Juleroser og påskeklokker i vårkrukkene

Det danske gartneriet Spiren var som vanlig på Hagemessen på Lillestrøm i helgen. Vi kjøpte tre kjempelekre Helleborus som har fått plass i krukker på terrassen.

I Norge kalles alle typer Helleborus for juleroser, men dette er egentlig et ganske misvisende navn. I Danmark kalles Helleborus niger for julerose, siden den blomstrer til jul der. De fleste steder i Norge begynner ikke Helleborus niger å blomstre før i mars-april, litt avhengig av hvor hard vinteren har vært.

Vi falt for denne doble varianten av Helleborus orientalis.
Vi falt for denne doble varianten av Helleborus orientalis.

Helleborus orientalis kaller danskene for påskeklokker, og det synes vi at de burde hete på norsk også. For de blomstrer jo til påske!

Da vi var innom Hagemessen på fredag, kjøpte vi med oss to stykk Helleborus orientalis og en Helleborus niger. Foreløpig har vi plantet dem i krukker som står på terrassen, men senere skal vi plante dem ut i et bed i hagen.

Vår bloggkollega Anne i Moseplassen har mye erfaring med Helleborus, og sier at de ikke er så krevende planter å lykkes med. De vil stå i vanlig hagejord, ikke ha det for vått om vinteren, og trives best i sol-halvskygge. Noen av sortene er hardføre til H5, så dette er en plante du kan lykkes med i hvert fall de fleste steder langs kysten i Norge.

Dette er en Helleborus niger, men i Norge blomstrer den sjelden til jul.
Dette er en Helleborus niger, men i Norge blomstrer den sjelden til jul.

Det er også populært å bruke julerose som nettopp en juleplante innendørs, men dette er ikke så veldig lett å lykkes med, er vår erfaring. Hvis du skal ha den som potteplante, bør den i hvert fall stå på trappa.

Vi har også en annen Helleborus orientalis fra før, men den har ikke begynt å blomstre ennå, så vi er rett og slett litt usikre på om den har klart seg gjennom vinteren. Vi håper det, for den var veldig fin i fjor!

Vi har uansett stor tro på nyanskaffelsene, for maken til lekre blomster er det lenge siden vi har sett!

Dobbel Helleborus orientalis i full blomst.
Dobbel Helleborus orientalis i full blomst.

2016_04_17_1236

2016_04_17_1248

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.