Tid for ompotting av tomatplantene

Vi sådde fire sorter tomatplanter i slutten av mars, og for noen dager siden fikk de større potter og mer jord å vokse i. Dette er viktig for at plantene skal utvikle seg best mulig.

Noen uker etter såing er det på tide å ompotte, eller prikle, tomatplanter over i større potter. Da vi sådde tomatplanter i år brukte vi små potter og engangsglass i plast som vi sådde to og tre frø i hver potte. Det er alltid spennende å se hvor mye som kommer opp av jorda, men blant tomatplantene var faktisk spiringsprosenten hundre!

Hvorfor potte om?

Du lurer kanskje hvorfor du ikke kan så frøene direkte i en stor potte? Dette har flere årsaker. For det første tåler ikke nysådde frø så sterkt gjødslet jord, du må bruke en luftig og «mild» såjord når du sår frø. Denne jorda er ikke så næringsrik, så etter noen få uker må plantene få mer gjødsel.

Dessuten liker heller ikke små planter å få for stor plass rundt røttene, så en for stor potte med en gang er ingen god idé.

Vær forsiktig med røttene når du potter om.
Vær forsiktig med røttene når du potter om.

Når tomatplantene har fått to-fire bladsett kan de derfor plantes over i en større potte med mer næringsrik jord. Ikke bruk den billigste jorda du får tak i, men gjerne en spesialjord for dyrking av grønnsaker eller vanlig plantejord. Du kan bruke en potte som er 0,5-1 liter.

Har du vekstlys kan du fortsette å la plantene stå under det til de har vokst seg for høye, deretter kan de stå i vinduskarmen. Etter 1. april er det lyst nok til at plantene klarer seg uten kunstig lys hvis du ikke har det.

Noen velger å potte om tomat enda en gang før de plasseres i den endelige, store krukken de skal stå i. Da kan du bruke en potte på cirka 5 liter som plantene får stå i til de plantes over i en stor krukke på 15-25 liter. Vi bruker potter på 20 liter til tomatplanter som skal stå ute på terrassen. Såpass stor bør den være for at røttene skal ha nok plass til å utvikle seg, og det ikke skal tørke ut med en gang.

Har du vekstlys kan plantene stå der til de vokser ut av det.stå under de
Har du vekstlys kan plantene stå der til de vokser ut av det.

Spesielt for ampeltomater

Tidligere år har vi ikke tenkt så mye over hvilke sorter tomater vi har sådd, men egentlig bare gått etter bildet på pakken. Men etter et besøk hos «tomat-ekspert» Gunn Apeland på Jessheim, har vi lært at det er stor forskjell på hvor godt de ulike sortene er egnet til dyrking i ampler. De «vanlige» sortene som brukes til dyrking i drivhus blir stort sett kjempehøye, og det er ganske upraktisk for oss som skal dyrke på terrassen. Vi har pleid å løse problemet ved å toppe plantene før de har tatt helt overhånd, men det er jo enda bedre å velge sorter som faktisk er ment for dyrking i krukker og ampler.

I år bestilte vi derfor frø på nettbutikken Rara Växter. Der fant vi fire sorter som vi leste oss frem til at ville passe godt i krukkene våre:

Hundreds & Thousands (etter anbefaling Gunn Apeland)

Losetto ampeltomat

Tumbling Tom Yellow

Alle disse er busktomater som vokser mer utover enn oppover, og du skal derfor ikke fjerne tyvene (sideskuddene).

Vi har også kjøpt dvergtomaten Chocolate Cherry, som ikke skal bli høyere enn 35 cm. Denne skal du imidlertid ta tyvene på.

Er du interessert i mer stoff om tomater vil vi anbefale bloggen Tomatprat, der finner du mye nyttig info om mange ulike sorter tomater.

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut