Lag din egen hageplan på skjermen

God planlegging er viktig for å få et godt resultat i hagen. Til dette kan det være god hjelp i et digitalt tegneprogram.

Tenk deg at du skal legge ny parkett i stua. Ville du kjøpt med deg «sånn cirka» så mange pakker med plank du trengte, eller ville du målt opp nøyaktig hvor mange kvadratmeter stua var? Du ville målt, ja.

Det samme prinsippet gjelder egentlig også når du skal planlegge hagen. Det er veldig greit å vite på forhånd hvor store mengder du  trenger av det ene og det andre, hvis ikke blir det fort for lite av noe og for mye av noe annet.

Dette kan du unngå ved å lage en tegning eller hageplan med riktige mål. Det kan du få en hagedesigner eller landskapsarkitekt til å lage, da blir det selvfølgelig aller mest nøyaktig. Men det er også mulig å få laget en ganske god hageplan selv ved hjelp av programmer du laster ned fra nett.

Vi i Spirea.no har prøvd et program som heter Garden Planner 3 – det er usedvanlig enkelt å bruke og du kan teste ut en prøveversjon gratis i 15 dager. Fullversjonen koster 24 amerikanske dollar, altså drøyt 150 kroner. Med dette programmet får du en to-dimensjonal «sett-ovenfra»-skisse, der du kan sette inn planter, plen, stier, hagemøbler etc.

På denne siden kan du laste ned programmet Garden Planner 3

Det finnes også en onlineversjon der du kan teste ut Garden Planner uten å laste ned et eget program

Se utgiverens egen demonstrasjonsvideo under:

Det er veldig enkelt å «ommøblere» og flytte rundt på ting, hvis du er usikker på hvilken løsning som er den beste for din hage. Når du er ferdig, kan du lagre hele tegningen som et bilde, printe ut og ta med når du skal i hagesenteret og handle. Det er mye lettere for de ansatte å gi kvalifiserte råd når de vet hvordan du ønsker at hagen din skal se ut.

NB: For å få lagret hagetegning som et bilde må du betale for fullversjonen av programmet, men prøveversjonen funker fint hvis du bare skal prøve deg litt frem.

Lettere å regne ut materialbruk

Med en hageplan som dette, vil du få et godt bilde av alle to-dimensjonale størrelser. For eksempel hvor mye ferdigplen du trenger, hvor mange planter, hvor mye belegningsstein, og så videre. Ut fra dette kan du også regne ut cirka hvor mye fyllmasse du trenger, som jord eller subbus.

Et annet program for generell hageplanlegging er et program fra Edraw: Simple Garden Design software. Dette har vi ikke prøvd selv, men det fungerer omtrent på samme måte som Garden Planner. Du kan tegne opp hagen og sette inn i ulike elementene du ønsker å ha i hagen. Det er gratis å laste ned.

3D-programmer

Er du typen som ønsker å gå mer vitenskapelig til verks, finnes det andre programmer som lar deg lage tredimensjonale modeller. Google Sketchup er et gratis-program du kan bruke til designe både hus og hage, og kan lastes ned her. Vi har prøvd Google Sketchup, og det er ingen tvil om at dette er et program med veldig mange nyttige funksjoner, men du må beregne litt tid på å sette deg inn i hvordan du bruker det. Mens Garden Planner er veldig intuitivt å bruke, forutsetter Google Sketchup litt mer erfaring med denne type programmer for å ha fullt utbytte av det.

Profesjonelle landskapsarkitekter bruker et program som heter AutoCAD, men dette koster mange tusen å kjøpe og er heller ikke noe som en hvilken som helst amatør klarer å bruke.

Program for grønnsakhagen

Er du typen som liker å ha «stramt geledd» i grønnsakshagen? Da finnes det en rekke dataprogrammer og nettbaserte hjelpemidler som hjelper deg å holder kontroll på hvor du har satt gulrøtter, spinat og reddiker.

På en nettside for «selvberging», Theselfsufficientliving.com, anbefaler de 7 ulike digitale planleggere for grønnsakhager. Flere av dem fungerer også som en hagedagbok, hvilket er veldig nyttig når du driver med dyrking av grønnsaker. Det er ikke så lett å huske fra år til år hva som ble vellykket og ikke, og hva de beste sortene heter.