Grønne tomater i april? Er det mulig!

Det vokser og gror i pottene våre om dagen. Vi gjorde store øyne da vi oppdaget to små, grønne tomater for noen dager siden. Tomater i begynnelsen av april, hvordan er det mulig?

Neida, det er ikke så utrolig som det høres ut. Tomatene vokser på en tomatplante som ble kjøpt på Plantasjen for 4 uker siden. Da var planten ganske liten, men den begynte å blomstre kort tid etter at den kom hjem til oss. Det står ikke noe på etiketten om hvilken sort det er, bare «tomat».

Allerede helt i begynnelsen av april har denne tomatplanten fått to små, grønne tomater.
Allerede helt i begynnelsen av april har denne tomatplanten fått to små, grønne tomater.

Trolig er dette en dvergsort, som i tillegg er behandlet med veksthemmere, slik at den skal gi avling veldig tidlig. Det er høyst tvilsomt at dette kommer til å bli den planten som gir oss flest tomater i år. Den er nå kanskje 20 cm høy, og den blir sannsynligvis ikke stort høyere heller.

Les også:

Velg riktig tomatsort når du kjøper frø

Verdens dyreste tomater

Tid for ompotting av tomatplantene

Vekstlysene slått av

Det skjer ting også med de andre plantene som vi enten har sådd selv eller plantet som stiklinger nå i vår. For eksempel har både pelargonia og bacopa begynt å blomstre!

Pelargonia til venstre har allerede begynt å blomstre, det samme gjelder bacopa.
Pelargonia til venstre har allerede begynt å blomstre, det samme gjelder bacopa.

Nå som vi har kommet et stykke ut i april har vi pakket bort vekstlysene og flyttet plantene over i vinduskarmen. Alle småplantene vi sådde i begynnelsen av mars har nå blitt plantet over i større potter og ser ut til å klare seg bra. Det at vi ikke lenger bruker vekstlysene handler mest om praktiske årsaker; vi har brukt spisestua som sårom og måtte rydde unna før vi fikk gjester.

Det ser uansett ut til at plantene har hatt optimale forhold så langt i år. Spisestua er det mest ideelle rommet i huset å bruke til å forkultivere småplanter fra frø. Hvis vi ikke har på varme der inne holder temperaturen seg på 15-20 grader, hvilket er helt ideelt for planter som skal vokse i passe fart. Når vi i tillegg pøser på med masse lys, blir veksten veldig bra. Vi har valgt å slå av vekstlysene om natta for å gi en slags døgnrytme, det er ikke noe poeng at plantene skal vokse alt for fort heller.

Les også: Derfor skal du bruke vekstlys når du sår

Vent med å plante ut

Du lurer kanskje på når du kan begynne å plante ting ut? Ikke ennå, i hvert fall. Tomatplanter og andre varmekjære vekster bør ikke settes ut før temperaturen er over 10 grader gjennom hele døgnet. Her hos går det vanligvis greit fra litt uti mai, men i Innlandet og lenger nord er nok 1. juni er mer realistisk dato. Hvis du da ikke har drivhus, da kan du naturligvis starte før. Men obs: Også i drivhuset blir det kaldt om natta, så det kan være lurt å ha en ovn der.

Før du setter ut plantene bør de også herdes, det skal vi skrive om i bloggen litt senere i vår.

Et tips til slutt: Hvis du vil ha noe på terrassen som blomstrer allerede nå, stikk i hagesenteret og kjøp et brett med stemor. De tåler fint å stå ute, også om det kommer en frostnatt eller to.

Les også: Vårens første blomstrende krukker

Én blomsterklase har så langt gitt to små tomater.
Én blomsterklase har så langt gitt to små tomater.
Basilikum dyrket fra frø blir ofte mer robuste planter enn å kjøpe ferdig i hagesenteret, er vår erfaring. Disse ble sådd for 5 uker siden.
Basilikum dyrket fra frø blir ofte mer robuste planter enn å kjøpe ferdig i hagesenteret, er vår erfaring. Disse ble sådd for 5 uker siden.
Gjenbruk av vårløk er et morsomt prosjekt. Vi satte noen "rot-rester" i glass med vann, og da røttene ble 2-3 cm lange plantet vi dem i denne krukka.
Gjenbruk av vårløk er et morsomt prosjekt. Vi satte noen «rot-rester» i glass med vann, og da røttene ble 2-3 cm lange plantet vi dem i denne krukka.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.