Når hagen er en takterrasse

Du trenger ikke å ha enebolig med stor tomt for å leve ut hagedrømmen. Trond og Yngvar har forvandlet 35 kvadratmeter takterrasse til en frodig oase.

Etter mange år i leilighet på Grünerløkka, uten så mye som en liten balkong, fant kjærestene Trond Hannevik og Yngvar Hegrenes sin drømmebolig i toppetasjen på Torshov. Bokstavelig talt et steinkast fra Akerselva, og med utsikt over hele byen og fjorden. Og det aller beste er at den store lyse leiligheten på 90 kvadratmeter, har en 35 kvadratmeter stor takterrasse, som Trond og Yngvar i løpet av kort tid har omskapt til en frodig hage i mini-format.

– Jeg er litt overrasket over hvor gøy jeg synes det er, sier Yngvar, som til tross for utdannelse som landskapsarkitekt ikke har bedrevet så mye hagestell de siste årene.

BESTILL NÅ OG VÆR KLAR TIL SESONGEN!
Komplett byggesett på hagestue hos Grønt Fokus
(Annonselenke)
Store krukker og kasser fungerer som bed på takterrassen, peppermyntebusken (Prostanthera cuneata) er en av plantene som trives godt.
Store krukker og kasser fungerer som bed på takterrassen, peppermyntebusken (Prostanthera cuneata) er en av plantene som trives godt.
Shopping på hagesenteret

2013_08_13_7089
Trond omtaler seg som drabantbygutt fra Oslo og kan etter eget utsagn ingenting om hage og planter. Bondesønnen Yngvar fra Sunnfjord kan som nevnt litt mer. Marcusterrassen kaller de uteplassen i Marcus Thranes gate, der de sammen har funnet tilbake til hagelivets gleder. Nå har de meldt seg inn i Hageselskapet, og på sett og vis begynt et nytt liv. Et liv der shopping er lik en tur på hagesenteret, og de forter seg hjem fra jobb for å vanne plantene.

– Jeg spiser frokost ute, uansett temperatur. Klokken halv sju om morgenen setter jeg meg ut. Jeg synes det er en herlig måte å starte dagen på, forteller Trond, og Yngvar legger til at han har vært ute på terrassen hver eneste dag siden de flyttet inn i november i fjor. Med pledd og varme tøfler er det også fullt mulig å bruke terrassen, selv på dager det ikke er sommertemperatur.

Og er det for kaldt til å være ute, er det flott å sitte inne i stuen og se ut. I vinter laget de mengder av islykter, for eksempel. Yngvar har et mål om at ”hagen” skal følge hver sesong, det skal ikke være bare et sommersted.

Rustrøde krysantemum formelig bugner foran kassen med peppermyntebusk og blåeiner.
Rustrøde krysantemum formelig bugner foran kassen med peppermyntebusk og blåeiner.

Store blomsterkasser

Noe av det første som kom på plass på Marcusterrassen var noen store blomsterkasser i betong fra Indoor Outdoor. I disse har de lagt lecakuler i bunnen, og deretter fylt på med god jord og plantet. Her er det både matplanter og prydplanter, ettårige og flerårige.

– Vi har sagt at siden dette er den første sommeren er alt lov. Vi har ikke lagt bånd på oss, men plantet det vi har falt for. Til neste år blir det nok litt annerledes, og mer planlagt, forteller Yngvar, som blant annet har lyst til å plante et epletre i espalier.

Takterrassen er delt i to seksjoner, der den ene hovedsakelig har matplanter, mens den andre har mest prydplanter.

Av spesialitetene kan nevnes en rød vrihassel (Coryllus avellana ’Red Majestic’), som de naturlig nok håper skal klare seg gjennom vinteren selv om den er plantet i krukke. I en annen kasse står peppermyntebusk (Prostanthera cuneata), som er en vintergrønn lav busk som vokser sakte og har velduftende blader.

Mispel (Cotoneaster), en ripsbusk, blåeiner (Juniperus squamata ‘Blue Star’) og forskjellige typer prydgress er bare noen av plantene som bugner over i de stilige plantekassene. Det er også tradisjonelle sommerblomster som georginer og pelargonier, lavendel, tomatplanter og ikke minst flere forskjellige sorter urter.

I krukken til høyre på bildet har de plantet lammeøre, en staude som betyr noe spesielt for Trond og Yngvar.
I krukken til høyre på bildet har de plantet lammeøre, en staude som betyr noe spesielt for Trond og Yngvar.

I en av kassene har de plantet stauden lammeøre (Stachys), og det har en spesiell historie.

– Da vi ble sammen, pleide vi å gå tur i Tøyenparken. Da viste jeg Trond lammeøre, forteller Yngvar.

PÅ TIDE MED NYTT PLEDD?
Du finner garantert din favoritt hos Jotex.no
(Annonselenke)

Med så mange plantekasser, blir det mye vanning, særlig i sommer som solen har skint uforståelig mye over Sør-Norge.

– Yngvar tar det som trening, røper Trond.

Et lite hjørne på terrassen har Trond fått bruke til planter og krukker som egentlig ikke "passer" helt.
Et lite hjørne på terrassen har Trond fått bruke til planter og krukker som egentlig ikke «passer» helt. Legg merke til det lille juletreet.
Tips til planting i høyden

• Bruk store krukker eller kasser. Dette gjør at det er lettere å unngå at plantene tørker ut. Planter du flerårige planter som du planlegger å overvintre, er det spesielt viktig at de har nok jord rundt røttene.

• Pass på at krukkene du kjøper er frostsikre, det vil si at de ikke sprenges i stykker av is og kulde.

• Bruk god, næringsrik jord i krukkene. For eksempel spesiallaget krukkejord, som ofte inneholder leire, noe som gjør at de holder bedre på fuktigheten. Ikke bruk opp igjen jord fra i fjor, den er utarmet for næringsstoffer.

• Er det viktig for deg at plantene overlever vinteren, velg sorter som er en klimasone eller to mer hardføre enn om du skulle plantet i hagen. Bor du for eksempel i sone H3, plant H4 eller H5 i krukkene.

De store betongkassene fra Indoor Outdoor har plass til mye jord og gjør at planter kan overvintre på takterrassen.
De store betongkassene fra Indoor Outdoor har plass til mye jord og gjør at planter kan overvintre på takterrassen.

• Etter hvert som plantene i krukkene blir større med utviklet rotsystem, kan det hende de må omplantes i en større krukke, eller ut i hagen. Husk at du kan gi bort planter som er blitt for store for terrassen til noen som har bedre plass!

• Det kan være værhardt i høyden. Sørg for å beskytte sårbare planter med levegg eller sett dem på det luneste stedet. Noen sorter tåler vind bedre enn andre.

• Hvis du reiser på ferie og er borte mer enn noen dager, få noen til å vanne for deg. Det finnes også automatiske vanningssystemer for krukker.

• Husk å gjødsle, ikke bare vanne. Flytende næring som du blander i vannet er fint, eller du kan bruke langtidsvirkende krukkegjødsel.

• Bruk uteplassen, ikke bare plant på den. Sørg for å ha en hyggelig sitteplass der du kan nyte ”hagen” din.

Fra takterrassen er det utsikt mot store deler av Oslo.
Fra takterrassen er det utsikt mot store deler av Oslo.
Til høsten har Trond og Yngvar tenkt å legge løk i krukker.
Til høsten har Trond og Yngvar tenkt å legge løk i krukker.
Støtt oss med 10,- hvis du likte artikkelen
Vi som lager Spirea.no er veldig glade for at du er på besøk. Vår plan er å lage mange nye og lærerike artikler for deg i tiden fremover. Hvis du kan Vippse oss en slant for å vise at du støtter opp om arbeidet vi gjør, blir vi kjempeglade!

Spirea.no sitt Vipps-nummer er:

5 7 1 8 9 8

Velg “Kjøp og betal” i appen. Da blir du en del av Spirea-familien. Jippi!