Eltefritt brød: Spar mange tusen i året

Med to store idrettsgutter i huset går det veldig mye brød. Vi har derfor begynt å bake eltefritt brød i stedet for å kjøpe brød på butikken. Det tar faktisk bare fem minutter å bake to brød!

Brødskiver er en viktig del av kostholdet her i huset; de spises til frokost, pakkes i skolematpakke og varmes til ostesmørbrød mellom skole og trening.

For en familie som oss er det viktig å alltid ha brød i huset, og det har vi funnet løsningen på: Eltefritt brød.

Dette brødet kan du også bake, og det tar ikke mer enn fem minutter i aktiv innsats.
Dette brødet kan du også bake, og det tar ikke mer enn fem minutter i aktiv innsats.
OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE

Skal du bake brød med fingervarmt vann, elting, forheving og etterheving, er det en tidkrevende prosess. I praksis må du sette av dagen til å bake en god del brød, og så legge i fryseren. Det blir fantastisk gode brød, men i vår travle hverdag blir det rett og slett ikke tid til det.

menn_som_baker_brod
Boken får du kjøpt i nettbutikken hos Tanum.no

For en stund siden intervjuet Bjørnhild forfatteren Sverre Gunnar Haga, som har skrevet boken «Menn som baker brød» Han påsto at det bare tar fem minutter å bake to brød.

Hvordan? Jo, du lager eltefrie brød, som du langtidshever. Og du bruker kaldt vann, ikke fingervarmt.

Her er hemmeligheten:

Du måler opp og blander sammen alle ingrediensene i en bakebolle. Rør til alt er vått, deigen skal ha konsistens som en tjukk havregrøt. Så setter du bakebollen på benken i minst 8 timer mens du gjør andre ting.


Det tar selvfølgelig mer enn 5 minutter å bake brød, men ikke mer enn 5 minutter aktiv innsats. Og du har tid til å bruke 5 minutter annenhver dag når «premien» er deilig, hjemmebakt brød.

Finn frem ingredienser, en vekt, bakebolle og en sleiv, så har du det du trenger for å bake deilige hjemmebakte brød.
Finn frem ingredienser, en vekt, bakebolle og en sleiv, så har du det du trenger for å bake deilige hjemmebakte brød.
FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)

Det er ikke noe problem å la deigen stå og heve over natta, eller hele dagen mens du er på jobb. Deigen helles over i brødformer. Den kan eventuelt etterheves en times tid. Deretter steker du brødene på 190 grader cirka cirka 45 minutter.

Til eltefrie brød er det en fordel å bruke brødformer av silikon, som du blant annet får kjøpt fra Tupperware. Da setter de seg ikke så lett fast, og du trenger ikke å smøre. Hvis du bruker silikonformer må du sette brødene på nederste rille i ovnen, og det er lurt å ta brødene ut av formene de siste 10 minuttene slik at de får en god stekeskorpe.

Bruk gjerne mer grovt mel enn det står i oppskriften hvis du liker skikkelig grove brød.
Bruk gjerne mer grovt mel enn det står i oppskriften hvis du liker skikkelig grove brød.
Ingredienser til verdens enkleste eltefrie brød:
  • 700 g hvetemel
  • 250 g sammalt hvete, grov
  • 150 g havregryn
  • 100 g solsikkekjerner
  • 3 g tørrgjør, eller 15 g fersk gjær
  • 2 teskjeer salt
  • Evt litt brødkrydder (f eks pizzakrydder eller timian)
  • 9 dl vann
Solsikkekjerner gir ekstra god smak og energi på brødene. Du kan også bruke for eksempel hakkede nøtter eller helkorn av hvete.
Solsikkekjerner gir ekstra god smak og energi i brødene. Du kan også bruke for eksempel hakkede nøtter eller helkorn av hvete.
Hvis du bruker tørrgjør, trenger du cirka 1/4 pose til to brød. Men det er ikke nødvendig å måle opp veldig nøye.
Hvis du bruker tørrgjør, trenger du cirka 1/4 pose til to brød. Men det er ikke nødvendig å måle opp veldig nøye.

Dette blir to brød. I vår familie spises det så mye brød at vi ikke gidder å fryse dem, to brød går unna på 2-3 dager. Men det er ikke noe problem å fryse det ene brødet, eller bake bare ett om gangen.

Du trenger heller ikke å følge oppskriften slavisk, bare sørg for at mengden mel totalt blir omtrent 1200 gram når du skal bake to brød. Det går fint an å tilsette andre typer mel, eller andre smakstilsetninger. For eksempel kan du ha oppi litt honning eller sirup hvis du liker det.

Når du har rørt sammen alle ingrediensene, skal konsistensen være som en tjukk havregrøt.
Når du har rørt sammen alle ingrediensene, skal konsistensen være som en tjukk havregrøt.
Etter at deigen har stått til heving under lokk i 8 timer, er den blitt dobbelt så stor.
Etter at deigen har stått til heving under lokk i 8 timer, er den blitt dobbelt så stor.
Spar tusenvis i året!

I tillegg til at hjemmebakt brød både smaker godt og uten tvil metter bedre enn «luftbrød» fra butikken, er det også mye penger å spare på å bake selv. Ingrediensene til eltefritt brød etter vår oppskrift koster 8-9 kroner. I tillegg bruker du litt strøm, så si en tier per brød. Et godt brød kjøpt på butikken koster gjerne 35-40 kroner.

For vår familie betyr det å bake brød selv en besparelse på 5-7000 i året!
Vår erfaring er at silikonformer fra Tupperware fungerer best til eltefritt brød. Bruk en slikkepott og fordel deigen i to former.
Vår erfaring er at silikonformer fra Tupperware fungerer best til eltefritt brød. Bruk en slikkepott og fordel deigen i to former.
For at brødene skal få en fin skorpe over det hele, er det lurt å ta dem ut av formene de siste 10 minuttene i ovnen.
For at brødene skal få en fin skorpe over det hele, er det lurt å ta dem ut av formene de siste 10 minuttene i ovnen.
Klar-ferdig-spis! Men vent en halvtime før du begynner å skjære i nystekte brød, hvis du er for kjapp kan du ødelegge dem.
Klar-ferdig-spis! Men vent en halvtime før du begynner å skjære i nystekte brød, hvis du er for kjapp kan du ødelegge dem.