7 vårblomstrende stauder som trives over hele Norge

Vil du glede humlene og deg selv bør du plante noen vårblomstrende stauder i hagen din. Her er noen hardføre og pene sorter vi anbefaler.

Definisjonen på en stauder er en «flerårig plante med urteaktig vekst». Det vil i de fleste tilfeller bety at det er planter som visner helt tilbake om høsten og kommer opp med nye skudd fra rota neste år.

Når vårsola omsider kommer, vil vi gjerne ha noe vakkert og fargerikt som blomstrer i bedene. Vårblomstrende stauder er gjerne ikke de mest prangende, men de er utrolig kjærkomne. Mens det senere på sommeren er mye som konkurrerer om oppmerksomheten, kommer de tidligste staudene i blomst mens det ellers er bare svart jord og visne blader fra i fjor på de andre plantene.

Det er dessuten viktig for insektene at de har noen blomster å samle nektar fra gjennom hele sesongen. 

Vil du ha mer glede av hagen din? Bli abonnent på Hageguiden – og få tilgang til en hageskole i 12 deler + et helt nytt norsk hageblad. Les mer og bestill på Hageguiden 
Hvit lungeurt har yndige, små blomster som kommer tidlig om våren.
Hvit lungeurt har yndige, små blomster som kommer tidlig om våren.

Lungeurt

Lungeurt (Pulmonaria) finnes i mange ulike varianter og farger, blant annet flekklungeurt, legelungeurt, rød lungeurt og hybrider av disse. Den er kjent som en gammel legeplante, derav navnet, og ble på 1100-tallet anbefalt som middel mot lungesykdommer.

Etter at blomstringen er over kan du glede deg over bladverket. Klipper du det ned, kommer det igjen med nye, friske blader.
Etter at blomstringen er over kan du glede deg over bladverket. Klipper du det ned, kommer det igjen med nye, friske blader.

Alle sortene av lungeurt er hardføre, de fleste til H8, og trives i fuktig jord med litt skygge. I praksis kan lungeurt trives hvor som helst i Norge. Vår lungeurt har hvite blomster fra begynnelsen av mai, og i tillegg veldig stilige, flekkete blader. Når blomstene er avblomstret kan du med fordel klippe ned bladene, da kommer de nye flotte blader og noen ganger også en runde til med blomster.

Denne akeleien er en hybrid som blomstrer i mai.
Denne akeleien er en hybrid som blomstrer i mai.

Akeleier

Akeleie (Aquilegia) er en virkelig klassiker i norske hager. De opprinnelige akeleiene er blå, men i dag finnes det en hel del hybrider som er både gule, hvite og røde. Det er også en viss forskjell på blomstringstiden fra sort til sort, men de fleste akeleier blomstrer fra et stykke uti mai.

Akeleier er også blant de mest hardføre staudene vi har, de fleste sortene er herdige til H8 og trives i både sol og skygge. Jorda skal helst være kalkholdig.

Knall rosa hageprimula kommer så fort vårsola begynner å varme.
Knall rosa hageprimula kommer så fort vårsola begynner å varme.

Hageprimula

Primula (nøkleblom) er en virkelig fargeklatt i staudebedet. Med sine friske, grønne blader og fargesterke blomstring er dette manges staudefavoritt. Vi har en navnsort som heter «Margit», og den blomstrer trofast fra begynnelsen av mai hvert eneste år. Den er hardfør til klimasone H6, og trives i både full sol og halvskygge. Ellers finnes primula i nær sagt alle farger: Gule, hvite, røde og rosa.

"Margit" er en vakker primula som tåler å stå i litt skygge.
«Margit» er en vakker primula som tåler å stå i litt skygge.

Aurikler

Aurikkelen er en spontan krysning mellom de to alpeplantene den gule Primula auricula og den fiolette Primula hirsuta. Denne krysningen ble funnet i nærheten av Innsbruck i 1576, og ble utgangspunktet for nye krysninger og den store aurikelkulturen som etter hvert oppstod, spesielt i Belgia og England.

Aurikkel er en variant av primula som er spesielt populær i Nord-Norge.
Aurikkel er en variant av primula som er spesielt populær i Nord-Norge.

Aurikkel er en typisk «oldemorsstaude» som finnes i veldig mange gamle hager. Spesielt i Nord-Norge har interessen for aurikler vært veldig stor, og det finnes over 80 sorter samlet i Tradisjonshagen i Tromsø.

Aurikler blomstrer i mai-juni, og er hardføre, nøysomme planter som trives i vanlig hagejord på voksested med sol eller halvskygge.

Løytnantshjerte

En klassiker i staudebedet, og en plante som gjør mye av seg fra begynnelsen av mai til uti juni. Hos oss blir løytnantshjerte nesten som en busk, så den bør plantes sånn at den har litt plass rundt seg, ellers tar den nuven av naboene i bedet. Etterhvert blir bladverket litt pjuskete, da pleier vi å klippe den helt ned.

Les mer om løytnantshjerte i denne artikkelen
Hagepute passer utmerket i steinbedet.
Hagepute passer utmerket i steinbedet.

Hagepute

Har du et steinbed eller for eksempel en mur du ønsker å dekke til, er hagepute (Aubrieta) et godt valg. Den danner et teppe av små, blå blomster som brer seg utover med blomstring i mai-juni. Trenger et solrikt voksested og godt drenert jord. Hardfør til H7.

Vårkjæreminne er en av få stauder som blomstrer fint selv om den står i skyggen.
Vårkjæreminne er en av få stauder som blomstrer fint selv om den står i skyggen.

Vårkjæreminne

Vårkjæreminne (Omphalodes verna) passer glimrende som bunndekke på et sted i hagen med litt skygge. Vår står i halvskygge, og trives bra. Etter blomstringen har du glede av det flotte, grønne bladverket. Blomstene minner om forglemmegei. Men obs: Planten sprer seg lett, og kan forvilles.

Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no
Et teppe av vårkjæreminne blir en fin bunndekker.
Et teppe av vårkjæreminne blir en fin bunndekker.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut