Når du først driver og griller og styrer ute i hagen, hvorfor ikke flytte hele matlagingen ut? Øystein laget et praktisk utekjøkken av en kjøkkenbenk-modul fra Ikea.
Det er ikke noe problem å bruke like mye penger på et utekjøkken som på et innekjøkken.
Men det er også fullt mulig å få et fullt funksjonelt og praktisk matlagningssted i hagen eller på terrassen til en mye lavere pris.
LES OGSÅ: Slik laget vi vårt eget utekjøkken med IKEA-produkter for 1.637,-
Øystein Gundersen har hytte i Solvang hagekoloni på Tåsen i Oslo, der han bor fast halve året. Under de 80 år gamle epletrærne har han fått plass til en hyggelig uteplass med spisebord og en liten kjøkkenkrok.
Innekjøkken ble utekjøkken
– Dette er rett og slett et standard Ikea-kjøkken, egentlig beregnet til innebruk, men det fungerer helt fint ute, forteller Øystein.
Prisen på kjøkkenet var noen få tusenlapper, og det var ikke noen stor jobb å få montert den heller. I bakkant har Øystein fått en snekker til å lage en levegg i impregnert tre. Gulvet er rett og slett steinheller.
Utekjøkkenet består av en kjøkkenbenk med vaskekum, som er tilkoblet kaldt vann med en hageslange. Når han skal lage mat, tar eieren ut to kokeplater, også fra Ikea, og får strøm via en skjøteledning. Vanskeligere trenger det ikke å gjøres.
Beskyttes med grilltrekk
– Jeg lar utekjøkkenet stå ute hele året, men har kjøpt et grilltrekk som jeg trekker over om vinteren, forteller Øystein, og legger til at han naturligvis også stenger av vannet samtidig som han pakker inn kjøkkenet.
Og apropos grill: Hagekolonisten har stor sans for ”dingser”, så i stedet for en vanlig gass- eller kulegrill har han kjøpt en råstilig designer-kullgrill fra Eva Solo.Den kostet mer enn utekjøkkenet, veiledende pris er 10.999 kroner.
Hva trenger du?
Grillen er et naturlig midtpunkt i et utekjøkken, og mange velger i dag gassgrill. De største og dyreste grillene fra for eksempel Weber, er et utekjøkken i seg selv, med kokeplater og benkeplass i tillegg til grillflatene.
Dyrker du mye egne grønnsaker i hagen, er det veldig kjekt å ha en vask. Da kan du for eksempel ta opp potetene, vaske dem og legge dem rett i kjelen, uten at du trenger å ta av deg skoene. De fleste nøyer seg som Øystein med kaldt vann i kranen på utekjøkkenet, og det er en smal sak å fikse hvis du har en utekran. Vil du stå ute og vaske opp, og dermed ønsker varmtvann, må du nok få hjelp av en kyndig rørlegger.
Ellers er det praktisk med litt benkeplass til å stå og jobbe, og pass på at dette er stødig og i en behagelig arbeidshøyde. Kokeplater til grønnsaker og poteter er lurt hvis du ikke har det på grillen. Og kanskje også en kompostbinge i nærheten til å legge vekk avkapp fra grønnsaker og frukt. Mer trengs egentlig ikke.
Bygg utekjøkkenet selv
Er du litt nevenyttig, er det ikke noen stor utfordring å bygge ditt eget utekjøkken. Hvis du for eksempel har en gammel kjøkkenbenk med vask som ikke brukes lenger, kan denne monteres opp i tilknytning til grillen. Eller du kan mure eller snekre ditt eget utekjøkken der du bygger inne grillen, kreativiteten kjenner ingen grenser.
Må du byggemelde?
I utgangspunktet trenger ikke et utekjøkken å byggemeldes, men hvis du har utepeis i tilknytning til dette, er det noen regler du må følge. En utepeis av normal størrelse regnes ikke som et byggverk, men du må overholde brannbestemmelsene. Disse sier at skorsteinsmunningen må være plassert minst tre meter fra brennbar husvegg. Av sikkerhetsmessige grunner bør heller ikke grillen plasseres for tett inntil veggen.
Det er heller ikke noe formelt krav om å sende nabovarsel, men det lønner seg å informere naboer og gjenboere som kan bli berørt av røyk og lukt.
Rolls Royce-variantene
Det er som nevnt innledningsvis fullt mulig å få kjøpt utekjøkken til både fem- og seks-sifrede beløp. Og skal du ha noe som kan stå ute hele året, og ikke må pakkes vekk, trenger du også solide løsninger.
I ”Rolls Royce”-klassen finner vi for eksempel utekjøkkenløsningene fra Bull, som markedsføres i Norge av Sundance. Her er det ikke bare grill og vask, men også kjøleskap, oppbevaringsplass og andre finesser. Det dyreste de har koster 189.000 kroner. Men da er det til gjengjeld livstidsgaranti på de fleste delene.
Weber har blant mange ord på seg for å lage de aller beste gassgrillene, og er du blant dem som aldri kan få stor nok grill, har de løsningen for deg: Summit grillsenter er et gedigent utekjøkken i rustfritt stål, med gassgrill med hele seks brennere, sidebluss, røykboks, søppelbøtte og isboks, blant annet. Prisen er rundt 60.000 kroner, men da er det i hvert fall ingen som skryter av å ha større grill enn deg.