Dette holder rådyr borte fra hagen

Det føles unektelig litt eksotisk å få besøk av rådyr i hagen vår her vi bor midt i storbyen Oslo. Men rådyr er dessverre litt for glad i å spise planter som vi gjerne vil ha i fred… Her er våre og lesernes beste tips til hvordan du holder rådyr unna hagen.

For noen år siden la vi ut innlegget «Slik unngår du at rådyr spiser opp hagen din» her på Spirea.no. Dette har vært og er fortsatt tidenes mest populære innlegg, så det er åpenbart at det ikke bare er vi som lurer på dette.

Nå på våren trekker rådyrene ut av skogen og inn i privathagene. De har jo matvett… Line Fredheim Storvik bor i et tettbygd boligfelt på Skedsmokorset, og gjorde store øyne da et flott rådyr plutselig dukket opp i hagen. Foreløpig er det ikke så mye å gnafse på i romerikshagen, så Line gjorde ikke noe annet enn å finne frem kamera og ta bilde.

Familien Storvik på Skedsmokorset hadde for noen dager siden besøk av dette flotte rådyret. Foto: Line Fredheim Storvik
Familien Storvik på Skedsmokorset hadde for noen dager siden besøk av dette flotte rådyret. Foto: Line Fredheim Storvik

Tulipaner er kjent for å være livretten til rådyrene. Så snart bladene er kommet opp av bakken, napper de tak i dem og gnafser i seg hele løken. Da blir det ikke så mye blomstring i bedene.

Frukttrær og roseknopper er andre ting som står på rådyrenes favorittmeny, til fortvilelse for mange hageeiere.

Men det finnes heldigvis noen gode og utprøvde triks som er effektive for å unngå at rådyr spiser opp plantene dine.

Et høyt gjerde: Selv om rådyr er spretne, vil et par meter høyt gjerde være nok til å holde dem hos naboen. Det har i hvert fall funket hos oss, etter at vi fikk satt opp gjerde mellom oss og naboen, har vi ikke sett snurten av et eneste rådyr. Naboen, derimot, har dem stadig på besøk.

Fiberduk/stammebeskytter: Hvis det ikke er ønskelig eller praktisk mulig å sette opp gjerde som er høyt nok til å hindre rådyr-trafikk inn i hagen, er en løsning å forsøke å beskytte de mest utsatte plantene. Dekk til med fiberduk, eller sett på stammebeskytter i plast rundt frukttrær.

Salmiakk, blodmel og oasis er et velprøvd triks til rådyr-skremming.
Salmiakk, blodmel og oasis er et velprøvd triks til rådyr-skremming.

Blodmel: Du tar en blanding av 0,4 dl blodmel, 1 liter vann og en liten skvett salmiakk i en bøtte. Når blandingen har løst seg opp, lar du den trekke inn i biter av oasis. Disse bitene kan du enten henge opp i trær, eller som vi har fått tips om fra en leser; du kan sette dem på grillpinner rundt om i hagen. OBS: Hvis du har hund, bør du henge dem så høyt at de ikke kan nås, hunder blir tiltrukket av lukten av blod. Hvis det regner mye kan du dekke oasisbitene med krukker, så du slipper å skifte ut så ofte. Du må uansett regne med å lage ny blanding og dyppe på nytt et par ganger i måneden. Du får kjøpt både blodmel og oasis i hagesenteret.

Fortynnet tjære på dusjeflaske, som du dusjer på de plantene du vil at rådyrene skal holde seg unna. Tipset har vi fått fra vår leser Turi Gulbrandsen. Dette holder også elgen borte.

Spray gammel parfyme på tulipaner, er tipset fra leser Mette Bogen.

Menneskehår. Du kan spørre frisøren om å få overskuddet, og så legger du noen hårtuster her og der i hagen. Gunvor Jensen har hatt god erfaring med dette i sin kjøkkenhage.

Raspet håndsåpe. Vår leser Greta E. Vekrum har prøvd mange forskjellige triks for å få «rådyr-fred» i hagen. Det hun har funnet ut at fungerer best er å raspe opp vanlig håndsåpe og strø over tulipaner, krokus og andre løkblomster. «Om det er flaks eller såpa vet jeg ikke, men nå har jeg fått beholde blomstene hvert år», sier Greta.

Revira, avskrekkingsmiddel mot hjortevilt. Dette er et produkt som har vært på markedet siden 1997, og mange sier at det virker. Noen sier at det ikke virker også, og vi har ikke prøvd, så vi kan ikke garantere noe som helst. Revira er et granulat som består av brente leirkuler (leca), som du sprer rundt i hagen. Les mer om Revira.

OBS: For alle «lukt-triks» er det dessverre slik at rådyrene gjerne venner seg til lukta etter en stund. Så det som funker ett år, trenger ikke nødvendigvis å virke neste år.

Tulipaner er livretten til rådyrene.
Tulipaner er livretten til rådyrene.

Planter rådyr ikke liker

Ønsker du å kunne leve i fredelig harmoni med rådyrene, kan det også være en løsning å velge plantesorter som rådyrene ikke er så glad i å spise. For eksempel er rådyrene så glad i verken narsisser (påskeliljer) eller allium, slik at dette kan være gode alternativer hvis tulipanene aldri får stå i fred.

Naturhistorisk museum har laget en oversikt over hvilke planter rådyr helst holder seg unna:

OBS: Det at planter er «rådyr-resistente» betyr ikke at rådyrene aldri spiser dem, men at de foretrekker andre ting hvis dette er tilgjengelig.

Likte du denne artikkelen? Hvis du blir abonnent på Hageguiden vil du få flere nyttige hagetips – les mer og bestill på Hageguiden.no
Allium får stort sett stå i fred for gnagerne.
Allium får stort sett stå i fred for gnagerne.