Grill er greit, men tenk deg å lage mat i din egen vedfyrte steinovn! Vi har besøkt Rasmus, som selger Forno steinovner, og vi er blitt helt frelst. En sånn MÅ vi bare ha!
– Etter at jeg fikk vedfyrt steinovn, har jeg ikke brukt grillen en eneste gang. Det går i praksis an å lage all slags mat i steinovnen, sier Rasmus Nørgaard, som gjennom sitt firma Forno AS importerer vedfyrte steinovner fra Portugal til Norge.
Har du besøkt en pizzeria i Italia, har du helt sikkert smakt pizza stekt i vedfyrt steinovn. Det gjorde vi for noen år siden, og vi glemmer det aldri. For det er noe eget med pizza som er stekt i vedovn; du klarer ikke å gjenskape den samme smaken og sprøheten i en elektrisk pizzaovn.
Da vi fikk invitasjon til å besøke Rasmus og samboeren Lina i Nittedal, takket vi derfor ja med en gang.
Én ovn for alt
Rasmus mener steinovn er et genialt produkt, som flere burde få opp øynene for. Du kan nemlig lage langt mer enn pizza i en sånn ovn.
– Jeg bruker den til å helgrille kylling, koteletter, brød, ovnsbakte middagsretter, eplekake… Jeg kan egentlig ikke se hva du ikke kan lage i en steinovn, sier han.
I en vedfyrt steinovn kan temperaturen bli over 400 grader. Dette er den perfekte temperaturen til å lage italiensk pizza med tynn bunn.
– Det tar cirka en time fra jeg fyrer opp ovnen til den er klar til å steke pizza. Og det tar bare et par minutter å steke hver pizza, forklarer Rasmus.
Holder seg varm i mange timer
Etter at du er ferdig med å steke pizza, kan du la ovnen brenne ut, og den holde på varmen i mange timer. Du kan for eksempel langtidssteke et lammelår eller en annen stek. Raker du glørne utover, kan du legge på en rist og steke biff eller koteletter.
– Ovnen er konstruert for å holde på varmen i lang tid, forklarer Rasmus.
Men selv om ovnen er 4-500 grader inni, er den ikke ubehagelig varm på utsiden, du kan fint ta på den. Det er ingen problemer med brannsikkerhet – det blir det samme som for en grill. Det blir heller ikke mer røyk enn når du griller.
Ovnene fra Forno er håndlaget i Portugal – de er tre generasjoner fra samme familie som driver fabrikken.
Sosial matlaging
Rasmus mener det aller beste med å ha en vedfyrt steinovn er det sosiale aspektet. Venner som kommer på besøk ber alltid om å få prøve steinovnen, og synes det er spennende å kunne lage sin egen pizza.
– Synes du vennene kommer for sjelden på besøk, er det bare å få en steinovn, da vil de komme hele tiden, sier han.
Matentusiasten Rasmus bruker steinovnen året rundt, én gang sto han ute og stekte pizza i 22 minusgrader! Med en steinovn er det få begrensninger, men veldig mange muligheter. For å promotere sine steinovner reiser Rasmus rundt og demonstrerer og deler ut smaksprøver på ulike arrangementer. Det er alltid populært.
– Jeg håper at jeg kan motivere det norske folk til å lage og servere bedre mat, sier han.
Ikke så dyrt som du tror!
Vedfyrte steinovner finnes i alle prisklasser, og Rasmus sine Forno-ovner er de rimeligste på markedet. Modellen Barboletta koster 8500 kroner, med andre ord ikke mer enn en velutstyrt gassgrill. Frakt kommer i tillegg, prisen på det avhenger av hvor du bor.
En steinovn fra Forno veier cirka 500 kg, men Rasmus kan levere og montere steinovnen nær sagt hvor som helst.
– Jeg samarbeider med en transportør som er meget kreativ hva gjelder å få steinovnen levert helt frem til der kunden ønsker. Jeg har aldri opplevd at han har sagt nei til et oppdrag, forteller Rasmus.
Spirea.no har med egne øyne sett at Rasmus og hans transportør Jonas Hansen fikk løftet på plass en steinovn på en terrasse på baksiden av et rekkehus i Asker. Her måtte de bruke tau som ble festet til tre for å heise ovnen opp, men den kom på plass dit den skulle.
– Det hjelper ikke kunden så mye å få levert en 500 kg tung ovn i innkjørselen. Vi leverer alltid helt frem til der ovnen skal stå, sier Fornos daglige leder.
Følg med videre!
Følg med på Spirea.no – vi kommer med en oppfølger om noen dager om hvordan du kan lage perfekt pizza i steinovn.
Mer informasjon om vedfyrte steinovner finner du også på nettsiden til Forno AS.