Nå kan du så frø direkte ut i hagen

Rakk du ikke å så inne tidligere i vår? Fortvil ikke, du har fortsatt god tid til å så mange forskjellige blomster og grønnsaker rett ut i hagen.

«Eksotiske» vekster som tomater, agurk og paprika må sås innendørs for å rekke å bli ferdige i løpet av den korte, norske vekstsesongen. Men heldigvis finnes det mange sorter, både blomster og grønnsaker, som kan sås direkte ut i hagen i mai-juni.

Ringblomster, kornblomster og blomkarse er tre eksempler på sommerblomster som er godt tilpasset det norske klimaet. Alle disse kan du så direkte ut der du vil ha dem når temperaturen ute begynner å bli levelig, og jorda tilsvarende varm.

Sår du i mai, vil du i hvert fall få blomstring i juli. Som alltid er det vanskelig å si helt eksakt hva som er riktig tidspunkt og hvor lang tid det tar før du får blomster; det kommer veldig an på været.

Ringblomster er enkle planter å lykkes med fra frø.
Ringblomster er enkle planter å lykkes med fra frø.

OBS: Du kan faktisk også så blomsterfrø om høsten hvis du vil ha dem til å blomstre ekstra tidlig om våren. Vi gjorde det et år, synes ikke det var noen kjempesuksess, da det var en mild høst og spirene ble alt for store før vinteren. Det ble egentlig ikke noe tidligere blomstring.

Rotgrønnsaker

«Typisk norske» grønnsaker som gulrøtter, reddiker og kål kan du også så direkte. Eller rettere sagt, du må, da de ikke tåler å bli plantet om.

Salat og spinat er det aller enkleste hvis du er nybegynner innen såing. Hvis du sår med jevne mellomrom hele sommeren, vil du alltid kunne høste frisk salat. Plukksalat er greiest, det tar bare fire uker fra såing til du kan høste.

Romanosalat er god i cæsarsalaten, og kan gjerne dyrkes i krukker.
Romanosalat er god i cæsarsalaten, og kan gjerne dyrkes i krukker.

Hvis du som oss har brunsnegler i hagen, er det lurt å så salat i krukker eller kasser, da slipper du at de slimete hagebeboerne spiser opp alt før du så mye som får tent på grillen.

Les også: Derfor skal du dyrke salat i krukker

Følg «bruksanvisningen»

De fleste frø selges i en pakning der det står en anvisning om såtidspunkt, hvor dypt frøene skal sås, etc. Når du bestiller frø på nett er det ikke sikkert det følger med en veldig detaljert anvisning, men da kan du som regel finne denne informasjonen på nettsiden til nettbutikken.

Les hva som står på pakningen før du kjøper frø.
Les hva som står på pakningen før du kjøper frø.

Det er alltid lurt å lese bruksanvisningen på forhånd, dette gjelder også for frø. Helst allerede før du kjøper frøene. Det er for eksempel for sent å så tomater i mai, og for tidlig å så gulrøtter i mars.

Så på friland:

  1. Spa opp jorda slik at den blir løs, bruk eventuelt en jordfreser. Jevn ut slik at det blir en ganske flat overflate.
  2. Sørg for at jorda er fuktig der du skal så.
  3. Så frøene: Store frø kan du så 1 og 1, og dytte ned i jorda. Mindre frø dekker du med litt jord etter at du har fordelt dem utover. Veldig små frø trenger ikke å dekkes. Du kan så fritt utover, eller i rekker. Er det ugress i jorda er det en fordel å så i rekker ift luking.
  4. Hold jorda fuktig til frøene har spiret. Hvis det ikke regner, vann litt hver dag.

Les også: Her kan du bestille frø på nett