjernet torva. Det var bare å stikke ut med spaden, og så rive vekk torva som om det var en «parykk».

Du vil nok ikke få det fullstendig ugressfritt, men du vil i hvert fall få vekk det verste, og så må du være nøye med å luke i bedet etterhvert som gress og ugress kommer opp igjen.

OBS: Dersom du har skvallerkål eller annet gjenstridig rotugress, fungerer ikke denne metoden. Da må du først bli kvitt alle røttene, for eksempel ved å legge en tett, svart duk oppå hele feltet i et par år. Har du skvallerkål, er det bedre å lage et buskbed med duk, og plante i hull i duken.

I forbindelse med arbeidet med det nye bedet, avdekket vi en rad kantstein som hadde vært skjult i mange år.
I forbindelse med arbeidet med det nye bedet, avdekket vi en rad kantstein som hadde vært skjult i mange år.
Fyll på med jord

Etter at vi hadde fjernet gresstorv og ugress fra det området som vi ønsket å ha bedet, fylte vi på med et ganske tykt lag jord. De fleste stauder og busker trenger et godt lag med næringsrik jord for å trives. Blir det for skrint, vil staudene mistrives, og ugresset fort ta overhånd igjen.

Før du planter bør det fylles på et lag god jord.
Før du planter bør det fylles på et lag god jord.

For tiden har vi mer enn nok jord å ta av, siden vi driver og graver opp store deler av hagen. Skal du kjøpe jord, anbefaler vi at du velger jord av god kvalitet, og ikke de aller billigste sekkene de har i hagesenteret. Egenprodusert kompost funker også, men det bør nok blandes ut med annen jord hvis det skal brukes i et staudebed.

Les også:
Besøk på jordfabrikken – slik blir jord til
Kom i gang med varmkompost
Anleggsarbeid med spett og spade
Bruk hagekant

For å unngå at rotugress og gress vokser seg inn i det nye bedet, er det lurt å bruke en hagekant. Vi har brukt en hagekant fra Hasselfors Garden som vi har fått for å teste, den er til salgs blant annet hos Hageland. Fordelen med denne hagekanten er at den er veldig fleksibel og passer til små og store bed. I hver pakning er det fire «biter» kant på 1 meter hver, de kan enkelt settes sammen. Hvis lengden ikke passer akkurat, trenger du ikke å kutte, det er bare å legge dem dobbelt et stykke.

For å få satt ned hagekanten bruker du en gummihammer, eller en vanlig hammer og for eksempel en liten plankebit.

Til slutt: Plante

Helt til slutt gjenstår den hyggeligste jobben når du skal lage et nytt bed, nemlig å plante. Vi hadde et overskudd av storkenebb som vi plantet, i tillegg til en Campanula og en ridderspore. Bedet ligger på et sted der det er skygge en god del av dagen, så det gjenstår å se hvor godt disse vil trives. Vi har erfaring med at både storkenebb (Geranium) og Campanula klarer seg godt selv om det ikke er så mye sol, men vi er mer usikre på riddersporen. Så det blir spennende å følge med på.

Et siste tips til planting i bed: Hvis du ønsker å unngå å bruke alt for mye tid på luking, er det lurt å plante tett. Da vil det gå fortere å få dekket jorda helt, og ugressfrøene får dårligere vilkår. Det er også et godt triks å dekke jorda, enten med gressklipper eller oppklipte planterester fra i fjor.

Her er flere tips til lettstelt hage.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.