Kald april, men våren er på vei!

Da vi sto opp i dag viste termometeret +4 grader. Med sur vind og regn i tillegg frister det ikke til uteliv. Vi tok oss likevel en tur ut og fant noen vårtegn i vår egen og andre hager.

De små løkblomstene er vanligvis de første som kommer opp av jorda om våren.

Snøklokkene har allerede blomstret en stund, og den siste uken har både krokus og scilla (russeblåstjerne) tittet frem både her og der.

I andre hager som har tidligere vår enn hos oss har vi sett påskeliljer, våriris og svibler i full blomst allerede.

- Innhold fra Spirea.no -
Denne løytnantshjerteplanten har klart vinteren bra.
Denne løytnantshjerteplanten har klart vinteren bra.

Så det er ingen tvil om at våren er på vei. Tulipan- og alliumbladene er på vei opp, det samme gjelder flere av staudene i hagen vår. Løytnantshjerte og lungeurt (Pulmonaria) er blant de tidligste vi har, og der har nyskuddene begynt å komme.

Tips: Ugresset kommer like tidlig som hageplantene, og det er lurt å begynne å luke allerede nå. Nå som det er fuktig i bakken er det også lettere å få opp hele rotsystemet. En liten innsats nå, sparer deg for masse jobb senere.

Allium er på vei, men blomstrer vanligvis ikke før i slutten av mai.
Allium er på vei, men blomstrer vanligvis ikke før i slutten av mai.

Hvis du vil legge grunnlaget for en flott løkblomstring også neste år, kan du gjødsle med litt beinmel. Da får løkene litt mer «mat» og kan lagre næring slik at det blir blomster og ikke bare blader. Er løkene for små blir det nemlig ofte bare blader, ikke blomster.

Blåveisen blomstrer også nå. Vi har dessverre ikke blåveis i hagen, men har fått noen bilder fra Elverum, der den står i full blomst. I hagen til Knut Fjeld vokser både blå, rosa og hvit blåveis. Årsaken til at fargen er forskjellig kan visstnok både skyldes genetiske variasjoner, og det kan være på grunn av vokseforholdene. Siden alle står i samme hage, er det nok i dette tilfellet genene som spiller inn. Pent er det i hvert fall!

Fargen er forskjellig, men begge disse er blåveis. Foto: Knut Fjeld
Fargen er forskjellig, men begge disse er blåveis. Foto: Knut Fjeld
Rosa blåveis i en hage i Elverum. Foto: Siri Emilsen
Rosa blåveis i en hage i Elverum. Foto: Siri Emilsen