Rapport fra sårommet: Det spirer og gror

For cirka tre uker siden ble spisestuen gjort om til planterom. Nå har vi fått masse søte små planter!

Det å så selv er noe vi synes er veldig morsomt, og det er alltid like spennende å se hva som kommer opp av jorda først.

I begynnelsen av mars hadde Bjørnhild og yngstesønn Andreas «sådugnad» på det rommet som resten av året er en spisestue. Men akkurat nå i vår får eventuelle gjester spise et annet sted, nå er det småplantene som bor på spisestuen.

Vi sådde følgende: 4 sorter tomater, blomkål, basilikum, kruspersille, plukksalat, tomatillo, kattegress (bare for gøy) og chili (egentlig for sent, men vi får se hvordan det går). Etter ønske fra Andreas sådde vi også en prydbønne som allerede er blitt kjempehøy, og fløyelsblomst (tagetes). Det eneste som ikke har spirt er tagetes, vi vet ikke hva vi har gjort feil, men kanskje det er fordi frøene har gått ut på dato?

Losetto er en tomatsort som passer spesielt godt i ampler.
Losetto er en tomatsort som passer spesielt godt i ampler.

Tomater til ampeldyrking

Tomater pleier vi stort sett alltid å så selv, men i år har vi satset på fire sorter som skal være spesielt godt tilpasset dyrking i krukke på balkong. Frøene har vi bestilt fra nettbutikken Rara växter. De vi har sådd er: Hundreds & Thousands (etter anbefaling Gunn Apeland), Losetto ampeltomat, Tumbling Tom Yellow og Chocolate Cherry.

For å få dem til å spire, satte vi dem først på badegulvet i noen dager, tomatfrø spirer nemlig best når det er 20-25 grader. Mens salat spirer når det er cirka 15 grader, så de fikk stå i vinduskarmen.

Les også:

Her kan du bestille frø på nett

Velg riktig tomatsort

Den store utfordringen med å så innendørs om vinteren, er at det blir for lite lys med det som kommer inn gjennom vinduene. Det anbefales derfor at du bruker vekstlys. Vi har to ulike typer vekstlys som vi bruker: Ett fra Nelson Garden og ett fra Hasselfors Garden (produktene er sponset). Begge fungerer i grunnen like greit til vårt behov.

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.