Går det an å lage en vedlikeholdsfri hage?

Mange har det travelt og kan ikke bruke mye tid på vedlikehold i hagen. Er det likevel mulig å ha en flott og velstelt hage? Dette har man fått til i prosjektet ‘Den enkle hagen’ på Ås i Akershus.

Prosjektet startet med at produsenten Husqvarna ga studentene i Landskapsplanlegging på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) en utfordring. Kan vi lage en tilnærmet vedlikeholdsfri hage?

2016_06_02_2411
Gartner Filip Ihrsen

– Alle grønne områder krever vedlikehold, men det finnes en rekke triks som gjør jobben lettere. Det er nettopp det vi forsøker å vise her i Den enkle hagen, sier Filip Ihrsen, som er gartner, hagekonsulent og avdelingsingeniør ved NMBU.

Landskapsarkitektstudentene hos NMBU tok utfordringen fra Husqvarna og deltok i en konkurranse på skolen om å lage det beste designet til Den enkle hagen. Vinneren har nå fått realisert sitt prosjekt sammen med fagpersonell hos NMBU og SOA – Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget.

Den enkle hagen ble vist frem til journalister og hagebloggere 2. juni. Spirea.no var til stede og tok en titt på hagen.

Vedlikeholdsfrie møbler, underlag i stein og betong og staudebed med automatisk vanning kan gjøre hagen din tilnærmet vedlikeholdsfri.
Vedlikeholdsfrie møbler, underlag i stein og betong og staudebed med automatisk vanning kan gjøre hagen din tilnærmet vedlikeholdsfri.

Stein, betong og store bed

Resultatet av studentenes ideer har blitt en hage med flere store bed, dekker i stein og betong og hyggelige sitteplasser. Plenen blir klippet av robotgressklipper, og det er installert automatisk vanning med svetteslanger i alle bedene.

– Det viktigste trikset er å plante tett nok, mye tettere enn det som står som anbefalt planteavstand. Da vil plantene raskt dekke jorden, og det blir ikke så mye plass til ugress. Vi prøver å herme etter slik det er i naturen, og der er det jo aldri åpen jord. Åpen jord gjør at ugress får ta seg til rette, og det vil vi jo ikke. Hvis det senere viser seg at det blir for tett mellom plantene, får vi heller justere, sier Filip Ihrsen.

Kosakkveronika var en av staudene som blomstret da vi var på besøk i Den enkle hagen.
Kosakkveronika var en av staudene som blomstret da vi var på besøk i Den enkle hagen.
Nøye med grunnarbeidet

Godt grunnarbeid er også helt avgjørende for å få en tilnærmet vedlikeholdsfri hage. Før du anlegger bed må alt rotugress fjernes, og du må være sikker på at jorda du fyller på ikke inneholder masse ugressfrø.

I Den enkle hagen er bedene fylt delvis med jord fra renovasjonsetaten i Oslo, såkalt Oslo-kompost, samt R-dress og U-jord fra Hasselfors Garden.

Den opphøyde betongplattingen kan også benyttes til ekstra sitteplasser.
Den opphøyde betongplattingen kan også benyttes til ekstra sitteplasser.

Som underlag for sitteplasser og gangareal er det brukt en kombinasjon av brostein og betongheller, levert av Asak miljøstein og Beer Sten. Dette koster naturligvis mer i innkjøp enn om du for eksempel lager en terrasse i tre, men stein er i praksis helt vedlikeholdsfritt og vil vare i generasjoner.

Lettstelte busker

Plantene som er valgt i Den enkle hagen er nøye plukket ut fordi det er sorter som krever lite vedlikehold. Av busker og trær er det brukt en sort snøbær som bare blir 45 cm høy og derfor ikke trenger å klippes. Den heter Symphoricarpos ’Arvid’ E.  I tillegg er det brukt mye av en blærespirea som heter Physocarpus opulifolius ’Little Devil’ . To trær er det også funnet plass til; en spesiell type rogn som har en smal vekst og ikke blir mer enn 8-9 meter høy. Sorbus ’Dodong’ E har nydelige blomster og får rikelig med rognebær også.

En lettstelt type snøbær samplantet med Allium.
En lettstelt type snøbær samplantet med Allium.
Stauder med fine blader

Ellers er det staudene som dominerer i den vedlikeholdsfrie hagen. Her finner vi blant annet kosakkveronika (Veronica gentianoides), rødbladet alunrot (Heuchera) og høstormedrue (Cimicifuga simplex). Prestekrager (Chrysantemum) og asters er det også mye av.

– Jeg har bevisst valgt sorter som har et bladverk som holder seg fint også etter at blomstringen er over, forklarer Filip.

Bladverket til Allium blir fort stygt, men kan klippes av hvis du ønsker.
Bladverket til Allium blir fort stygt, men kan klippes av hvis du ønsker.

For at alle bedene skal henge sammen og bli en helhet har han valgt en fargeskala. Denne går fra ulike blåfarger om våren, senere hvitt om sommeren og på sensommeren vil vi se ulike former for rosa.

– I staudebedene har vi også plantet ulike sorter av prydløk – Allium. De er plantet et stykke inn i bedene, fordi bladene blir stygge når de visner. Når de står midt i bedene vil staudene rundt dekke over disse.

Prydløk – Allium – er en av de aller flotteste løkblomstene som passer meget godt inn i en moderne hage.
Prydløk – Allium – er en av de aller flotteste løkblomstene som passer meget godt inn i en moderne hage.
Naturlig bunndekke

Filip Ihrsen røper også et annet triks for å begrense lukejobben til et minimum: Hver vår klipper han opp de visnede staudene med hekksaksen, og lar oppklippet ligge som jorddekke i bedene.

– Det er ingen grunn til å rake og kjøre bort visne planterester og løv. Det er mye bedre å bruke det i bedene, meitemarken elsker det og jorda får tilført næring. Det gjør også at det blir vanskeligere for ugresset å feste seg, sier han.

Den enkle hagen på Ås er åpen for alle.
Den enkle hagen på Ås er åpen for alle.

Ønsker du å se Den enkle hagen med egne øyne? Den ligger ved siden av Bioteknologibygningen på NMBU og er åpen for alle. 

Du finner mer informasjon på nettsiden.

Husqvarna demonstrerte sin robotgressklipper.
Husqvarna demonstrerte sin robotgressklipper.
Etter to timer klipping, må roboten lades.
Etter to timer klipping, må roboten lades.

2016_06_02_3095

 

Kastanjegjerde er en flott og vedlikeholdsfri løsning til lettstelte hager.
Kastanjegjerde er en flott og vedlikeholdsfri løsning til lettstelte hager.

 

 

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut