Tidlig vår er tid for beskjæring av frukttrær, bærbusker, roser, og en del prydbusker og prydtrær. Er du usikker på hvordan du skal gjøre det? Les vår beskjæringsguide og se videofilmer av beskjæring av frukttrær og bærbusker.
Beskjæring er et tema det er mange ulike meninger om, ikke minst når og hvordan det skal beskjæres. Noen mener at det beste er å beskjære på sommeren, men Hageselskapets gartnere Marianne Enger Utengen og Snorre Utengen sier at de fortsatt anbefaler beskjæring på våren.
– Ut fra det vi vet, er vårbeskjæring det som er å anbefale i de fleste deler av Norge. Men at det går an å beskjære om sommeren i de sørligste delene av landet, slik danskene gjør, er mulig. Men jeg ser ingen grunn til å fraråde vårbeskjæring på generelt grunnlag, sier Marianne Enger Utengen, som støtter seg til norsk forskning.
Hvorfor beskjære?
Det er ikke sånn at busker og trær vil dø eller ta stor skade av å ikke bli beskåret. Men beskjæring vil gjøre at planten får en sunnere og bedre vekst, da et luftig tre vil være mer motstandsdyktig mot sykdom og råte. Beskjæring er også en måte å forme busken eller treet slik at den vokser penere, og det blir lettere å komme til for plenklipping og stell.
Hvis det er snakk om frukttrær og bærbusker at du får større avling, og frukten vil få bedre kvalitet.
– Beskjæring bør være et ledd i en planmessig og regelmessig skjøtsel av plantene dine, sier Hageselskapets gartnere.
Når kan du beskjære?
Før du setter i gang med saks og sag, må temperaturen være over 0 grader, hvis ikke er det fare for frostsprenging i trevevet. En grei tommelfingerregel er å vente med beskjæring til det er behagelig å jobbe ute uten hansker. Det vil med andre ord variere fra landsdel til landsdel, og litt fra år til år også hva som er riktig tidspunkt for beskjæring.
Men du må heller ikke vente for lenge: Hvis sevja har begynt å stige, altså etter løvsprett, er det for sent å beskjære.
Hva skal beskjæres når?
– Alle frukttrær som er vanlige i Norge skal beskjæres på ettervinter/tidlig vår: Eple- og pæretrær, plommer og kirsebær. OBS: Tidligere ble det anbefalt at steinfrukter skulle beskjæres om høsten, men dette har man nå gått bort fra på grunn av faren for sykdom ved høstbeskjæring.
– Bærbusker beskjæres også nå om våren.
– De fleste prydbuskene beskjæres om våren. Unntaket er vårblomstrende busker som for eksempel syrin, forsythia og brudespirea, som skal beskjæres etter blomstring.
Les også: Vent med beskjæring til etter blomstring
– Vintergrønne busker som tuja skal ikke beskjæres mens det er tele i bakken, men kan ellers beskjæres frem til september.
– Roser skal beskjæres når de er i vekst, altså når knoppene viser seg.
Hvordan beskjære?
FRUKTTRÆR:
Generelt når det gjelder beskjæring er det beste for treet at du gjør det ofte og moderat, fremfor sjelden og brutalt. All beskjæring vil nemlig svekke treet på kort sikt, og treet vil reagere med å bruke masse krefter på tilvekst.
Men: Dersom det er lenge siden sist treet er blitt beskåret, må det foretas en såkalt grunnbeskjæring. Dette betyr at du går inn og gjør en kraftig ”opprydding” i treet slik at det får en form som gjør at det får en pen vekst.
– Jeg vil begynne med å ta de laveste greinene, de er ofte i veien for plenklipping. Så fjerner jeg syke og skadde greiner. Dernest vil jeg ta alle greiner som går innover i treet, eller som peker rett til værs. Det er også viktig at det ikke er for mange greiner som konkurrerer med hverandre – er det flere greiner som krysser hverandre, tar jeg vekk den svakeste. Er det flere topper lar jeg det stå igjen bare én, sier gartner Marianne Enger Utengen.
I tillegg fjernes naturligvis skadde og syke greiner fra treet, det er kanskje det aller viktigste.
I denne videofilmen som vi har laget for Hageselskapet kan du se hvordan du utfører grunnbeskjæring av frukttrær:
Har du liten erfaring vil vi anbefale at du kontakter en gartner for å få hjelp til grunnbeskjæringen.
Etter at grunnbeskjæringen er gjort, klarer treet seg med vedlikeholdsbeskjæring hver vår. Dette vil i første rekke si at du fjerner alle kvister som vokser rett opp (pisker), og ellers greiner som vokser i en rar vinkel.
BÆRBUSKER OG PRYDBUSKER:
Det beste for bærbusker og de fleste prydbusker er at de vedlikeholdsbeskjæres med jevne mellomrom, minst hvert tredje år.
Men hvis du overtar en gammel hage, kan det være nødvendig å starte med å gjøre en grundig foryngelsesbeskjæring.
Se videofilmen der Marianne Enger Utengen demonstrerer beskjæring av bærbusker.
Bærbusker og prydbusker skal i prinsippet beskjæres på samme måte, selv om buskene har ulike formål.
Vedlikeholdsbeskjæring vil si at du fjerner syke og skadde greiner, samt et par av de eldste, tykkeste greinene. Korte greiner som vokser innover i busken, kan også fjernes, de vil aldri gi bær. Det er nemlig et poeng å holde busken ung, dersom du skal få så mye bær som mulig.
– På en solbærbusk bør ikke greinene være eldre enn fire år, mens greinene på ripsbusken kan beholdes i opptil seks år, opplyser Hageselskapets gartner.
Noen ganger kan det imidlertid være nødvendig å gå mer drastisk til verks, fordi busken ikke er blitt beskåret på mange år. Da kan du gjøre en såkalt foryngelsesbeskjæring.
– Har du en gammel solbærbusk, ville jeg gjort foryngelsesbeskjæringen i løpet av tre år. Du tar en tredjedel av de gamle greinene hvert år, til du til slutt har fått en i praksis helt ny busk. Og det er på de yngste greinene du får mest bær, sier Marianne.
Det du praktisk gjør er at du klipper av alle de eldste greinene ved basis, altså helt nede.
Fordelen med å beskjære på denne måten er at du får en fornyet busk som får mye lys og luft inn til bærene, slik at bærene blir store og modner godt. I tillegg vil busken bli mindre utsatt for sykdom siden det blir mindre fukt inne i busken.
Marianne sier at det i nesten alle tilfeller er bedre å få skikk på en gammel bærbusk, enn det er å kjøpe en ny. Dette gjelder selv om busken ikke har vært beskåret på mange år.
– Er den veldig gjenvokst og gammel, kan du eventuelt kappe den helt ned. Du har uansett en mye kraftigere rot enn du får hvis du planter en ny busk.
Les også:
Ekspertene tester beskjæringssakser