Vårens første blomstrende krukker

Joda, egentlig er det for tidlig å plante noe i krukkene ennå. Det er ikke riktig vår ennå. Men det finnes heldigvis noen hardhauser av noen vårblomster som tåler minusgrader.

Selv om sola har smeltet vekk noe av snøen og temperaturene har vært riktig så vårlige i det siste, er det på langt nær trygt å sette ut blomster og planter ennå. Fortsatt er nattetemperaturene ofte på minussiden, så skjøre skapninger som tomatplanter og pelargonia får kose seg innendørs i mange uker til.

Men det går likevel an å få litt farger i en krukke på terrassen eller ved inngangspartiet. Løkblomster i krukker, for eksempel påskeliljer, tåler godt at det kommer litt frost. Stemor er også litt av en hardhaus, det sies at den kan tåle temperaturer helt ned til 8 minus. Akkurat det vil vi ikke anbefale, men det er ingen grunn til panikk selv om tempen skulle krype under null.

Selv om plantene tåler minus, er det likevel greit å gi litt omsorg. Kan krukken flyttes inn i gangen om natten er det smart. Er krukken stor og uhåndterlig kan du dekke med for eksempel et fleecepledd over natten. Det er også best om krukken kan stå under tak og inntil veggen, der er det varmere og lunere.

Hvis du velger å sette løkblomster eller stemor inn om natten, bør du også huske å sette dem ut igjen på dagtid. I en varm stue blir det for tørt og varmt og de vil bli ferdig med blomstringen etter kort tid. Ute i vårsola kan løkblomster glede deg i flere uker, og stemor blomstrer helt til høsten hvis du husker å vanne og gjødsle litt etterhvert.

Tips for flotte krukker:

Bruk krukker med hull i bunnen, sånn at overskuddsvann kan renne ut.

Bruk god jord med næring, eventuelt også lecakuler i bunnen av krukken for bedre drenering.

Legg noen kuler langtidsvirkende krukkegjødsel i krukkene slik at de får jevnlig tilførsel av næring.

La jorden tørke opp mellom hver vanning, men vann før plantene henger med bladene. Hvis det er kaldt, trengs mindre vann.

Les også:

Stemor tåler både en og to frostnetter

Løkblomster i potte

Her kan du bestille frø på nett

Meld deg på og få gratis magasin og hagekalender

Nyhetsbrev med godbiter fra Norges beste hageblogg!

"Må fylles ut" obligatorisk felt

NavnMå fylles ut
PersonvernMå fylles ut
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.