Utebursdag – superpopulært for barna

Da Andreas fylte 12 år, inviterte han hele klassen på utebursdag i Østmarka. Det ble en kjempehyggelig dag for alle.

Selv om dagens barn og unge har tilgang til alle mulige dataspill og digitale dingser, er det ingen ting som slår det å kunne få lov til å herje fritt ute i noen timer. I kveld er det 13 gutter som sovner godt, etter å ha tent bål, trukket tau, spilt fotball og klatret i «fjellet» på Andreas sin bursdagsfest.

Vår erfaring er at det ikke er nødvendig å gjøre så mye for å aktivisere barna når de er ute. Mange er ikke vant med å være så mye på tur, og synes det er mer enn spennende nok bare å utforske området.

Gutter har også en egen evne til å finne på egne leker som ofte involverer pinner i ulike størrelser…

Det er sånt de ikke får lov til hjemme eller på skolen, men når vi har utebursdag har vi ingen regler for sånt. En av gjestene hadde til og med seg egen pinne hjemmefra fordi han synes nettopp «pinnelek» er det morsomste.

Moderne vikinger: Interessant for de voksne å se hva som skjer når 13 gutter finner seg hver sin pinne og for en kort stund blir riddere, vikinger eller ninjaer!
MODERNE VIKINGER: Interessant for de voksne å se hva som skjer når 13 gutter finner seg hver sin pinne og for en kort stund blir riddere, vikinger eller ninjaer!

Omdiskutert tema

Det å arrangere bursdagsselskap for barnas venner, er noe som ofte skaffer foreldrene hodebry. For selv om dette er noe som varer bare to-tre timer én gang i året, er det et tema som diskuteres heftig blant foreldre, på skolen og i barnehagen.

For skal man invitere hele klassen? Bare guttene/jentene? Eller bare de som barnet liker best å være sammen med? Skal bursdagen være hjemme, eller et annet sted? Hvilket tema skal bursdagen ha? Hvem skal lage kaken? Hvor mye skal bursdagsgavene koste?

I dag velger mange å «sette bort» bursdagsfeiringen til kommersielle aktører, for eksempel lekeland, gocartbaner eller bowling. Det er på mange måter en praktisk og morsom løsning som barna liker veldig godt. Du betaler en viss sum pr barn, og bursdagsstedet ordner med både mat og underholdning for gjestene. Du trenger heller ikke å tenke på om du har plass nok til alle, eller å pynte og gjøre i stand hjemme.

Drakamp: De fleste gutter liker å konkurrere. Tautrekking er en morsom bursdagslek. Og gratis.
DRAKAMP: De fleste gutter liker å konkurrere. Tautrekking er en morsom bursdagslek. Og gratis.

Dyrest er ikke best

Problemet med å ha bursdag på lekeland, bowling, gocart etc, er at det er veldig dyrt. Det koster gjerne 200-300 kroner per bursdagsgjest, og da er det bare å regne selv.

Våre gutter har også fått ha bursdag på lekeland, én gang hver. Men det er ikke de bursdagene de husker best. For det er nemlig ikke sånn at en bursdag må koste masse penger for å være morsom. Snarere tvert i mot. I en tid da alle har vært x antall ganger på «lekelandbursdag» er det nesten mer eksotisk å bli invitert hjem til vennene på bursdag.

I klassen til Andreas er det 23 elever, 22 av dem er gutter. Vi synes antallet barn gjør at det er uaktuelt å holde bursdag for hele klassen hjemme. Vi har holdt selskaper for opptil 10-12 gutter, og har erfart at det ikke blir hyggelig for noen om det er alt for mange samlet på et lite areal. Det blir bare skriking og herjing, og med gutter også krangling og slåssing.

Leirbålet: Det å tenne bål er noe som skaper stemning, og barna synes det er spennende å steke sine egne pinnebrød.
LEIRBÅLET: Det å tenne bål er noe som skaper stemning, og barna synes det er spennende å steke sine egne pinnebrød.

«Villmarksbursdag»

I år som i fjor valgte vi derfor å arrangere hele bursdagen utendørs. Hele klassen var invitert. Vi tok med oss grill, mat og drikke, engangskopper og litt ved, og slo leir ved en fast bålplass ved Skraperudtjern i Østmarka. Det er bare et par hundre meter å gå fra bilen, men ligger helt skjermet til og det føles som du er midt ute i villmarka. Ok, Lars Monsen hadde nok ikke kalt det villmark, men vilt nok for oss. Og Østmarka-ulvene lusket nok rundt i nærheten.

Det er ikke alltid så varmt i april, det var det heller ikke i dag, men alle hadde fått beskjed om å kle seg for å være ute, og ingen frøs. Etter å ha grillet pølser, tente vi opp bål der barna fikk grille pinnebrød og marsmallows.

Lekeplassen: I Østmarka finnes ingen HMS-regler og EU-godkjente rusjebaner...
LEKEPLASSEN: I Østmarka finnes ingen HMS-regler og EU-godkjente rusjebaner…

«Sykt gøy»

Av rekvisitter til underholdning hadde vi med to ting: Et langt tau og en fotball. Vi delte inn i to lag og lot dem trekke. Det syntes de var kjempegøy. Så spilte de fotball en stund, før hele gjengen fant ut at de skulle utforske bekken og «kysten» (altså tjernet). Ingen slo seg, ingen kranglet, ingen kjedet seg. Alle ble møkkete. Vi så noen buormer.

Tre timer gikk unna i en fei, og alle var enige om at de hadde hatt en «sykt gøy bursdag».

Prisen for dette var rundt 500 kroner til mat, drikke og grillkull. Forberedelsene besto i at vi bakte muffins og lagde pinnebrøddeig, samt at vi rigget oss til på bursdagsstedet en times tid før gjestene kom.

Pinnebrød: Hvetemel, bakepulver, salt og vann er alt som trengs for å lage pinnebrøddeig.
PINNEBRØD: Hvetemel, bakepulver, salt og vann er alt som trengs for å lage pinnebrøddeig.

Så vår konklusjon er at Rema 1000s slagord «Det enkle er ofte det beste» også gjelder for barnebursdager. Hvis du ikke vil eller kan invitere 10-20 unger hjem, ha bursdagen ute! Det synes alle er gøy.

Barn bryr seg ikke om kunstferdig dekorerte kaker, bursdagsrom pyntet til et spesielt tema eller hvor fint bordet er dekket på. I hvert fall ikke gutter. Det er mødre som bryr seg om sånt.

Stående buffet: Ute i skogen er det ikke så nøye med bordskikk og faste plasser.
STÅENDE BUFFET: Ute i skogen er det ikke så nøye med bordskikk og faste plasser.

Det barn i dag liker best er å kunne få lov til å leke fritt uten at det er voksne som står over dem og forteller om sikkerhetsregler og hva som ikke er lov. Da lar de mobilene ligge i jakkelomma, organiserer seg selv og har det «sykt gøy».

Og tenk litt på det; hvor ofte er det barn i dag får lov til å gjøre sånt? Nesten alt de driver med er voksenstyrt, fra skole til fritidsaktiviteter, og hjemme er det masse ting som avleder oppmerksomheten. Hvorfor ikke bruke anledningen til å gjøre bursdagen til en frilek-arena, der barna for en gangs skyld kan få gjøre som de vil? 

Du trenger ikke å være en dreven friluftselsker for å arrangere utebursdag. Dra til en park, en fotballbane eller et skogholt i nærheten. Fyr opp grillen eller ta med pølser på termos. Gi barna hver sin muffins i hånda. Resten ordner seg selv. Det trenger ikke å være mer komplisert enn det.

Vinnerlaget: Disse gutta klarte å organisere seg best, og vant tautrekkingen.
VINNERLAGET: Disse gutta klarte å organisere seg best, og vant tautrekkingen.

Det med økonomi er også et viktig poeng for oss: Alle har ikke råd til å betale flere tusen kroner for at barnet skal få ha fest for vennene sine. Vi har for så vidt råd, men vi velger likevel å ikke gjøre. Av flere årsaker: Vi synes ikke det er verdt pengene. Men ikke minst fordi vi ikke ønsker å bidra til ytterligere press mot de foreldrene som faktisk ikke har råd. Vi synes ikke foreldre skal behøve å spise nudler i månedsvis for å spare til barnas bursdagsselskap.

Desserten: Barna grillet sin egen dessert, i form av marsmallows.
SMOKING SWEET:  Barna grillet sin egen dessert, i form av marsmallows.
Ikke sterke nok: Ganske vanskelig å trekke tau, oppdaget denne glade gjengen.
IKKE STERKE NOK: Ganske vanskelig å trekke tau, oppdaget denne glade gjengen.
Ta med hjemmefra: Det er greit å ha med litt ved hjemmefra, da det ikke alltid er så lett å finne egnet brensel i nærheten bålplassen.
TA MED SELV: Det er greit å ha med litt ved hjemmefra, da det ikke alltid er så lett å finne egnet brensel i nærheten bålplassen.
Bursdagsgutten: 12-åringen Andreas (til venstre) hadde en topp dag sammen med vennene sine.
BURSDAGSGUTTEN:  12-åringen Andreas (til venstre) hadde en topp dag sammen med vennene sine.
Forberedelser: Vi hadde med vår egen tønnegrill som vi fyrte opp en stund før bursdagsgjestene kom.
FORBEREDELSER: Vi hadde med vår egen tønnegrill som vi fyrte opp en stund før bursdagsgjestene kom.
Hovedretten: Pølser med bacon falt i smak.
HOVEDRETTEN: Pølser med bacon falt i smak.
Kaffekjerring: Mamma Bjørnhild kokte kaffe over bålet (og smeltet samtidig plasten på håndtaket på kjelen).
KAFFEKJERRING: Mamma Bjørnhild kokte kaffe over bålet (og smeltet samtidig plasten på håndtaket på kjelen).
Buormer: På vei til leirplassen oppdaget vi noen buormer som lå og solte seg. De er ikke giftige.
NYSGJERRIGE:  På vei til leirplassen oppdaget vi noen buormer som lå og solte seg. De er ikke giftige.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut