Med to store idrettsgutter i huset går det veldig mye brød. Vi har derfor begynt å bake eltefritt brød i stedet for å kjøpe brød på butikken. Det tar faktisk bare fem minutter å bake to brød!
Brødskiver er en viktig del av kostholdet her i huset; de spises til frokost, pakkes i skolematpakke og varmes til ostesmørbrød mellom skole og trening.
For en familie som oss er det viktig å alltid ha brød i huset, og det har vi funnet løsningen på: Eltefritt brød.
OVER 3.500 ABONNERER PÅ NORGES NYTTIGSTE HAGEBLAD KLIKK HER FOR Å BLI DEN NESTE
Skal du bake brød med fingervarmt vann, elting, forheving og etterheving, er det en tidkrevende prosess. I praksis må du sette av dagen til å bake en god del brød, og så legge i fryseren. Det blir fantastisk gode brød, men i vår travle hverdag blir det rett og slett ikke tid til det.
For en stund siden intervjuet Bjørnhild forfatteren Sverre Gunnar Haga, som har skrevet boken «Menn som baker brød» Han påsto at det bare tar fem minutter å bake to brød.
Hvordan? Jo, du lager eltefrie brød, som du langtidshever. Og du bruker kaldt vann, ikke fingervarmt.
Her er hemmeligheten:
Du måler opp og blander sammen alle ingrediensene i en bakebolle. Rør til alt er vått, deigen skal ha konsistens som en tjukk havregrøt. Så setter du bakebollen på benken i minst 8 timer mens du gjør andre ting.
Det tar selvfølgelig mer enn 5 minutter å bake brød, men ikke mer enn 5 minutter aktiv innsats. Og du har tid til å bruke 5 minutter annenhver dag når «premien» er deilig, hjemmebakt brød.
FRI FRAKT PÅ UTEKRUKKER!
Sjekk det utvalget! Bra deal hos Jotex.no nå
(Annonselenke)
Det er ikke noe problem å la deigen stå og heve over natta, eller hele dagen mens du er på jobb. Deigen helles over i brødformer. Den kan eventuelt etterheves en times tid. Deretter steker du brødene på 190 grader cirka cirka 45 minutter.
Til eltefrie brød er det en fordel å bruke brødformer av silikon, som du blant annet får kjøpt fra Tupperware. Da setter de seg ikke så lett fast, og du trenger ikke å smøre. Hvis du bruker silikonformer må du sette brødene på nederste rille i ovnen, og det er lurt å ta brødene ut av formene de siste 10 minuttene slik at de får en god stekeskorpe.
Ingredienser til verdens enkleste eltefrie brød:
- 700 g hvetemel
- 250 g sammalt hvete, grov
- 150 g havregryn
- 100 g solsikkekjerner
- 3 g tørrgjør, eller 15 g fersk gjær
- 2 teskjeer salt
- Evt litt brødkrydder (f eks pizzakrydder eller timian)
- 9 dl vann
Kjempeutvalg av interiør på nett til lave priser hos Jotex
(Annonselenke)
Dette blir to brød. I vår familie spises det så mye brød at vi ikke gidder å fryse dem, to brød går unna på 2-3 dager. Men det er ikke noe problem å fryse det ene brødet, eller bake bare ett om gangen.
Du trenger heller ikke å følge oppskriften slavisk, bare sørg for at mengden mel totalt blir omtrent 1200 gram når du skal bake to brød. Det går fint an å tilsette andre typer mel, eller andre smakstilsetninger. For eksempel kan du ha oppi litt honning eller sirup hvis du liker det.
Spar tusenvis i året!
I tillegg til at hjemmebakt brød både smaker godt og uten tvil metter bedre enn «luftbrød» fra butikken, er det også mye penger å spare på å bake selv. Ingrediensene til eltefritt brød etter vår oppskrift koster 8-9 kroner. I tillegg bruker du litt strøm, så si en tier per brød. Et godt brød kjøpt på butikken koster gjerne 35-40 kroner.