Anleggsarbeid: Med spett og spade skal hagen bygges….

Det er flere grunner til å gjøre anleggsarbeid i hagen selv: Du sparer penger. Du får veldig store muskler av å jobbe med spett og spade! Men aller viktigst: Du blir superstolt av deg selv!

Det har vært lite ferske bilder fra vår egen hage på bloggen i det siste. Dette skyldes at store deler av hagen er gravd opp for tiden. Vi har et prosjekt på gang der vi har kjøpt litt ekstra tomt av naboen for å bygge en ny hobbybod. I skrivende stund bruker vi alle ledige stunder til godt, gammeldags manuelt anleggsarbeid med spedd, spade, hakke og trillebår.

Billigst med trillebår

I dag finnes det mange ulike maskiner som kan brukes til å grave og fikse i hagen. «Problemet» er at disse maskinene er ganske store. Vår hage ligger sånn til at det ikke er mulig å kjøre helt inn til eiendommen med bil. Det betyr i praksis at alt som skal inn og ut av hagen, må kjøres med trillebår.

Henrik er ivrig på å hjelpe til med å kjøre vekk stein, det er nemlig betalt styrketrening!
Henrik er ivrig på å hjelpe til med å kjøre vekk stein, det er nemlig betalt styrketrening!

Da vi begynte å planlegge prosjektet med å bygge en ny hobbybod, kontaktet vi en anleggsgartner for å høre hva det ville koste å få gjort det vi ønsket ved hjelp av maskiner. Da vi fikk pristilbudet, skjønte vi fort at vi ville få veldig godt betalt for å kjøre trillebår. For å kunne få ut stein, jord og annen masse på «maskinelt vis», måtte det nemlig leies en kjempestor heisekran som kunne løfte alt vekk over tomta til naboen.

Både økonomisk og praktisk ville det vært et «galskapsprosjekt». Dermed var det bare å finne frem spett, spade og trillebår og sette igang.

Denne muren viste seg å være irriterende solid, til tross for at den har stått i 30 år.
Denne muren viste seg å være irriterende solid, til tross for at den har stått i 30 år.

Irriterende solid mur

Det første vi gjorde var å leie inn noen til å fjerne deler av en mur som måtte vekk for at det skal være mulig å bygge på tomta. Denne muren viste seg å være veldig solid, til tross for at den ble satt opp for 30 år siden. Armeringsjernet var like fint, og det var armert nok til å tåle en stridsvogn… Men ved hjelp av trykkluftbor og vinkelsliper ble muren fjernet, og betongen kjørt vekk, trillebårlass for trillebårlass.

Bak den omtalte muren ligger det blant annet jord, gammel betong, murstein, stein og røtter. Dette må graves vekk helt ned til berget.

Etter å ha gravd og gravd i flere uker, har vi klart å komme ned til grunnfjellet på deler av området som skal ryddes.
Etter å ha gravd og gravd i flere uker, har vi klart å komme ned til grunnfjellet på deler av området som skal ryddes.

Grave, grave, grave…

Da vi startet med å grave, virket det som en nokså uoverkommelig oppgave. Men stein for stein, trillebårlass for trillebårlass, er gropa blitt større.

Vi har gravd noen i noen uker nå, og synes vi har kommet ganske langt. Vi har fått fjernet minst halvparten av løsmassen vi må få fjernet før bygging.

Det vi oppdaget da vi begynte å grave, var at det var masse fin jord der. Mye var god kompostjord, fordi det hadde blitt lagt hageavfall der gjennom mange år. Langt nede i bakken er den også ugressfri, slik at dette helt klart er en ressurs vi kan gjøre nytte av. Denne jorda har vi fordelt litt her og der, noe er brukt i krukker og kasser til blant annet tomatplanter, noe er gitt bort til naboene, og en god del er brukt til å lage et helt nytt bed med hosta og alunrot. Som alle hageeiere vet: God jord er gull, det kaster du ikke.

Da vi begynte å grave, oppdaget vi fort at vår nye tomt tidligere var blitt brukt som avfallsplass for byggesøppel.
Da vi begynte å grave, oppdaget vi fort at vår nye tomt tidligere var blitt brukt som avfallsplass for byggesøppel.

Avfallsplass for byggesøpppel

Det viste seg også ganske snart at dette feltet var blitt brukt som fyllplass for entreprenøren som i sin tid bygde vårt hus. Det lå nemlig lagret enorme mengder takstein, ødelagte fliser, murstein, sprengstein og annet typisk «byggesøppel». Av de mer kuriøse tingene vi har funnet så langt er en gammel slipestein og en rusten bilfelg.

Avfallssekker fra firmaet iSekk er veldig kjekt å ha når du skal bli kvitt diverse tungmasser. Du kan fylle dem med cirka 1 kubikkmeter avfall, så bestiller du henting via nettbutikken til iSekk.
Avfallssekker fra firmaet iSekk er veldig kjekt å ha når du skal bli kvitt diverse tungmasser. Du kan fylle dem med cirka 1 kubikkmeter avfall, så bestiller du henting via nettbutikken til iSekk.

Alt avfall må vekk, derfor har vi kjøpt noen iSekker som vi fyller opp med de minste steinene. Store steiner har vi lagt i en haug, og skal få noen til å kjøre bort. Vi tar også vare på noen av de fineste steinene som vi håper at vi kan bruke til å bygge en natursteinsmur av.

Denne rota lurte vi fælt på hvordan vi skulle klare å fjerne. Men ved å kutte alle rotutløperne klarte vi å få den opp av jorda.
Denne rota lurte vi fælt på hvordan vi skulle klare å fjerne. Men ved å kutte alle rotutløperne klarte vi å få den opp av jorda.

Hvordan fjerne ei diger rot?

Det var også flere ganske store trær på det omtalte området. Disse har vi motorsaget ned og kuttet og kløyvd til ved. Men trær har som kjent røtter…

Det er som sagt vanskelig å komme inn på tomta med store, kraftige maskiner. Det er dessuten fullt mulig å få opp ei trerot ved hjelp av håndmakt og litt teknikk, det bare tar litt lengre tid.

«Fordelen» med våre trær, er at røttene ikke går langt ned i jorda, men ligger oppå grunnfjellet. Bjørnhild og Andreas klarte å fjerne den første, og største, av røttene ved hjelp av spade, spett, hakke, øks, en grensaks, og ikke minst muskelkraft.

Den gamle muren var godt armert, viste det seg.
Den gamle muren var godt armert, viste det seg.

Trikset for å fjerne rot manuelt, er at du må kutte alle rotutløperne. Det enkleste er å grave og hakke vekk mest mulig av jorda først, og deretter kutte alle rotutløperne når du finner dem. Når du har tatt vekk ganske mange, vil du klare å bikke opp rota ved hjelp av et spett. Da vil du sannsynligvis finne de siste rotutløperne, og kan kutte over dem også. Når alle er kutte, er det bare å bikke rota over på siden og trille den vekk.

Det har etterhvert samlet seg opp en anselig mengde store steiner som vi må få kjørt vekk.
Det har etterhvert samlet seg opp en anselig mengde store steiner som vi må få kjørt vekk.

Det umulige tar bare litt lengre tid…

I dag er folk stort sett litt «redde» for manuelt arbeid. Hvis det skal graves et hull, er det en selvfølge at det må gjøres med gravemaskin. Men hva gjorde folk før de hadde gravemaskiner? Og hvordan ble for eksempel hytter uten veiforbindelse bygget i sin tid?

Rundt omkring i Norge sitter det mange stolte hageeiere som har bygd opp flotte hageanlegg på «umulige» tomter bokstavelig talt stein for stein. Det har kostet dem mye tid og kalorier, men ikke så veldig mye penger. I tillegg har de fått hagen sin akkurat som de vil ha den, ikke sånn som en landskapsarkitekt har tegnet den, med tanke på at det skal gå an å gjøre jobben med gravemaskin.

Det ser ikke så pent ut akkurat nå i hagen vår, men det skal bli bra til slutt!
Det ser ikke så pent ut akkurat nå i hagen vår, men det skal bli bra til slutt!

Er du uvant med tungt arbeid, pass på kroppen din og ikke minst ryggen! Det er fort gjort å løfte feil og ende opp som sengeliggende. Men etter en stund som «manuell gravemaskin», har du fått både større muskler og kondis, træler i hendene og permanent møkk under neglene.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.