Er du lei av å aldri finne klærne du er på jakt etter? Da bør du prøve KonMari-metoden! Dette er en helt genial måte å holde orden i klesskapet – og resten av huset.
Opplever du at klesskapet buler, men du finner likevel ingenting å ha på deg? Det er du ikke alene om, selv om det er en fattig trøst. Her i huset har vi imidlertid funnet den geniale løsningen for å holde orden både på klær og andre ting, og den heter KonMari-metoden.
Ny måte å rydde
Marie Kondo er en japansk «rydde-guru» som har gitt ut bøker, har program på TV og driver eget firma der hun hjelper folk å rydde i hjemmene sine. Etter å ha levd og åndet for rydding i hele sitt voksne liv, har hun utviklet KonMari-metoden, som er en helt ny måte å holde orden i hjemmet på.
Hovedprinsippet i KonMari-metoden er at du skal rydde etter kategori. Først skal du kaste alt du ikke ønsker å ta vare på, deretter skal du finne en plass for alle tingene. Når alle tingene har et ”hjem”, vil du alltid vite hvor du skal finne dem. Tenk deg at du har et tilsvarende system hjemme som det er på mange arbeidsplasser. Kulepenner ligger på ett sted, kopipapir på et annet.
Ryddeguruen anbefaler at du bruker seks måneder på å gjennomføre en stor ryddemaraton i hele huset. Etter det vil du aldri mer behøve å rydde, lover hun. Det siste stemmer selvfølgelig ikke, i hvert fall ikke for de fleste mennesker. Du må fortsatt bedrive daglig rydding, men hvis du har et godt system i bunn, er det mye enklere å rydde ting på plass.
Magisk opprydning
KonMari-metoden har gjort Marie Kondo berømt over hele verden, og for noen måneder siden kom boken «Magisk opprydding» ut på norsk. Vi fikk høre om boken og metoden da vi fikk i oppdrag fra magasinet Tara Hjem om å lage en reportasje om temaet. Det første vi gjorde var å dra på besøk til Thea Klingenberg, som har prøvd metoden og skrevet om den i bloggen sin, Theaklingenberg.no.
– Jeg har aldri vært spesielt ryddig av meg. Jeg er god til mye annet, som å lage mat, men rydding har aldri vært min greie, forteller Thea, som bor i en leilighet på Torshov i Oslo sammen med sønnen Tidemann på 5.
Men etter at hun begynte å rydde etter KonMari-metoden, har hun fått tellekanter i skapene.
Klikk her for å bestille «Magisk opprydding» hos Tanum.no
– Den daglige ryddingen må du fortsatt gjøre. Men jeg synes det funker utrolig bra. Det er et system som er lett å følge, mener Thea.
Da vi var på besøk hadde Thea blant annet ryddet i alle klær og sko, sengetøy, håndklær og bøker.
– Det at du tar en kategori av gangen, synes jeg er veldig lurt. Hvis du rydder ett rom av gangen, sprer rotet seg fort ut til de andre rommene. Når du deler det opp etter kategori, føles det mer overkommelig.
Start med klærne
Etter at vi hadde vært på besøk hos Thea, måtte vi naturligvis prøve ut hvordan KonMari-metoden fungerer selv også. Bjørnhild startet med å rydde i alle klesskapene. Først ble alle klærne tatt ut og lagt på gulvet, deretter lagt i to hauger: Én for klær du skal ta vare på, én for klær du skal kvitte deg med.
Det er også anbefalt å starte med å rydde klær, da dette er noe som mange sliter med å holde orden på. Klær må du dessuten bruke hver dag – det er derfor viktigere å finne frem i klesskapet enn at du vet hvor alle bøkene dine er.
Bjørnhild trodde egentlig ikke hun hadde så mye klær. Men det hadde hun. 10 fulle bæreposer ble levert til Fretex! I tillegg fant hun igjen flere plagg hun hadde savnet, som lå bakerst i klesskapet.
Når du er ferdig med å bestemme deg for hva du skal beholde, kommer det som er genialt med KonMari-metoden: I stedet for å legge klærne oppå hverandre, skal du nemlig rulle sammen klærne og sette dem på høykant. Ved å gjøre det på denne måten blir det mye lettere å finne frem i klærne, du kan nemlig se alt du har. I tillegg blir klærne mindre krøllete.
For at du skal kunne brette klær etter KonMari-metoden, må du ha skuffer eller bokser du kan trekke ut av klesskapet. Metoden funker ikke i åpne hyller. Vi kjøpte derfor noen egnede bokser på Ikea, som vi satte inn i klesskapet.
Og etter noen måneder har vi faktisk klart å holde alle klesskapene ryddige! Det hender riktignok (som før) at det tar litt tid før klærne finner veien inn i skapet, men inne i klesskapene hersker det ro og orden.
Vi har foreløpig ikke gjennomført ryddemaraton i absolutt hele huset, men har fått orden på ganske mye. Blant annet har vi ryddet kjøkkenet, badene og sengetøykommoden. Og det vi ser er at det som er «KonMari-et» klarer vi å holde ryddig, mens det fort blir kaos i de andre tingene.
Kast, rydd og hold orden
KonMari har uten tvil rett i at det er mye lettere å holde orden når du ikke har alt for mange ting. Det å kaste ting er derfor alltid første skritt på veien til et ryddig hjem. Og når du kaster, må du gjøre det ordentlig; slik at du faktisk bare sitter igjen med de tingene som betyr noe for deg.
Det å kaste ting som i utgangspunktet er fullt brukbare, kan være vanskelig for mange. Kanskje spesielt ting du har fått i gave. Men det er jo faktisk ingen vits i å beholde en vase du har fått i bryllupsgave, som du aldri har brukt og som ligger i esken sin på toppen av et skap, hvis du vet at du aldri kommer til å bruke den. Da er det bedre å gi den til gjenbruk, så kanskje noen andre har nytte av den. Det samme gjelder klær; tror du virkelig at du kommer til å ville bruke de 15 år gamle buksene, selv om du klarer å slanke deg inn i dem? Du kommer til å kjøpe noen nye, vet du.
Må fortsatt rydde
I vår familie er ingen av oss utpregede ordensmennesker. Det kommer derfor alltid til å være litt rot på overflaten, noe annet er ikke til å unngå. Men det vi merker etter å ha gjort en grundig ryddejobb i blant annet klesskapene, er at det går mye fortere å få det ryddig igjen.
Vi tror derfor at mange vil ha nytte av å lese boken til Marie Kondo, og prøve KonMari-metoden.
Som for alle «vidunder-kurer» er det naturligvis elementer i KonMari-metoden som er «for godt til å være sant». Det stemmer selvfølgelig ikke at du aldri trenger å rydde mer. Det å tro at alle i familien kommer til å legge alle ting på plass, hver eneste gang, bare fordi alle ting har en fast plass, er som å tro på julenissen. Det må fortsatt ryddes, hver dag.
Det er også litt naivt å tro at du skal beholde bare de tingene du elsker, slik Marie Kondo sier at du skal. Du elsker sikkert ikke stillongsen din, men du vil likevel hate deg selv hvis du kaster den.
Det beste med KonMari-metoden er at du får bedre oversikt over hvilke ting du faktisk eier, og vet hvor du skal finne dem. Dermed trenger du ikke å bruke masse tid på å lete etter ting hver gang dere for eksempel skal på tur.