Krokus – de søteste vårblomstene

Så snart snøen er borte fra plenen, titter krokusen opp. De lilla, gule og hvite løkblomstene er et sikkert vårtegn i mange hager.

Krokus er en veldig lite krevende plante – har du først satt noen løker, kommer de igjen år etter år uten at du gjør noe som helst ekstra for dem. Krokusen er også en skikkelig tøffing som tåler lave temperaturer, og mange ganger kan blader og blomster komme opp bokstavelig talt gjennom snøen. Den tar derfor heller ikke noe særlig anstøt av om det kommer en haglskur.

Sett krokusløker tett i tett i grupper, da får du et lekkert krokusteppe til våren.
Sett krokusløker tett i tett i grupper, da får du et lekkert krokusteppe til våren.

Det finnes minst 70 ulike typer krokus i verden, de fleste av dem vokser vilt i Middelhavsområdet. Det finnes både vår- og høstblomstrende krokus, men her i Norge bruker vi de vårblomstrende mest.

Det er også noe som heter safrankrokus, og det er den blomsten som gir oss det kjempedyre krydderet safran.

Det sies at det trengs minst 70.000 krokusblomster for å høste én kilo safran! Ikke rart kiloprisen er skyhøy!
Safran lages av pollenbærerne på en spesiell type krokus – dessverre ikke den som dyrkes i Norge.
Safran lages av pollenbærerne på en spesiell type krokus – dessverre ikke den som dyrkes i Norge.

Har du ikke krokus i hagen fra før, bør du huske på å sette noen løker til høsten. Siden krokusen blomstrer før andre planter i hagen, kan du sette løkene nesten hvor som helst. Mange har krokus i plenen, det ser veldig flott ut.

Du kan også sette krokus i staudebedet, de er jo ferdige med å blomstre før de fleste andre plantene kommer opp. Tett i tett med krokus i en stor, frostsikker krukke er også nydelig. Bare vær litt obs på at det enkelte vintre er en fare for at løkene råtner i krukker, særlig hvis det er frost i bunn og det blir stående vann på toppen.

Det å sette løk er forresten noe av det enkleste du kan gjøre i hagen, det går nesten ikke an å mislykkes. Vårblomstrende løk kan settes mellom september og november.

Tommelfingerregelen er at løken skal settes dobbelt så dypt som løken er høy. Er det veldig tørt om høsten kan det være en fordel å vanne litt rett etter planting.

2006_04_16DSC_1279

Meld deg på og motta gratis hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" indicates required fields

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut